Thomas Larsen: Ringe politisk håndværk skader Danmarks image i udlandet

Virkeligheden mere kompleks, end mediebilledet internationalt og nationalt lægger op til. Men det hjælper ikke Løkke, for det sort-hvide billede af Danmark er ved at bide sig fast.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, forsøgte forleden at overbevise CNN-journalisten Christiane Amanpour om, at flygtninge, der kommer til Danmark, ikke risikerer at få beslaglagt deres smykker. Men det stemmer ikke overens med regeringens eget lovforslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark bader sig ikke ligefrem i velvillig international omtale.

Tværtimod har internationale medier skrevet kritisk om stramningerne af asylpolitikken og fremhævet Danmark som en af de fremmedfjendske nationer i Europa, der sænker grænsebommene for mennesker på flugt fra krig og ødelæggelse.

I ugens løb endte Danmark på forsiden af The New York Times, der bragte historien om, at den danske regering vil lade politiet konfiskere flygtninges værdier. Også regeringens flygtningeannoncer – der blev bragt i flere libanesiske aviser i efteråret – og den skærpede kontrol ved grænsen til Tyskland blev beskrevet.

Derudover blev Danmark omtalt i medier som bl.a. The Wall Street Journal, BBC, CNBC og The Telegraph, ligesom The Economist jævnligt omtaler Danmark som et eksempel på, hvordan fremmedfjendske partier buldrer frem, mens mistilliden til flygtninge vokser rundt om i Europa.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, fik den tvivlsomme fornøjelse at blive interviewet af CNN om Danmarks udlændingepolitik. Og Ellemann junior fik det svært. CNN-profilen Christiane Amanpour fokuserede benhårdt på det, som statsminister Lars Løkke Rasmussen for få dage siden kaldte for »det måske mest misforståede lovforslag i danmarkshistorien«.

Både på The New York Times og CNN var der tydeligvis forbløffelse over, at danskerne – som tidligere er blevet berømmet for hjælpen til jøderne under Anden Verdenskrig og er blevet fremhævet for socialt ansvar og store bidrag til fattige lande – vil tage smykker fra flygtninge.

Men ikke nok med det. Herhjemme har medierne i ugens løb kunnet beskrive, hvordan flere Venstrefolk mener, at regeringen er gået for langt med stramningerne af asylpolitikken, og lørdag kunne pressetjenesten hos Det Radikale Venstre meddele, at en ny Venstre-politiker har meldt sig under radikale faner. »Endnu en Venstre-mand bliver Radikal,« lød overskriften på presse­meddelelsen.

Det fremgik, at Michael Gatten, medlem af Københavns Borgerrepræsentation, nu følger efter Jens Rohde og Bo Nygaard Larsen ind i Det Radikale Venstre. Michael Gatten udtalte, at det »føles helt naturligt« at blive en del af de Radikale:

»Vi er garanten for altid at tage udgangspunkt i det enkelte menneskes potentiale og muligheder, frem for at fokusere på det negative, dyrke mistilliden og grave dybe grøfter med en »os-og-dem«-retorik,« udtalte han.

Alt i alt er der tale om omtale – både ude og hjemme – som Lars Løkke Rasmussen og Venstre-toppen gerne ville have været foruden.

Det interessante er, at kritikken af regeringen og Venstre som parti er omgærdet af store paradokser.

I den til tider heftige internationale kritik af de danske stramninger fortælles det ikke, at Danmark de facto tager imod mange flygtninge – hvilket ironisk nok er et problem for Løkke herhjemme, der som bekendt lovede vælgerne en »straksopbremsning«.

Sagen er, at Danmark tager imod flest flygtninge sammenlignet med mange af de øvrige EU-lande. Flygtninge får fortsat del i velfærden, selv om den er blevet beskåret, og Danmark afsætter stadig mange penge til udviklingsbistand sammenlignet med verdens øvrige donorlande.

Også Venstres krise er omgærdet af paradokser. For Venstre-folk forlader ikke partiet i flokkevis for at melde sig ind hos de Radikale. Vælgerne spurter heller ikke væk fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg. Ifølge Berlingskes seneste måling over ministrenes indsats – som vi offentliggjorde lørdag i Politiko – er Støjberg en af regeringens mest anerkendte ministre.

Ser vi på opbakningen til den stramme udlændinge- og asylpolitik, ja så har den aldrig været større, for den spænder i dag fra regeringen over alle partierne i blå blok til Socialdemokraterne.

Når Danmark får kritik internationalt, skyldes det snarere, at omverdenen er overrasket. Stramningerne skurrer mod opfattelsen af Danmark som det lille venlige eventyrland i Norden. Ude i verden har man ikke forståelse for – eller indsigt i – at det danske velfærdssamfund er ekstremt sårbart overfor indvandring, hvis det ikke lykkes at få de tilrejsende i job. I den situation stiger udgifterne hurtigt og voldsomt.

Derudover bærer regeringen selv et tungt ansvar for at have præsteret et sjusket og elendigt stykke politisk håndværk, der har gjort det nærmest umuligt at forklare – og dermed forsvare – princippet om at tage værdier fra flygtninge.

Det har fra begyndelsen været uklart, hvordan forslaget skulle gennemføres i praksis, hvilket udløste protester fra politifolk. Skulle de nu til at konfiskere vielsesringe, lød spørgsmålet. Forløbet er et stjerneeksempel på, at det kan koste dyrt at ville vise handlekraft – hvis man ikke har orden i tingene – og det straffes Løkke for.

Mediernes omtale af Venstrefolks flugt er også omgærdet af paradokser. Langt de fleste Venstrefolk står bag stramningerne ud fra en erkendelse af, at Danmark er nødt til at have en bremse på tilstrømningen, hvis der skal være en realistisk chance for at få integrationen til at lykkes.

Problemet for Venstre er, at partiet er sårbart, og det går tilbage til valgdagen. Her oplevede Venstre et smertefuldt tilbageslag, og det stod allerede dengang klart, at selv marginale tilbagefald i målingerne lynhurtigt ville kunne forstærke billedet af Venstre som et kriseramt parti. Det gør det ikke nemmere for Løkke, at de mange danskere, der ønsker stramninger, nemt kan finde opbakning til den linje hos Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, de Konservative og Socialdemokraterne.

Kort sagt er virkeligheden mere kompleks, end mediebilledet internationalt og nationalt lægger op til. Men det hjælper ikke Løkke, for det sort-hvide billede af Danmark er ved at bide sig fast. Eller som de siger i USA, hvor CNN og New York Times har hjemme: »Perception is reality.«