Rasmus Prehn i nye problemer om brug af ministerkort – betalte middage med redaktør og kommentator

Rasmus Prehn (S), der er minister for landbrug, fiskeri og fødevarer, har flere gange benyttet sit ministerkort til private udlæg på blandt andet middage. Nu kan Ekstra Bladet fortælle om yderligere to tilfælde.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har tidligere til Ekstra Bladet sagt, at han var »ærgerlig over« den forkerte brug af ministerkortet, og at han af egen vilje i december 2021 valgte at droppe den ureglementerede praksis.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ministre må ikke bruge deres ministerkort til private udlæg – ej heller selvom de tilbagebetaler det eksakte beløb med det samme.

Men det er, hvad minister for landbrug, fiskeri og fødevarer Rasmus Prehn (S) som minimum har gjort i tre tilfælde, der har været beskrevet i Ekstra Bladet og Frihedsbrevet.

Indtil i dag, forstås.

For nu kan Ekstra Bladet fortælle om yderligere to gange, hvor den socialdemokratiske minister har benyttet ministerkortet til at betale for middage.

Den ene middag var på den italienske restaurant Buongiorno på Nørrebro i København 8. januar 2020, hvor Prehn sammen med B.T.s debatredaktør, Sanne Fahnøe, indtog to af restaurantens menuer, fire glas vin og to grappaer til en samlet pris på 1.145 kroner.

Den anden middag var med politisk kommentator på Ekstra Bladet og TV 2 Hans Engell. Det foregik på restaurant Lalala på Christianshavn 24. september 2020. Her løb regningen op i 1.602 kroner for mad og vin, skriver Ekstra Bladet.

Det er ikke eneste gang, Rasmus Prehn har brugt ministerkortet på en middag med B.T.s Sanne Fahnøe. Det skete også 30. november 2021 på en anden italiensk restaurant, Famo Metro på Østerbro. Her lød regningen på 2.133 kroner, kunne Frihedsbrevet fortælle i slutningen af maj i år.

»Ubetænksomhed« og »integritet«

Selvom Rasmus Prehn betaler pengene tilbage, så er det i strid med reglerne at bruge ministerkortet til udlæg, har professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet Sten Bønsing slået fast over for Ekstra Bladet.

Rasmus Prehn havde allerede inden Ekstra Bladets artikel om de to nye ministerbetalte middage sagt til avisen, at han var »ærgerlig over« den forkerte brug af ministerkortet, og at han af egen vilje i december 2021 valgte at droppe den ureglementerede praksis.

Hvad angår Sanne Fahnøe, sagde hendes chef, B.T.s ansvarshavende chefredaktør, Pernille Holbøll, til Frihedsbrevet i maj i forbindelse med den første historie om ministermiddagen, at det »selvfølgelig« var »forkert og uden for skiven«, at Sanne Fahnøe blev bespist af ministeren, og at det er avisen, der bør betale for medarbejderen i de tilfælde.

Efter den nye historie skriver Sanne Fahnøe blandt andet dette til Ekstra Bladet i en skriftlig kommentar:

»Jeg har ikke anden forklaring, end at det er ubetænksomhed og dumhed. Selvfølgelig skal jeg ikke tage imod en middag fra en minister.«

Hans Engell siger til avisen, at hans »integritet« ikke rokkes ved, af at han spiser en middag med en minister, hvorfor han heller ikke ser noget problem.