S vil få stryg for bompengemaskinen

En placering af betalingsringen ved kommunegrænsen til København vil få socialdemokratiske kernevælgere i forstæderne til at svigte partiet på Christiansborg, forudser Herlevs tidligere bykonge Kjeld Hansen. Ifølge en valgforsker har eksborgmesteren en pointe.

Socialdemokraternes bebudede betalingsring, der skal sænke trængslen og forureningen fra bilerne i København, vil koste partiet vælgertilslutning, mener S-borgmestre. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Betalingsringen i København risikerer at koste Helle Thorning-Schmidt (S) statsministerposten ved næste folketingsvalg.

Det mener Herlevs tidligere bykonge og borgmester gennem 25 år, Kjeld Hansen (S), som forudser, at vælgerne i de socialdemokratiske højborge i hovedstadens forstæder vil straffe Socialdemokraterne hårdt, hvis bompengemaskinen som udmeldt skal placeres på kommunegrænsen til København med det resultat, at miljø- og trængselsproblemerne flyttes til omegnskommunerne.

»Det vil helt klart skade Socialdemokraternes vælgertilslutning. Ikke nødvendigvis ved kommunalvalget men ved folketingsvalget. Man jokker på borgerne i de store socialdemokratiske bastioner, som har båret det her parti ressourcemæssigt og leveret varen den ene gang efter den anden. Det er klart, at det vil de ikke finde sig i, og det skal de heller ikke,« siger Kjeld Hansen, der gik af som borgmester for tre uger siden.

I et åbent brev til statsministeren skriver Kjeld Hansen, at Helle Thorning-Schmidt på et møde før valget lod borgmestrene forstå, at en betalingsring skulle placeres i Ring 2. På den måde fik Københavns Kommune et stort ønske opfyldt, og samtidig ville hovedstaden selv stå tilbage med de negative konsekvenser. Men siden har regeringspartierne og Enhedslisten peget på placeringen på kommunegrænsen.

»Dermed er betalingsringen ikke længere et internt københavnsk anliggende. Partitoppen starter derimod en krig mellem København og omegnskommunerne, og det vil få konsekvenser,« siger Kjeld Hansen.

En skidt sag

Ifølge valgforsker og lektor i statskundskab på Københavns Universitet Lars Bille, har Kjeld Hansen en pointe - i hvert fald her og nu.

»Socialdemokraterne har nogle af de stærkeste kernevælgerne, dels i København, dels i omegnskommunerne. Og betalingsringen kan gå hen at blive en skidt sag for partiet, når valget kommer til sin tid. Men omvendt vil meget afhænge af, i hvilket omfang omegnskommunerne vil blive imødekommet,« siger Lars Bille.

Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), vil ikke afvise, at en betalingsring på kommunegrænsen vil få konsekvenser for Socialdemokraternes vælgeropbakning - uden at han dog vil gøre sig klog på det. Samme melding kommer fra Rødovres borgmester, Erik Nielsen (S), som er talsmand for 15 vrede omegnsborgmestre.

»Det er svært at sige, hvad det vil betyde for vælgeropbakningen. Men borgerne i min kommune er meget opmærksomme på det, der sker. Og jeg er enig i Kjeld Hansens analyse af situationen. Man tager større hensyn til 500.000 københavnere inden for betalingsringen end den million borgere, som bor udenfor,« siger Erik Nielsen.

På Christiansborg tror Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, ikke på, at betalingsringen vil få partiets kernevælgere til at svigte ved næste valg.

»Betalingsringen skal ikke stå alene. Der kommer et kæmpeprovenu, som skal give bedre trafikforbindelser. Og de socialdemokratiske vælgere i omegnskommunerne får stor gavn af, at vi løser en del af trængsproblemerne på vejene og får bedre kollektiv trafik, så hverdagen kan hænge bedre sammen,« siger Magnus Heunicke.