Efter hemmeligt møde hos Hjort: PSO-slagsmål tættere på løsning

Onsdag aften var Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl til møde hos finansminister Claus Hjort Frederiksen. Mødet satte efter sigende skub i processen med at finde penge til at afskaffe den omstridte PSO-afgift.

Arkivfoto: Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal i disse dage lande både en finanslov for 2017 og en aftale om afskaffelsen af PSO-afgiften. Derudover skal der laves et nyt ejendomsvurderingssystem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den er et af de helt store tilbageværende udeståender på finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) bord.

PSO-afgiften, der skal fjernes fra danskernes elregning fra årsskiftet, og det forhandler partierne i øjeblikket om.

Efter alt at dømme er regeringen meget tæt på at lande en aftale om PSOen, og det er blandt andet et hemmeligt møde hos Hjort onsdag aften, der har været med til at sætte lidt mere skub i processen.

Finansministeren havde inviteret Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og Socialdemokratiets ditto, Mette Frederiksen, til en snak, så Folketingets tre største partier i fællesskab kunne blive enige om de store linjer for, hvordan afskaffelsen af afgiften skal finansieres.

Selvom der fortsat er stridspunkter, og Finansministeriet eksempelvis mangler at sende flere dokumenter over til partierne, satte mødet ifølge Berlingskes oplysninger en tiltrængt fremdrift i tingene.

Et kludetæppe af finansieringskilder

PSO-afgiften betales af private forbrugere og virksomheder over elregningen, og en stor del af indtægterne fra afgiften går til at støtte vedvarende energi – blandt andet opførelsen af vindmøller. EU har erklæret afgiften ulovlig i sin nuværende form, og derfor skal der findes en løsning inden 1. januar 2017.

Regeringen besluttede i maj helt at sløjfe afgiften, og derfor skal pengene til at finansiere den grønne omstilling findes andre steder.

Det koster omkring tre milliarder kroner om året at afskaffe afgiften, og regeringen forhandler i øjeblikket med flere partier om, hvordan pengene skal findes.

PSO-forhandlingerne er kædet sammen med forhandlingerne om finansloven for 2017, men kører også i et selvstændigt spor.

Der er flere modeller i spil til at finansiere regningen for afskaffelsen af afgiften, og flere kilder forventer, at pengene findes i et slags kludetæppe af forskellige finansieringskilder.

Blandt andet lægges der ifølge Berlingskes oplysninger op til en lille forhøjelse af bundskatten. En model, som Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet godt kan se sig selv i.

Jyllands-Posten skrev tirsdag, at regeringen lagde op til, at forhøjelsen af skatten kun skulle vare tre år – i 2018, 2019 og 2020 – men det har Dansk Folkeparti angiveligt modsat sig.

Selvom det var regeringen selv, der i første omgang bragte en forhøjelse af bundskatten i spil, har klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) ikke lagt skjul på, at han bestemt ikke er glad for modellen.

»Set i bakspejlet var det en dårlig løsning at hæve skatten. Det vidste jeg også godt med mig selv, men når man er medlem af en regering, deltager man i et kollektiv. Om man er enig eller uenig, holder man for sig selv. Der er jeg loyal. Hvis vi beslutter noget i regeringen, bakker jeg det altid op,« sagde han for nylig i et interview med Fyens Stiftstidende.

Omdiskuterede vindmøller bevares

Derudover arbejdes der ved forhandlingsbordet på en model, hvor den grønne check betaler en del af PSO-regningen.

Den grønne check består af et beløb, der automatisk bliver regnet med på forskudsopgørelsen for personer, der tjener mindre end 392.567 kroner om året. Det årlige beløb er 950 kroner. Beløbet bliver dog højere, hvis man har børn, eller hvis man tjener mindre end 222.000 kroner om året.

Et forslag har været at afskaffe den grønne check helt, men det er Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti imod. Meget tyder på, at det kan ende med en model, hvor visse lavindkomstgrupper undtages – eksempelvis pensionister og førtidspensionister.

En del af finansieringen skal ifølge Berlingskes oplysninger også findes ved at skære på flere støtteordninger til erhvervslivet.

Regeringen har desuden foreslået at skære i børnechecken for familier med tre børn eller mere, men det forslag ventes at blive pillet ud af PSO-ligningen. Det er særligt Socialdemokratiet, der har modsat sig den besparelse.

Derudover har regeringen også måttet droppe sit forslag om at sløjfe de kystnære havvindmøller, der skal opføres ud for Holmsland Klit og ved Thyborøn, for at nedbringe PSO-regningen.

Flertallet af partierne i energiforligskredsen har stået fast på, at møllerne skal opføres, mens Venstre og Dansk Folkeparti helst har set dem droppet.