Analyse: Løkke skal stramme disciplinen - ellers ryger skindet

Regeringstoppen har igen vist sig hullet som en si, og derudover bidrager signalforvirring til Lars Løkke Rasmussens mange udfordringer lige nu.

Disciplinen i regeringen halter. Det nye år er blevet indledt med åben uenighed om beslutningen om at skærpe grænsekontrollen, og blandt andre justitsminister Søren Pind (tv.) og udenrigsminister Kristian Jensen (th.) har udtalt sig i strid med den officielle linje. Arkivfoto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forleden holdt sin nytårstale til nationen, efterlyste han en ny politisk samtale.

»Vi har brug for en bedre samtale med hinanden. Hvor vi lytter, også – ja, måske især – til dem, vi er uenige med. Hvor vi erkender, at en sag har flere sider. Det vil jeg gerne yde mit bidrag til. For hvis vi mister evnen til at tale sammen på kryds og tværs i samfundet, så mister vi noget meget dansk. Ja, hvis jeg skal sige det lidt højstemt: Så mister vi det særlige ved vores demokrati. Ligeværd mellem mennesker. Respekt for andre synspunkter. Ordentlighed. Det brede samarbejde, som Danmark bygger på. Det må ikke ske. Vi er nødt til at tale åbent og ærligt om problemerne, lytte til hinanden og finde fælles løsninger.«

Sådan lød ordene. Og noget tyder på, at statsministerens partifæller har taget opfordringen til sig – men formentlig ikke på den måde, som han drømte om.

Siden nytårstalen har en undrende offentlighed således været vidne til, at centrale ministre har udtalt sig vidt forskelligt om regeringens beslutning om at skærpe grænse­kontrollen til Tyskland.

Journalister har forbløffende nemt kunnet få kendskab til, at der herskede uenighed om beslutningen helt ind i regeringens inderste udvalg. Og hvis nogle danskere stadig skulle være i tvivl om, hvad de centrale ministre måtte mene, ja så sørgede udenrigsminister Kristian Jensen for at understrege sin principielle modstand mod øget grænsekontrol.

Kulturminister Bertel Haarder talte om »en sort dag«, mens justitsminister Søren Pind lynhurtigt udtalte, at grænsekontrollen så ud til at øge antallet af asylansøgere i stedet for at mindske det. En sammenbidt udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, forsøgte at appellere til partifællerne om at se tiden an, inden de drog vidtgående konklusioner.

Men hermed stopper problemerne ikke for Løkke, for han har også selv bidraget til det kommunikative rod. At hans opgave grundlæggende er alt end nem er indlysende. Han kan på ingen måde alene håndtere, endsige kontrollere strømmen af flygtninge og immigranter. Men han har været uforsigtig. I valgkampen lovede han som bekendt en »straksombremsning« – hvilket i dag kan holdes op mod, at Danmark næste år forventes at ville modtage et nyt rekordstort indtog udefra.

Da en europæisk fordelingsnøgle – som skulle sørge for at sprede flygtninge mere ligeligt mellem EU-landene – kom på dagsordenen, fastslog Inger Støjberg, at Danmark ville tage 0 – nul – flygtninge. Derpå annoncerede Løkke, at vi ville tage imod 1.000.

Henover efteråret har Lars Løkke Rasmussen lagt afstand fra opfordringen fra især Dansk Folkeparti om at indføre grænsekontrol, men som sin første handling i 2016 var han tvunget til at handle som en reaktion på svenskernes ID-kontrol. Hvilket altså er sket til et akkompagnement af mediehistorier om, at flere ministre synes, at man skulle have ventet med den beslutning.

Ser man på de enkelte delforløb, har der været gode grunde til, at meldingerne er faldet, som de er. Alting har udviklet sig i et eksplosivt tempo, og Løkke har ydermere været spændt ud mellem Sverige og Tyskland, der hver især har inviteret flygtninge til deres lande i stor skala. Naboskabet til Sverige er i dag belastet – til erhvervslivets store bekymring – og Løkke går på linedans i forhold til Tyskland, der indiskutabelt er Europas mægtigste politiske og økonomiske magt. Undervejs har Løkke desuden skullet holde en svær balance i forhold til EU og vælgernes krav om at gøre mere for at bremse tilstrømningen.

Statsministeren har med andre ord været tvunget til at forfølge en strategi, som bedst kan karakteriseres med det engelske udtryk muddling through, hvor han konstant forsøger at tage bestik af en foranderlig virkelighed og manøvrerer sig frem uden at kunne have en klar drejebog ved sin side.

Det samlede billede efterlader imidlertid publikum med et indtryk af manglende konsistens – og en stor omgang signalforvirring. I den forbindelse må det være ekstra ildevarslende for Løkke, at han ikke kan have fortrolige samtaler med sine mest betroede ministre i et lukket rum, men tværtimod må se diskussioner og uenigheder blive kanaliseret direkte ud i offentligheden.

Husk i øvrigt på, at det samme skete, da fortrolige papirer – der reelt rev tæppet væk under tidligere forsvarsminister Carl Holst – i det tidlige efterår blev lækket til pressen fra regeringens koordinationsudvalg, som burde have været omgærdet af den dybeste fortrolighed.

Kan en regeringschef ikke drøfte problemer i fortrolighed i en sådan kreds, er det ensbetydende med, at den interne tillid og loyalitet på minister­holdet er uhyre begrænset.

Skal Løkke komme helskindet gennem foråret, får han brug for at stramme gevaldigt op. På de interne processer. På disciplinen. Og på kommunikationen til befolkningen.