Kristian Jensen er langt nede i Venstres magthierarki

Troels Lund Poulsen fuldender et stort comeback i politikernes top, hvor Søren Pape ligger langt nede – og bag de Radikales leder.

Kristian Jensen er trods posten som Venstre-næstformand kun nummer seks i magthierarkiet, mens Troels Lund Poulsen har gjort et stort comeback. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Det var om natten den 4. juni 2014. Forud var gået et mere end syv timer langt møde i Venstres hovedbestyrelse og ugers pres på Lars Løkke Rasmussen efter en række historier i Ekstra Bladet om V-formandens brug af partiets midler til tøj og sko for 152.000 kroner.

Med trætheden malet i ansigtet trådte Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen frem i Odense Congress Center som Venstres nye formandskab.

En duel om formandsposten mellem de to var afværget, og den nuværende udenrigsminister indtog nu den ubestridte plads som kronprins i partiet.

Den position i arverækken har Kristian Jensen siden hen talt sig ind i flere gange. Senest i et opsigtsvækkende interview i Jyllands-Posten i marts, hvor han understregede, at hans mål er »at træde op på den øverste skammel«.

Men ser man på den magt, politikerne i Venstre har i Berlingskes Magtanalyse 2016, er Kristian Jensen langt fra nummer to i hakkeordenen i sit eget parti.

Næstformanden er således på en 16. plads bag finansminister Claus Hjort Frederiksen (to), udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (syv), justitsminister Søren Pind (ti) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (11) foruden den anden halvdel af formandskabet, Lars Løkke Rasmussen, på førstepladsen.

Se listen over de mest magtfulde ministre her - artiklen fortsætter under grafikken

Og det er netop spillet om formandsposten for to år siden, der er grunden til den placering, lyder det fra tidligere Løkke-rådgiver og nuværende public affairs-chef i Geelmuyden Kiese, Mikael Børsting.

»Det opslidende opgør om formandskampen har sat sine spor. Jeg tror, Kristian gør meget ud af at holde lidt lav profil,« siger Børsting, der pointerer, at det mest af alt er udadtil, at Jensen er langt fra toppen i V-hierarkiet.

»Analysen tager måske ikke højde for, at Kristian nok har den stærkeste platform næstefter Løkke og Claus Hjort internt i regeringen. Han er en, både Claus og Lars lytter til, og derfor mener jeg stadig, han er godt placeret i det interne hierarki,« siger Børsting.

Troels Lunds store comeback

Interessant er det også, at Troels Lund Poulsen i Magtanalysen er en af årets store højdespringere på den politiske scene. Den nuværende erhvervs- og vækstminister oplevede under det, der blev kendt som Helle Thorning-Schmidts skattesag, en politisk nedtur af et omfang, der før har skudt mange Christiansborg-karrierer i sænk.

Troels Lund Poulsen var skatteminister, og der blev sat spørgsmålstegn ved, om han havde blandet sig for meget i den konkrete sag, der gik på, om Thornings mand, Stephen Kinnock, var skattepligtig i Danmark eller ej.

Da sagen var på sit højeste, gik Troels Lund Poulsen på orlov i tre måneder, mens Skattesagskommissionen gik i gang med at undersøge sagen. Troels Lund Poulsen blev frikendt, men med det bizarre twist, at kommissionen ikke troede på hans vidneudsagn.

Siden fik han en næse af Folketinget for at være øverst ansvarlige chef for et ministerium, hvor der foregik ulovligheder. På det tidspunkt var der ikke mange, der spåede Troels Lund Poulsen tilbage i magtens inderkreds, men langsomt begyndte han at krabbe sig tilbage.

Under førnævnte formandsopgør satsede han alt og stod som en af Lars Løkkes mest trofaste støtter, da flere folketingsmedlemmer offentligt vendte sig mod formanden. Løkkes sejr blev Lund Poulsens sejr, der efterfølgende blev trukket tæt ind omkring Løkke. Og da magten skiftede sidste sommer, blev Troels Lund Poulsens store comeback i dansk politik manifesteret, da han tre et halvt år efter at være krøbet på orlov stod på Amalienborg Slotsplads som minister igen.

Nu kan han oven i det bryste sig af at være Danmarks 11. mest magtfulde person ifølge Berlingskes Magtanalyses liste, som han slet ikke figurerede på sidste år. Et markant signal om et af de helt store comeback i dansk politisk historie, lyder det fra Mikael Børsting.

»Måske burde han endda ligge endnu højere. Han er nok den i regeringen, der laver mest politik, og han får ting til at ske. Jeg tror, Troels Lund vil være et godt bud på en ny finansminister, når Claus Hjort en dag ikke skal være det længere,« siger Mikael Børsting.

Generelt er det tydeligt at se på magtanalysen, at regeringsmagten er skiftet. En række socialdemokrater og radikale er gledet ned eller helt ud af listen, mens især en række Venstre-folk er gået frem.

Morten Østergaard ligger lunt

Alle Folketingets partiformænd er repræsenteret på listen fra Løkke helt i top til SFs Pia Olsen Dyhr, der er dykket fra en 45. plads til nr. 117.

Alternativets Uffe Elbæk sniger sig lige med i top-100 på 99. pladsen, mens Morten Østergaard ligger placeret som nummer 42. Den radikale leder har dermed – på trods af at have været sat ud på et sidespor siden regeringsskiftet – mere magt end de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

Som formand for et af regeringens støttepartier har Pape ellers været med i de fleste politiske aftaler og spillede desuden en stor rolle i en af forårets største sager, da de Konservative trak tæppet væk under Eva Kjer Hansen (V) som fødevare- og miljøminister under virakken om landbrugspakken.

Alligevel bliver han kun rangeret som nummer 52 – dog 100 pladser højere end sidste år.

Se listen over de mest magtfulde personer blandt de øvre danske politikere