SF vil have færre enlige mænd

De unge mænd, som dominerer statistikken over asylansøgere i Danmark, skal begrænses, mener SF. Partiet vil i stedet give mere plads til familier for at give bedre integration.

Teltlejren i Thisted er forbeholdt enlige mænd, som søger asyl. Og dem er der alt for mange af, mener SF, som nu vil undersøge, om Danmark kan få flere familier i stedet for enlige unge mænd. Fold sammen
Læs mere

Det er et problem, at mange asylansøgere i Danmark er enlige mænd. Det mener SFs formand, Pia Olsen Dyhr, som ønsker at åbne en fordomsfri diskussion om, hvordan antallet af enlige, mandlige asylansøgere kan begrænses, og hvordan der kan gives plads til flere familier.

»Hvis vi vil gøre op med det patriarkalske syn, som betyder, at manden er omdrejningspunktet i samfundet, og at kvinden er mandens ejendom, nytter det ikke noget, at vi får så mange enlige mænd herop. Det kvindesyn genskaber sig selv med så mange enlige mænd,« siger Pia Olsen Dyhr.

Tal fra Udlændingestyrelsen viser, at i alt 18.492 personer søgte asyl i Danmark de første 11 måneder af 2015, heraf 5.348 kvinder og 13.144 mænd. Asylansøgernes civilstand er ikke oplyst, men det fremgår, at langt den største kategori var mænd i alderen 18-30 år. Nærmere bestemt kom 6.297 mænd i den aldersgruppe sidste år til landet.

Det er – påpeger Pia Olsen Dyhr – velkendt, at asylansøgere oftest er yngre mænd, fordi de typisk har fysikken til at flygte fra konfliktzoner og derefter forsøger at få familierne i sikkerhed.

»Men det viser mig, at vi har en selvstædig udfordring,« siger SFs formand og betoner, at hun hverken er mandehader eller vil skære alle mænd over en kam:

»Der er dog en tendens til, at kvinden betragtes som mandens ejendom. Og hvis man er vant til det syn og i Danmark ser selvstændige kvinder, der ytrer sig frit – kvinder, der måske går klædt i hot pants eller andet – så bliver det kulturchok af dimensioner og kan skabe konflikter.«

SF ser i retning af Canada

Seksuelle normer blandt asylansøgere er særdeles omdiskuterede efter nytårsovergrebene i en række europæiske byer, mest opsigtsvækkende i Køln. Også herhjemme har en række medier den seneste tid berettet om grænseoverskridende opførsel over for unge piger – blandt andet i Thisted, Sønderborg og Haderslev.

Ifølge Pia Olsen Dyhr bør man diskutere, »om vi skal have familier i stedet for enlige, unge mænd i den størrelsesorden, som vi har«.

»Gennem familien har vi et langt større potentiale for integration. Så jo, det vil jeg kigge på,« siger Pia Olsen Dyhr og fremhæver Canada som et forbillede, selv om der er et ocean til forskel:

»Canada kan lettere selv vælge i flygtningelejrene, hvilke flygtninge de vil have. Man kan diskutere, om vi også skal tage flygtninge direkte. Vi skal prøve at tænke videre ad den vej,« siger formanden.

DF: SF-forslag løser intet

Dansk Folkeparti afviser, at SFs forslag løser noget.

»Denne her arabiske mentalitet findes ikke kun blandt enlige mænd. Familiefædrene er vokset op i samme kultur, og asyltilstrømningen skal begrænses generelt,« siger Martin Henriksen, DFs udlændingeordfører.

Heller ikke Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, ser fornuft i forslaget.

»Danmark har heldigvis forpligtet sig til at følge FNs flygtningekonvention, og det betyder, at vi skal behandle asylansøgeres sager, når de står på dansk grund eller ved den danske grænse,« siger hun.

Hos Dansk Røde Kors oplyser asylchef Anne la Cour Vågen, at de danske myndigheder som hovedregel ikke har mulighed for at skelne mellem unge, enlige mænd, der søger asyl, og hele familier, når de på egen hånd møder op ved den danske grænse.

»Myndighederne skal tage sig af begge grupper,« siger hun.

Kun i forbindelse med de 500 årlige kvoteflygtninge kan man i visse tilfælde påvirke alders- og kønsfordelingen, udtaler asylchefen.