Retoriker: Thorning sendte positive signaler

Ifølge retoriker Kell Jarner Rasmussen så lykkedes Helle Thorning-Schmidt med at sende en stribe positive signaler med sin nytårstale. Han opfordrer dog samtidig til en nytænkning af formatet.

Foto: Keld Navntoft. Statsminister Helle Thorning-Schmidt, Nytårstale, 2014/2015.
Læs mere
Fold sammen

Det var en modig, positiv og overraskende energisk statsminister i form af Helle Thorning-Schmidt (S), der torsdag holdt sin årlige nytårstale fra sit kontor på Christiansborg.

Det vurderer administrerende direktør hos Rhetor - rådgivende retorikere, Kell Jarner Rasmussen.

»Jeg synes, hun fik sendt et overraskende positivt signal, og hendes kropslige fremtoning virkede langt stærkere, end vi har set før. Og så var den meget enkel - i et enkelt sprog og med klare meldinger,« siger Kell Jarner Rasmussen.

Han mener, at statsministeren er udfordret af, at hun fra naturens hånd ikke er nogen større taler.

»Jeg synes ikke, at Helle Thorning-Schmidt er en exceptionel taler. Hun er køn, korrekt og klangløs, og hun har en høj vejrtrækning, der gør, at der ikke er så meget klang i hendes stemme. Men jeg synes, der var noget energi i hende i aften, der nåede helt ud i fjernsynene. Der var noget, der gjorde hende mere intens,« siger Kell Jarner Rasmussen.

Undervejs i talen fik Helle Thorning-Schmidt slået fast, at hun står ved regeringens kurs, på trods af den massive kritik særligt hendes eget parti har været udsat for undervejs. Og det er et modigt skridt, mener Kell Jarner Rasmussen.

»Hun får fortalt den historie, at selvom det godt kan være, at der er nogen, der synes, at regeringen har gået meget op i penge og sparet lidt rigeligt, ja så har det også gjort, at vi har det bedre nu. Jeg synes faktisk, at de har været ret vedholdende hele vejen igennem, og hun indrømmer i sin tale, at det er upopulært, men at hun vil blive ved. Det er modigt,« siger Kell Jarner Rasmussen.

Undervejs i talen blev der både plads til lille Holger, Laura på 21 år og til ældre damer, der dyrker stolegymnastik. Og selvom den slags små fortællinger i fortællingen gerne skal gøre det hele lidt mere jordnært, så er det ikke uden risiko, mener Kell Jarner Rasmussen.

»Historierne har en tendens til at blive lidt syntetiske, de kommer næsten til at virke opdigtede, og de får bare aldrig rigtig den samme autenticitet, som når Harald Børsting fortæller om et besøg på en fiskefabrik,« mener retorikeren.

Det er dog også overvejende utaknemligt at skulle holde taler - siddende på en stol i et lokale, ind i et kamera og uden tilhørere, påpeger Kell Jarner Rasmussen, der opfordrer til en nytænkning af formatet.

»Man kunne eksempelvis forny formatet. Jeg ved godt, det er en tradition, men det er ved at være ret kedeligt. Jeg forstår ikke, hvorfor den skal holdes siddende, taler holdes bedst stående. Så hvorfor ikke holde den foran tilhørere eller alternativ memorere den udenad, så hun kunne tage den stående,« opfordrer Kell Jarner Rasmussen.