Regeringen vil hæve bundskatten for at betale PSO-regning

For at finansiere afskaffelsen af PSO-afgiften lægger regeringen op til at hente 700 millioner kroner ved at hæve bundskatten. Samme beløb skal hentes ved at skære i den grønne check – dog ikke for pensionister.

Regeringen lægger op til blandt andet at hæve bundskatten for at finansiere afskaffelsen af PSO-afgiften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag aften har den omstridte PSO-afgift det ene ben i graven.

Afgiften skal afskaffes, og regeringen lægger op til at hente en stor del af betalingen for regningen ved at hæve bundskatten for alle danskere med 0,09 procentpoint.

Det vil indbringe omkring 700 millioner kroner om året i 2025, bekræfter flere kilder over for Berlingske.

Et bredt flertal i Folketinget er tæt på at lande en aftale om, hvordan afskaffelsen af PSO-afgiften skal finansieres, og foruden en højere bundskat lægges der også op til at beskære den grønne check med et tilsvarende beløb – altså i omegnen af 700 millioner kroner årligt.

Et forslag har været at afskaffe den grønne check helt, men det ender ifølge Berlingskes oplysninger med en model, hvor pensionister og førtidspensionister friholdes.

Afskaffelsen af PSO-afgiften giver danske virksomheder en markant skattelettelse, og derfor er der lagt op til, at også erhvervslivet betaler en del af regningen. Det vil regeringen sikre ved at skære på flere erhvervsstøtteordninger, hvilket vil indbringe i omegnen af én milliard kroner om året.

Tæt på en aftale

PSO-afgiften betales af private forbrugere og virksomheder over elregningen, og en stor del af indtægterne fra afgiften går til at støtte vedvarende energi – blandt andet opførelsen af vindmøller. EU har erklæret afgiften ulovlig i sin nuværende form, og derfor skal der findes en løsning inden 1. januar 2017.

Regeringen besluttede i maj helt at sløjfe afgiften, og derfor skal pengene til at finansiere den grønne omstilling findes andre steder.

Det koster omkring tre milliarder kroner om året at afskaffe afgiften, og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) forhandler i øjeblikket med en bred kreds af partier om en aftale, som ventes at lande torsdag aften.

600 kroner om året til et pensionistpar

Den grønne check blev oprindeligt indført for at hjælpe danskere med lave indkomster til at klare en højere elregning som følge af grønne afgifter som blandt andet PSO-afgiften.

Checken består af et beløb, der automatisk bliver regnet med på forskudsopgørelsen for personer, der tjener mindre end 392.567 kroner om året. Det årlige beløb er 950 kroner. Beløbet bliver dog højere, hvis man har børn, eller hvis man tjener mindre end 222.000 kroner om året.

I og med at pensionister friholdes for nedskæringerne, vil aftalen ifølge et notat, Berlingske er i besiddelse af, betyde en lille gevinst til landets ældre borgere.

Når PSO-afgiften afskaffes, vil det indbringe et pensionistpar i lejebolig 600 kroner om året i 2018, mens de skal betale 100 kroner mere i bundskat. Dertil kommer 100 kroner i såkaldte forsyningsinitiativer, og det betyder en samlet gevinst på 600 kroner om året. I 2025 vil den årlige gevinst være på 1.700 kroner.

Ritzau omtaler tal fra Finansministeriet, der viser, at alle familietyper vinder på PSO-aftalen. For en LO-familie med to børn i ejerbolig vil aftalen eksempelvis betyde 500 kroner mere i rådighedsbeløb om året i 2018 og 2.500 kroner årligt i 2025.

Få overblik over danskernes gevinster her. Artiklen fortsætter under faktaboksen.

»En dårlig løsning at hæve skatten«

Bundskatten betales af alle danskere, der har en indkomst, og er i øjeblikket på 9,08 procent. Bundskatten beregnes af summen af den personlige indkomst og den positive nettokapitalindkomst – der skal dog kun betales bundskat af den del af indkomsten, der overstiger personfradraget.

Selvom det var regeringen selv, der i første omgang bragte en forhøjelse af bundskatten i spil, har klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) ikke lagt skjul på, at han bestemt ikke er glad for modellen.

»Set i bakspejlet var det en dårlig løsning at hæve skatten. Det vidste jeg også godt med mig selv, men når man er medlem af en regering, deltager man i et kollektiv. Om man er enig eller uenig, holder man for sig selv. Der er jeg loyal. Hvis vi beslutter noget i regeringen, bakker jeg det altid op,« sagde han for nylig i et interview med Fyens Stiftstidende.

Regeringen havde oprindeligt planer om at sløjfe de kystnære havvindmøller, der skal opføres ud for Holmsland Klit og ved Thyborøn, for at nedbringe PSO-regningen. Men den idé er blevet droppet.

Flertallet af partierne i energiforligskredsen har nemlig stået fast på, at møllerne skal opføres.