Thomas Larsen: SF erkender lukkede øjne for kulturelle sammenstød

SF begynder at nærme sig Socialdemokraterne på udlændingeområdet, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Foto: Sara Gangsted

Venstrefløjen har været berøringsangste i debatten om kvindeundertrykkelse blandt indvandrere, og Danmark bør få færre enlige mænd hertil som flygtninge.

Det er to af de udsagn, som SFs leder, Pia Olsen Dyhr har været på turne med i løbet af denne uge.

»Hvis vi vil gøre op med det patriarkalske syn, som betyder, at manden er omdrejningspunktet i samfundet, og at kvinden er mandens ejendom, nytter det ikke noget, at vi får så mange enlige mænd herop. Det kvindesyn genskaber sig selv med så mange enlige mænd,« sagde hun blandt andet i dagens Berlingske.

Debatten kommer på ryggen af hændelser med sexovergreb, der fandt sted i Køln nytårsaften, og Pia Olsen Dyhrs markeringer er ifølge Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator, nu så tydelige, at de kan aflæses direkte i partilinjen.

»De sammenstød, vi nu er vidner til, er blevet så alvorlige - ikke mindst i lyset af, hvad vi også har set i Køln - at det ser ud, som om SF er i gang med at stramme linjen,« siger Thomas Larsen og fortsætter:

»Dermed tegner der sig et billede af, at Socialdemokraterne og SF måske begynder at nærme sig hinanden i de her spørgsmål, mens der nok stadigvæk er længere vej til, at Alternativet, de Radikale og ikke mindst Enhedslisten tager de her debatter op frivilligt.«

Debatterne har dels handlet om, at nogen af de nye tilflyttere har svært ved at forstå de rettigheder, som danske kvinder har, lige som nogle har vist, de har svært ved at vise den tolerance over for homoseksuelle og mennesker med en anden tro, som vi i Danmark anser for at være en selvfølge.

»Det er tydeligt, at der ikke mindst i Socialdemokratiet, men nu også i SF er en stigende erkendelse af, at man har lukket øjnene for nogle af de kulturelle sammenstød, der sker rundt omkring i gadebilledet i København og andre danske byer,« siger Thomas Larsen.

Pia Olsen Dyhr var tidligere i dag gæst i Jesper Beinovs web-TV-program, »Beinovs hot spot«, og her sagde hun, at hun ikke mener, partiet har skiftet kurs.

»Jeg ved godt, at du oplever det, som om vi har bevæget os, men jeg synes selv, vi planter vores fødder godt og solidt mellem det, jeg vil kalde dem, der strammer for symbolikkens skyld, nemlig Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti på den ene side og på den anden side nogle utopister i Alternativet, Radikale og Enhedslisten, der ikke vil anerkende, der overhovedet er nogle problemer. Der, synes jeg, vi har placeres os rigtig godt. Der er visse af dem, der ikke vil tage hul på diskussionen om kulturforskelle, og det er en vigtig diskussion,« sagde Pia Olsen Dyhr.

Se interviewet med Pia Olsen Dyhr her: