Skibsdreng er blevet Danmarks mest magtfulde embedsmand

Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, er Danmarks fjerdemest magtfulde person. To andre departementschefer er i top-20, mens nationalbankdirektør Lars Rohde har mistet terræn.

Foto: Torkil Adsersen. Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, er Danmarks fjerdemest magtfulde person. To andre departementschefer er i top-20, mens nationalbankdirektør Lars Rohde har mistet terræn. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2014)
Læs mere
Fold sammen

Det lå på ingen måde i kortene, at Christian Kettel Thomsen en dag skulle blive Danmarks mest magtfulde embedsmand, da han som 16-årig i 1976 stak til søs som skibsdreng for A.P. Møller-rederiet.

Og det pegede slet ikke i den retning, da han i årene derefter blev både skibskok og hovmester i samme rederi.

Selv da han efter at have fuldendt sin cand.polit.-uddannelse i 1991 blev ansat som fuldmægtig i Finansministeriet, var det kun fordi den foretrukne kandidat takkede nej, at Kettel Thomsen fik foden inden for i det magtfulde ministerium.

Men han beviste hurtigt sit værd og er siden steget støt i graderne. Han blev ministersekretær i 1994 og har efterfølgende været kontorchef, afdelingschef og departementsråd, inden han i 2005 blev departementschef. Først i Finansministeriet og siden 2010 i Statsministeriet.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

I Berlingskes Magtanalyse 2016 er 56-årige Christian Kettel Thomsen, der i portrætter beskrives som fagligt uhyggeligt dygtig, ekstrem arbejdsom og med en formidabel analytisk kraft, kåret til den fjerde mest magtfulde person i Danmark – og altså den mest magtfulde af alle embedsmænd på Slotsholmen.

»Han sidder på en helt central post, har magt over de øvrige departementschefer, mange kontakter og en meget stor viden om embedsapparatet. Med skiftende regeringer vil det kontinuerlige element på Slotsholmen have en meget stor magt. Ikke mindst når det, som tilfældet er i øjeblikket, er en smal etpartiregering, man rådgiver,« siger økonom, tidligere S-minister og hyppigt brugt formand for diverse regeringskommissioner, Carsten Koch.

Naturlig position

Og det er naturligt, at flere departementschefer er at finde i den fornemme ende af Magtanalysen, lyder det.

»Viden er magt. Departements­cheferne har en enorm viden og også en langt større viden, end ministrene har. Og derfor får de også en kraftig indflydelse på den førte politik,« siger Carsten Koch.

Departementschef i Finansministeriet, Martin Præstegaard (nr. ni), og departementschef i Erhvervs- og Vækstministeriet, Michael Dithmer (nr. 18) fuldender departementschef-trioen i Magtanalysens top-20.

Nationalbankdirektør Lars Rohde, der sidste år var den mest magtfulde embedsmand, er i år dumpet ned som nummer ti i Magtanalysen.