»Der er ved at være en udløbsdato på Lars Løkke«

Dagens overblik: Kristian Jensen bliver aldrig formand for Venstre. Han ved det bare ikke endnu, siger central regeringskilde. Løkke snakkede i telefon med Trump, din næste bil bliver (nok) billigere, staten efterlyser 350 kilo pot, og så svarer vi til sidst på, hvilken planet Kristian Jensen kommer fra i dagens politiske overblik.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Hvis du lige er stået op og tjekker nyhederne, så nej. Det blev heller ikke onsdag, at regeringen blev enige med sine blå støttepartier om næste års finanslov.

Blå blok har ellers haft godt gang i hulemøderne - de sidste intensive møder uden for pressens søgelys - i denne uge, og finansminister Claus Hjort Frederiksen sagde tirsdag, at »jeg vil tro, vi lander en aftale inden for et par dage«.

Men det haster. For Claus Hjort sagde ligeledes, at »hvis der skal være følgelovgivning, og det skal der under alle omstændigheder, så skal det fremsættes i Folketinget på fredag. Derfor er der en deadline«.

Den deadline må altså være uhyre tæt på.

Vi skal nok være klar, når der sker noget nyt, men inden vi når så langt, hopper vi videre til dagens nyheder.

Vi fortæller blandt andet, at Løkke snakkede i telefon med Trump, at din næste bil (nok) bliver billigere, at staten efterlyser 350 kilo pot, og så svarer vi til sidst på, hvilken planet Kristian Jensen kommer fra.

Men vi begynder i Berlingske og med en sag om formandsopgøret i Venstre. Avisen kan fortælle, at mens alle holder vejret og venter på, om kampen om topskattelettelser eller ej - der lige nu er sparket til hjørne på grund af finanslovsforhandlingerne, men vil blusse op igen, så snart de er overstået - får uroen til at ulme i Venstre.

Det er efterveerne af formandskampen mellem Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen fra 2014, der igen fylder meget i partiet.

I lørdags sagde to politiske kommentatorer, at det vækker vrede i Venstre, at Kristian Jensen i sin nye bog bl.a. kalder Dansk Folkeparti for et protestparti på fløjen og skriver, at han ser en blå firkløverregering for sig i fremtiden.

Og nu kan Berlingske fortælle, at der lige nu foregår samtaler i lukkede rum blandt de absolutte topfolk i Venstre om, hvordan man kan sørge for, at Kristian Jensen ikke bliver Venstres næste formand.

De ser ham ikke som den rette formand for partiet, fordi de ser ham som tør, kedelig og uden boldøje og karisma. Og flere af dem funderer over de mulige magtgreb, der kan tages i anvendelse for at afskære ham, skriver Berlingske.

»Kristian Jensen bliver aldrig formand for Venstre. Han ved det bare ikke endnu,« som en central regeringskilde udtrykker det i avisen.

Årsagen til, at et opgør om formandsposten i partiet nu er et hedt emne igen, skal findes i, at det er helt realistisk, at partiet om få måneder skal tage stilling til netop det.

Scenariet:

1: Anders Samuelsens trusler om topskattelettelser eller valg ender i, at danskerne igen skal til stemmeurnerne. Ikke usandsynligt.

2: Rød blok vinder valget. Bedømt ud fra meningsmålinger - som valget om Brexit og USAs næste præsident har vist, vi godt nok skal være varsomme med. Ikke usandsynligt.

3: Løkke trækker sig som formand for Venstre, hvis han taber et valg. Meget sandsynligt.

Problemet for de kræfter i Venstre-toppen, der ikke vil have Kristian Jensen som formand, er, at de ikke kan svare på, hvem der så skal være formand.

Inger Støjberg? Søren Pind? Søren Gade?

Det diskuteres lige nu kraftigt, og som Søs Marie Serup, politisk kommentator og tidligere pressechef i Venstre, siger:

»Det her er en debat, som de har udfoldet store anstrengelser for at holde nede, men ånden bliver ved med at slippe ud af flasken. Det gør den, fordi man helt nøgternt må sige, at der er ved at være en udløbsdato på Lars Løkke. Derfor er det noget, som de folk, der står i næste række, bruger meget tid på,« siger hun.

Her kan du læse artiklen »Mens Løkke vakler: Venstres topfolk hvisker i krogene om hans afløser«.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Løkke snakkede i telefon med Trump

Apropos Lars Løkke, så havde han i går en vis amerikaner i røret.

Statsministeren snakkede i ti minutter med USAs kommende præsident, Donald Trump, hvor de ifølge Løkke kom forbi en række emner, hvor det historisk nære forhold mellem Danmark og USA blev betonet.

»Vi havde en venlig og konstruktiv snak, hvor jeg betonede, at Danmark er en nær allieret til USA og har været det gennem årtier. Vi står skulder ved skulder med vores amerikanske venner i kampen for en mere tryg verden,« siger Løkke om samtalen i en pressemeddelelse.

Løkke fortæller også, at Trump inviterede ham til et besøg i Det Hvide Hus ved en given lejlighed.

Læs den historie her.

Skatteministeren vil fjerne tilskud i klagesager

Videre til forsiden af Jyllands-Posten, der har historien om, at skatteminister Karsten Lauritzen som led i en ny retssikkerhedspakke vi fjerne op imod 60.000 danskeres ret til at få dækket deres omkostninger i igangværende skattesager, hvis de vinder.

Sagerne handler om et skattefradrag, som grundejere indtil 2013 havde ret til at få tilbage for udgifter til f.eks. kloakering, vandforsyning og veje ved nyudstykning, og det er både alt fra et ægtepar i et parcelhus til en andelsboligforening med flere hundrede beboere, der er berørt.

Skatteministerens tiltag bliver kaldt et »uhørt« overgreb på borgerne af flere skatteadvokater.

»Det er en skandale, og jeg ved snart ikke, om man skal grine eller græde over, at retssikkerheden ødelægges i en lov, som ministeren har døbt en retssikkerhedspakke. Borgerne har påbegyndt disse sager i den tro, at der var omkostningsgodtgørelse,« siger Christian Gommesen, chefjurist i rådgivningsvirksomheden Rafn & Søn.

Du kan læse den historie og skatteministerens svar til kritikken i historien lige her.

Partier sår tvivl om politiskole-rapport

Vi bliver i Jyllands-Posten, der har haft en stærk dækning af placeringen af den nye politiskole i Herning.

Den beslutning har vakt markant utilfredshed i store dele af Venstre med beskyldninger om kammerateri.

Jyllands-Posten har tidligere afdækket, hvordan kriterierne for valg af politiskolen flere gange er blevet ændret på en måde, der har gjort, at Herning levede op til kriterierne.

Den endelige rapport fra Rigspolitiet er blevet kraftigt kritiseret af flere borgmestre - der i parentes bemærket gerne selv ville have haft politiskolen.

Rapporten konkluderer, at det vil tage mellem 40 og 54 måneder at renovere fire eksisterende bygninger i Vejle, Haderslev, Sønderborg og Frederikshavn, så de kan huse den nye politiskole.

Men ifølge borgmestrene i de fire kommuner, kan ombygningen klares langt hurtigere end det, og så mener de, at kommunernes bygninger er blevet bedømt på et forkert grundlag.

Den kritik bliver nu bakket op på Christiansborg af både DF og Socialdemokratiet.

»Spørgsmålene bliver flere og flere i denne sag, og der er ting, der virker dybt mistænkelige. Nu kommer der så oplysninger frem om, at der er direkte forkerte oplysninger i Rigspolitiets rapport. Det begynder at være meget alvorligt, når borgmestre peger på store fejl og mangler i rapporten,« siger Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen.

Du kan læse den historie her.

Her kan du læse en rigtig fin større baggrund om hele forløbet omkring Politiskolen i Jyllands-Posten (kræver abonnement).

Og her kan du læse, om Hernings borgmester, Lars Krarup, der har et helt særligt forhold til Lars Løkke Rasmussen, som han trækker på, når de store aftaler skal landes.

For »ingen i Venstre har råd til ikke at lytte grundigt til Lars Krarup« (kræver abonnement).

Din næste bil bliver (nok) billigere

Et af de helt centrale forhandlingspunkter i næste års finanslov er Liberal Alliances krav om, at danskerne skal kunne købe billigere biler.

Partiet vil have sænket registreringsafgiften, og en af de sidste knaster på Claus Hjorts bord er at nå til enighed om en model for lavere registreringsafgift, der kan spises af alle parter.

Groft tegnet op findes der lige nu to veje til at sænke afgiften og dermed sikre danskerne billigere biler, kan Berlingske fortælle.

Enten kan man sænke den højeste procentsats – som det skete sidste år – eller også kan man hæve grænsen for, hvornår den højeste sats betales.

Den historie og flere detaljer kan du læse her.

Staten efterlyser pot

Vi iler videre til forsiden af Politiken, der har en efterlysning, man ikke ser hver dag:

Den danske stat efterlyser 350 kilo pot.

Det skyldes, at der er enighed om at lave en forsøgsordning, så syge danskere med voldsomme smerter lovligt kan brugetopskud fra cannabisplanten til behandling. Men de danske myndighederne ved ikke, hvordan de skal skaffe cannabis til mere end 90 procent af patienterne.

Sundhedsministeriet har planlagt at købe cannabis i Holland, men et internt notat fra ministeriet, som Politiken har, viser, at der mangler cannabis til 1.370 ud af 1.500 syge danskere. Det svarer til en mangel på 350 kilo årligt.

Du kan læse den historie her.

Tre hurtige historier, du også skal have med

1) Forsvarsminister Peter Christensen stækker Danmarks hånd i kontrakt-forhandlinger om køb af kampfly for omkring 20 mia. kroner, mener de Konservatives Rasmus Jarlov. Det skyldes, at ministeren er villig til at købe komponenter til de 27 nye F-35 kampfly, før Danmark har indgået en kontrakt om prisen på flyene.

Du kan læse den historie her.

2) Regeringen vil alligevel gå med til at beholde kystnære vindmøller, som den ellers har foreslået at afskaffe som en del af finansieringen til at afskaffe PSO-afgiften. Der erfarer Ritzau.

Den historie kan du læse her.

3) DFs europaparlamentariker Anders Vistisen afviser at svare på, hvilke tre firmaer der bød ind på den opgave, der i sidste ende tilfaldt Nikolaj Bøgh. En konservativ folketingskandidat, der angiveligt er Morten Messerschmidts »gode ven«. Det var administrative medarbejdere, der tog sig af det, siger Vistisen.

Den historie og et interview med Vistisen, der afviser interessekonflikt, kan du læse her.

Dagens analyse

Finder vi i Politiken, hvor avisens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, skriver, at en ikke ubetydelig mængde antiestablishment-vælgere vækker bekymring internt i Venstre. I kulissen arbejder partiet derfor på en ny strategi, der skal generobre tabte vælgere, skriver han.

»Udviklingen bekymrer Venstres ledelse og bekræfter partitoppen i, at man står over for et paradoks, som ingen V-folk endnu har fundet en løsning på: for hvordan får Venstre tilbageerobret tabte systemkritiske vælgere, når partiet i danskernes øjne er det mest elitære parti kun overgået af Radikale, som flere interne målinger ifølge partiets inderkreds viser.«

Analysen er endnu ikke online, men kan læses på side 2 i Politikens papiravis

Hvilken planet kommer Kristian Jensen fra?

I går sagde udenrigsminister Kristian Jensen i et interview med Kristeligt Dagblad, at Europa bør være åben for øget indvandring fra Afrika, når altså indvandrerne udvælges på baggrund af kompetencer.

Den udmelding er Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, ikke helt enig i.

Derfor spurgte han på Twitter, hvilken planet Kristian Jensen kommer fra.

Her på Berlingskes Politiko vil vi godt vove pelsen: Vi tror, Kristian Jensen kommer fra Jorden.

Det sker i dag

10.00 Der er behandling af en lang række lov- og beslutningsforslag i folketingssalen. Blandt andet skal et forslag til folketingsbeslutning om forbud mod maskering og heldækkende beklædning i det offentlige rum 1. behandles.

Se hele programmet her.

12.00 Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) er kaldt i samråd om lukning af Landsorganisationen af kvindekrisecentre.

15.00 Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) skal i samråd om medicinsk behandling af børn med ADHD.

16.30 Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) er kaldt  i samråd om genindlæggelser i psykiatrien.

Forhandlingerne om finansloven fortsætter med hulemøder i Finansministeriet.