Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
En fair løsning for dansk økonomis dårlige helbred er at give den et skud studerende. Det bliver nemlig de unge på landets længerevarende uddannelser, der blandt andet skal betale for en vej ud af krisen. Det meddelte Socialdemokraterne og SF på formiddagens møde ”Fair Løsning.”
Flere skal færdiggøre deres uddannelse på kortere tid, sagde partierne. De unge skal i gennemsnit være et halvt år hurtigere færdig med deres uddannelse.
Det vil blandt andet betyde intensiveret undervisning på en række videregående uddannelser gennem kortere sommerferie og tre årlige semestre. Normalt har studerende i Danmark kun to semestre på et år.
Partierne tager dog hensyn til, at det skal være fagligt forsvarligt at reducere den normerede studietid.
Ferie afhænger af studie
Hos Danske Studerendes Fællesråd (DSF) er formand Mikkel Zeuthen enig i, at nogle studerende har en unødig lang sommerferie på grund af mange års nedskæringer. Men det er langt fra en løsning, der kan passe på alle studier, understreger han.
- Det kan kun reelt lade sig gøre de steder, de studerende har tre måneders sommerferie. Men det er jo forskelligt fra studie til studie, hvor mange måneders sommerferie, man har, siger han.
Guld for enden af regnbuen
Guleroden for at blive færdig på den normeret tid er nye undervisningsformer og en kontant bonus for et rettidig afslutning af studierne. 20.000 kroner klinger ind på kontoen hos den kandidatstuderende, som er færdig til tiden.
DSF bifalder, at studerende kan få en belønning for at gennemføre deres studie på kortere tid, men reelt vil det ikke være en løsning for mange studerende, mener han.
- Jeg tror ikke konkret, det giver ret meget. Når folk bliver forsinket i dag, er det ikke fordi de feder den og vil have en masse fritid. Man har måske faglige vanskeligheder eller personlige forhold, der forsinker en, siger Mikkel Zeuthen.
1.000 kr ekstra i SU for tidlig studiestart
Ekstra penge på kontoen er samtidig også belønningen for studerende, der starter på studiet hurtigt. Tusinde kroner i bonus oveni den normale SU hver måned de første to år skal lokke yngre studerende til landets videregående universiteter.
Alt i alt ser studenterorganisationen frem til at drøfte midlerne med Socialdemokraterne og SF. For målet er det samme, tror formanden for DSF.
- Fokus med at få flere igennem uddannelserne er rigtigt vigtigt, derfor er vi glade for, at der bliver lagt op til at investere 0.6 milliarder i de videregående uddannelser. Det er vigtigt at få mange unge igennem systemet, så videnssamfundet kan holde på langt sigt, siger Mikkel Zeuthen.