Thorning er 70.000 stemmer fra valgknappen

2015 er valgår. Læs årets første status i Berlingske Barometer.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt i Spejlsalen onsdag d. 7 januar 2015 i Statsministeriet. (Foto: Erik Refner/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der står nu 2015 i kalenderen, hvilket betyder, at vi er gået ind i et valgår. Ingen ved, hvornår valget kommer, men Berlingske erfarede i oktober sidste år, at Helle Thorning-Schmidt planlægger at trykke på valgknappen, når rød blok har opbakning fra 47 procent af vælgerne. Er det korrekt, er vi ca. 70.000 stemmer fra et folketingsvalg. Det skal senest udskrives d. 15. september i år.

Den aktuelle status i Berlingske Barometer viser, at rød blok står til 45,3 procent af vælgerne, mens blå blok står til 54,7 procent. Dermed er regeringen med støttepartierne SF og Enhedslisten fortsat langt fra at have opbakning fra de 50 procent af befolkningen, der kan sikre dem endnu en periode med rødt flertal.

Gallups vælgervandringsanalyse fra 9. januar viser, at knap 150.000 vælgere siden valget har bevæget sig fra et af partierne i rød blok til et parti i blå blok. Det vil med andre ord sige, at Thorning og co. skal genvinde omtrent halvdelen af de tabte vælgere tilbage, før de udskriver valg.

Enhedslisten er det eneste af de røde partier, der er gået frem siden valget, nemlig fra 6,7 til 9,3 procent. Desværre for rød blok viser vælgervandringsanalysen, at fremgangen er hentet på bekostning af opbakningen til de andre partier i rød blok. Faktisk er der ingen af de røde partier, der har formået at hente flere vælgere blandt de blå partier, end de har tabt til samme.

Du kan se, hvordan vælgerne har vandret til og fra alle partierne i Politikos grafik over vælgervandringer. Se grafikken her (hvor tallene dog er fra oktober).

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.