Åbent rivegilde i rød blok: »De har taget røven på jer. Ligesom med DONG«

Dagens overblik: SF er under hård beskydning fra andre partier i rød blok, regeringen vil - med støtte fra SF og S - afvise asylbørn ved grænsen, og så er der ny sofaflirt mellem S og DF. Få det politiske overblik her.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens næstsidste politiske morgenpost, hvor du som altid får dagens overblik over dansk politik.

Og i dag er det med partierne på venstrefløjen, der i den grad er gået i kødet på hinanden i to sager.

Den første drejer sig om gårsdagens aftale mellem regeringen og alle Folketingets partier foruden Alternativet og Enhedslisten om at yde økonomisk støtte til Mærsk og de andre olievirksomheder i Nordsøen.

Staten vil investere 3,5 milliard kroner til renovering af oliefeltet Tyra i Nordsøen, der er ved at synke i havet, og samtidig gives der en skatterabat til olieselskaberne, der vil give omkring fem milliarder mindre end hidtil beregnet i skatteindtægter. Til gengæld vil det sikre en masse arbejdspladser og på sigt give staten milliardindtægter, som der var sået tvivl om, fordi Mærsk havde truet staten med at trække sig fra Nordsøen, hvis ikke staten hjalp til med at genoprette Tyra.

Og den aftale har udløst dagens første rivegilde på venstrefløjen. SF er gået med i aftalen, og det får Enhedslisten til at sammenligne situationen med det nok så hæsblæsende salg af DONG Energy til Goldman Sachs, som SF også bakkede op om.

Det fik hele fundamentet under SF til at skride i begyndelsen af 2014 og førte til sidst til, at SF forlod Thorning-regeringen under stor tumult, hvorefter flere folketingsmedlemmer forlod partiet.

I går tordnede Enhedslisten og til dels Alternativet på de sociale medier mod især SF og også Socialdemokratiet.

»Så tog Mærsk røven på danskerne igen-igen. Desværre med hjælp fra to nye partier S og SF. Sørgeligt, Sørgeligt,« skrev finansordfører Pelle Dragsted (EL).

Socialdemokratiets Peter Hummelgaard argumenterede med, at aftalen redder tusinder af job i Esbjerg og Nordsøen, og at olievirksomhederne selv skal betale en stor del.

Det var Pelle Dragsted ikke helt enig i.

»Ingen sikkerhed for at pengene kommer hjem. Læs aftalen. De har taget røven på jer. Ligesom med DONG.«

Debatten fortsatte heftigt mellem Pelle Dragsted, Enhedslistens pressechef, Emil Nielsen, og flere SFere, herunder formand Pia Olsen Dyhr og Jacob Mark.

Herunder lidt udpluk fra debatten i går på Twitter. Tryk på tweetsene for at læse flere svar i debatten.

Pelle Dragsted har tidligere skrevet et indlæg i Politiken om, hvorfor han mener, milliarderne til Mærsk kan være et nyt DONG. Det kan du læse her.

Pia Olsen Dyhr skrev i går et indlæg også hos Politiken, hvor hun forklarer, hvorfor SF er gået med i aftalen.

Overskriften lyder:

»Aftale om oliefelt i Nordsøen sikrer velfærd og betales af erhvervslivet«.

Finansminister Kristian Jensen (V) har dog ikke helt samme udlægning af, hvad overskuddet fra Nordsøen skal bruges på.

»Når finansieringen er dækket, skal den overskydende finansiering gå til at forbedre erhvervslivets vilkår,« siger Kristian Jensen til Børsen.

Du kan læse mere om selve aftalen her.

Rivegilde 2

Politiken kan i dag fortælle, at regeringen vil afvise uledsagede asylbørn ved den danske grænse i en situation, hvor den såkaldte 'nødbremse'  - som skal kunne lukke den danske grænse for alle asylansøgere, hvis presset på Danmark er ude af kontrol - er blevet aktiveret.

I dag skal Folketinget 1. behandle lovforslaget, og Politiken kan fortælle, at der i loven også vil være et afsnit om, at uledsagede børn vil blive afvist ved den danske grænse.

De fleste uledsagede asylbørn er 15-17-årige drenge, men kommer et barn på 10 år til den danske grænse, skal han eller hun også afvises.

»Det er jo sådan, at hvis man kommer hertil som uledsaget mindreårig, har man rejst igennem Tyskland og andre lande, så man kommer ikke fra et usikkert land«, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Forslaget har opbakning fra alle partier undtagen de Radikale, Alternativet og Enhedslisten, og igen undrer det flere, at SF er gået med i den aftale.

SFs Jacob Mark siger til Politiken som begrundelse for partiets ja til aftalen:

»Flygtningebørnene har allerede et særligt krav på beskyttelse. Når de kommer til Danmark, er de kommet gennem adskillige sikre lande. Så er de kommet gennem Tyskland, hvor de kan søge asyl. Der har de også krav på beskyttelse. Før det er de kommet igennem andre lande, hvor de også har krav på beskyttelse«, siger Jakob Mark.

Og så gik rivegilde to i rød blok ellers i gang.

Her et udpluk:

Også internt i SF møder forslaget kritik.

Du kan læse Politikens historie om uledsagede asylbørn her.

Og så ikke mere rødt rivegilde i denne morgenpost.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

LAs opgør med Kvinfo

Videre til Berlingske og et opgør med Kvinfo.

LAs medlem af Ligestillingsudvalget, Laura Lindahl, fortæller i et interview med Berlingske, hvorfor hun vil have lukket Kvinfo, som hun skrev på Twitter den anden dag, efter at kulturminister Mette Bock (LA) havde frataget Kvinfo en række midler.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg på ingen måde er tilhænger af Kvinfo. De har klare politiske budskaber, som de gør alt for at tvinge frem i den offentlige debat, og det mener jeg ikke, vi skal støtte med skattekroner,« siger Laura Lindahl og fortsætter:

»Derfor er jeg glad for, at en LA-minister skærer et stykke af statsstøtten. Vi er ikke tilhængere af statsfinansieret propaganda, så jeg håber, at man kan gå videre og fjerne al den støtte, Kvinfo får. Kvinfo må gerne leve videre, for det er en selvejende institution, men det skal bare ikke være med statsstøtte overhovedet.«

Du kan læse det interview her.

Også udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg vil fjerne støtte til Kvinfo. Det kan du læse om her.

DF og S til kamp mod sort arbejde

DF og S vil presse skatteminister Karsten Lauritzen (V) til at gå i kamp mod sort arbejde. De to partier er gået sammen om en række forslag til, hvordan man kan få flere til at betale skat i stedet for at stikke sorte kroner i lommen, skriver Jyllands-Posten.

Først og fremmest vil de to partier have registreret alle betalinger i nye kasseapparater, som virksomhederne selv skal betale for omkring 20.000 kroner.

»Vi er godt klar over, at det er en udgift for erhvervslivet, der skal ud og købe kasseapparater. Men samlet set tror jeg, at langt de fleste af de lovlydige vil se det som et positivt bidrag til at få ryddet op og skabt lige konkurrence,« siger Mattias Tesfaye (S).

Forslaget har opbakning fra SF og dermed flertal, men Karsten Lauritzen afviser, at der er brug for at gøre noget ved sort arbejde.

»Jeg vil gerne minimere sort arbejde, men det er ikke en stor politisk dagsorden for regeringen. Det er et faldende problem. Derfor har jeg nogle andre prioriteringer,« siger ministeren.

Du kan læse historien her.

De to ordførere fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti siger i en tilhørende artikel, at de har fået lov af deres chefer, Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl, til at lave forslaget sammen.

»Det smitter af nedad, når formændene viser, at de kan sidde i en sofa og snakke og have et tillidsforhold,« siger Dennis Flydtkjær, skatteordfører for Dansk Folkeparti.

Læs artiklen 'S og DF rykker sammen i sofaen: »Så er der krammebillede«' lige her.

Fire hurtige nyheder, der er gode at få med

1) Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har indkaldt til forhandlinger om hårdere straffe til banker, der medvirker til hvidvask efter Berlingskes afsløringer om, at syv mia. kroner er hvidvasket gennem Danske Bank og Nordea. Men straffen er høj nok i forvejen, mener en ekspert i bankregulering, som Berlingske har snakket med.

2) Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, som sidder i Folketinget for Venstre, går ind i lokalpolitik og stiller op til kommunalvalget i København i november.

Læs om det hos Jyllands-Posten.

3) 400 indvandrere fra ikke-vestlige lande har været på kontanthjælp i mindst 20 år. Over 3.000 i ti år eller mere. Det er »et udslag af fuldstændig opgiven,« siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Læs om det i Berlingske her.

4) Transkønnede forældre kan ikke blive forældre i overenstemmelse med deres juridiske køn. Det fremgår nemlig af en næsten skjult paragraf i Børneloven, at man kun kan opnå forældreskab i overensstemmelse med sine reproduktive organer, skriver Information. Børne- og socialminister Mai Mercado (K) erkender, at det kan sætte familier i en ulykkelig situation, men alligevel vil hun ikke ændre på loven.

»Når det gælder, hvem der er juridiske forældre til et barn, er vi nødt til at have nogle faste udgangspunkter til barnets bedste. Derfor mener jeg ikke, at tiden er inde til, at vi skal gøre op med, at det køn, man er født med, også definerer, om man er far eller mor i Børnelovens forstand. På den måde opstår der ikke tvivl,« skriver Mai Mercado til Information.

Avisen har også snakket med Jon, der ikke må ikke være far til sit nyfødte barn. Han er nemlig transkønnet, og derfor afviser Statsforvaltningen, at han kan blive sin søns far, selvom han i enhver juridisk forstand er en mand.

Du kan læse mere om historien her og om Jons sag her (begge kræver abonnement).

Alternativet: Husk klimadagsordenen midt i hverdagen

2016 slog en række negative klimarekorder, skriver DR.

Den globale temperatur har aldrig været højere, islaget på verdenshavene har aldrig været lavere, og verdenshavene oplevede vedvarende vandstigninger og stigende havtemperaturer.

»Denne rapport bekræfter, at år 2016 var det varmeste, siden man begyndte at måle. Det er opsigtsvækkende, at den globale temperatur er steget med 1,1 grad i forhold til temperaturen før industrialiseringen. Og temperaturen er steget med 0,06 grader siden 2015, som var den hidtidige rekordholder,« siger WMO's generalsekretær Petteri Taalas om den årlige meteorologiske rapport.

Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, skriver på Twitter, at klimadagsordenen ikke må glemmes i den almindelige politiske hverdag.

»Det må ikke blive så meget hverdag at vi overser dette: Intet tyder på bedring. Det kræver handling,« skriver han.

Dagens sukkermås

Det sker i dag

10.00 Møde i folketingssalen. Blandt andet med behandling om forlslaget om nødbremse og politikernes pension, hvor Enhedslisten er klar til at frasige sig en pension på over 100.000 kroner. Se hele programmet her.

10:30 Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal i åbent samråd om EU-Kommissionens svar til MEP Jørn Dohrmann (DF) om nitrat i grundvandet og forkert indberettede tal til EU.

13:00 Folketingets Retsudvalg har kaldt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i åbent samråd om fødselsregistreringssted i pas. Søren Pape skal blandt andet redegøre for baggrunden for at palæstinensere siden 2012 har kunnet vælge mellem "Israel" eller "Mellemøsten" som fødselsregistreringssted, når Danmark anerkender Gaza, Vestbredden og Østjerusalem som palæstinensisk territorium samt støtter etablering af en palæstinensisk stat.

13:00 Folketingets Finansudvalg har kaldt finansminister Kristian Jensen (V) i åbent samråd om regeringens forslag om at øge realkreditbelåningen.

14:00 Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og formand for Dansk, Metal Claus Jensen, besøger i dag og i morgen virksomheder, som arbejder med robotter og automatisering.

14:30 Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er i dag kaldt i samråd om markedsføringsloven.