»Sving dankortet!«

Eksperter og politikere er uenige om behovet for offentlige investeringer til at sparke gang i økonomien. Claus Hjort opfordrer i stedet til forbrugsfest.

Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Tak for ordet.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) afsluttede sin 45 minutter lange præsentation af finanslovforslaget for 2010 og holdt en kort kunstpause: - Og tillad mig så lige, hvis jeg må, puh. Der er godt nok smålunt her.

Hvorefter den mørkeblå jakke blev taget af og en drivvåd - tidligere lyseblå - nu lettere mørkeblå skjorte blev afsløret. Med et synligt lettet "ja" gik Claus Hjort Frederiksen så videre til journalisternes spørgsmål, som han tog i skjorteærmer.

Det er en på alle måder presset finansminister, som har fremlagt et finanslovforslag med et historisk underskud på 86 milliarder kroner eller 4,9 procent af bruttonationalproduktet (og det største af sin art i procent siden 1983).

Underskuddet indskrænker Claus Hjort Frederiksens muligheder for at dele økonomiske gaver ud under de kommende finanslovforhandlinger. Og det samtidig med, at han netop presses af økonomer, oppositionen og Dansk Folkeparti for at uddele økonomiske vækstpakker for at sparke gang i økonomien og styrke beskæftigelsen.

Foreløbig afviser finansministeren at fremrykke flere investeringer i bygge- og anlægssektoren. I stedet opfordrer Claus Hjort Frederiksen "en god dansker" til at få tegnebogen op af lommen for at sparke gang i økonomien ved at få gang i dankortet.

- Jeg så gerne, at danskerne går ud og køber et hus, køber nogle forbrugsgoder - svinger dankortet - for det er det, som vi har brug for. Det er det, vi har brug for og som kan hjælpe os, siger Claus Hjort Frederiksen.

Til næste år vokser de offentlige investeringer således med 42,5 milliarder kroner, hvilket er 5,5 milliarder mere end i år. Universiteternes laboratorier får et løft på en milliard kroner, men derudover er der først og fremmest tale om initiativer, som allerede er aftalt og planlagt. Regeringen har for eksempel tidligere på året lavet en aftale med Kommunernes Landsforening (KL) om, at kommunerne kan øge investeringer i folkeskoler og daginstitutioner med fire milliarder kroner - fra fem til mindst ni milliarder kroner. Der er i aftalen om grøn transportpolitik afsat 2,8 milliarder kroner til trafikinvesteringer, og regionerne har fået fremrykket 1,5 milliarder kroner til sygehusinvesteringer.

Økonomer og oppositionen mener dog, at regeringens sagtens kan styrke den økonomiske vækst med 10 milliarder kroner yderligere uden at sparke til lønstigningerne og dermed ødelægge konkurrenceevnen og balancen i dansk økonomi.

- Vi står midt i danmarkshistoriens værste økonomiske krise. Omslaget i dansk økonomi slår alt, hvad vi hidtil har set. Hver måned kastes nye tusinder af danskere ud i arbejdsløshed. På trods af krisens alvorlige konsekvenser vælger regeringen ikke at iværksætte en omfattende vækstpakke, der kunne sikre arbejdspladser og vækst i Danmark, siger Socialdemokraternes finanspolitiske ordfører, Morten Bødskov.

Dansk Folkeparti - som atter ventes at skulle sikre flertallet for finansloven - foretrækker, at regeringen fortsat kommer med drypvise initiativer. Modsat regeringen ønsker Dansk Folkeparti at fremrykke flere investeringer i den offentlige sektor. Det er for længst besluttet, at der skal opføres en række nye sygehuse rundt omkring i landet, og støttepartiet vil have håndværkerne hurtigere i sving.

- Venstrefløjen foregøgler stadig, at hvis man kommer med en samlet, stor vækstplan for mange milliarder, så kan man løse problemerne og undgå arbejdsløshed i Danmark. Det har vi aldrig troet på. Vi er overbevist om, at den måde at bruge pengene på gør, at man ikke får mest muligt ud af pengene. Vi vil hellere tage drypvise initiativer, siger Dansk Folkepartis finanspolitiske ordfører, Kristian Thulesen Dahl.

/ritzau/