Thornings næsten umulige opgave

I nyere tid har hverken rød eller blå blok indhentet et forspring på størrelse med det, de borgerlige har i dag. Alle odds er derfor imod statsministeren, når hun en dag beslutter sig for at trykke på valgknappen.

Foto: Søren Bidstrup

Der er nu mindre end 250 dage til, at folketingsvalget senest skal afholdes. Den borgerlige lejr står til at høste 54,4 procent af stemmerne, mens 45,6 procent vil pege på Helle Thorning-Schmidt (S) og resten af rød blok. Det giver blå blok en komfortabel føring på lige knap 9 pct.point.

Faktisk har afstanden mellem de to blokke på intet tidspunkt siden de første dage efter valget i 2011 været mindre end 5,8 pct.point.

Det viser Berlingske Barometers vægtede gennemsnit af meningsmålinger.

Regeringen og dens støttepartier har derfor en lang, sej kamp foran sig. Og der er ikke megen opmuntring at hente, hvis de støver historiebøgerne af. I nyere tid er det hverken lykkedes rød eller blå blok at indhente et så stort forspring i løbet af en valgkamp.

Ved de seneste fem valg har blokkene generelt rykket sig meget lidt i forhold til den seneste Gallup-måling, inden valget blev udskrevet. I 2011 var en lille fremgang på 1,5 pct.point alligevel tæt på at være nok til, at Lars Løkke Rasmussen (V) kunne beholde nøglerne til statsministeriet. Men dengang var afstanden i meningsmålingerne kun 3,4 pct.point og dermed væsentligt mindre end i dag.

Alle odds vil derfor være imod statsministeren, hvis hun udskriver valget nu.

Thorning kan også vente med at udskrive valget til sidste øjeblik. Gør hun det, har rød blok fra nu af omkring 8 måneder til at indhente forspringet. Udsigterne bliver dog ikke meget lysere af den grund.

Den største fremgang i meningsmålingerne med 8 måneder til valget skete i 2005. Her formåede VKO at øge sin føring fra 0,6 pct.point til hele 8,4 pct.point. Og de røde partier med Mogens Lykketoft (S) i spidsen tabte som bekendt valget.

Selv hvis rød blok skulle være i stand til at mønstre så markant en optur, som blå blok gjorde i 2005, vil det ikke være tilstrækkeligt til en valgsejr. Dertil er de på nuværende tidspunkt for langt efter i meningsmålingerne.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.