Radikale tager afstand fra tanken om designerbørn

Det er problematisk, at danske par kan tage til Cypern for at blive fertilitetsbehandlet og selv vælge kønnet på barnet, mener Radikale Venstre.

Foto: Maria Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når danske par gennem rejsebureauet KirugiRejser rejser til det nordlige Cypern for at blive fertilitetsbehandlet og selv bestemmer barnets køn, så svarer det lidt til at shoppe sit barn i et supermarked. Det mener Radikale Venstres sundhedsordfører, Camilla Hersom (R), som er stærkt imod, at flere danskere har benyttet sig af tilbuddet.

»Jeg synes, det er stærkt beklageligt, hvis det at få et barn udvikler sig til, at man skal have opfyldt ens ønskeliste i forhold til køn, højde, drøjde, hårfarve, øjenfarve, og hvad man ellers kunne tænke sig af fysiske karakteristika.«

Men problemet er ifølge Camilla Hersom, at selvom fertilitetsbehandling, hvor man selv vælger det køn på barnet, man ønsker, er ulovligt i Danmark, så er det fuldt ud lovligt på Cypern.

»Derfor har vi ingen sanktionsmuligheder over for de forældre, der vælger at tage dertil, og derfor er det lidt svært at se, hvad vi skal stille op,« siger hun.

Hun glæder sig dog over, at Sundhedsstyrelsen vil undersøge, om det er lovligt, at KirugiRejser reklamerer for rejser til den nordcypriotiske fertilitetsklinik i Danmark.

»Det, vi skal undersøge, er, om annonceringen - altså om det at reklamere for noget fra udlandet i Danmark, som er forbudt herhjemme, er lovligt. Det tror jeg ikke, det er, så det er jeg tilfreds med i første omgang,« siger hun.

Omkring 200 danske par har ifølge direktøren for KirugiRejser, Atef El-Kher, selv fundet vej til den nordcypriotiske fertilitetsklinik, og selvom det tyder på, at der er danske par derude, som selv ønsker at bestemme, om børneværelset skal være lyserødt eller blåt, så skal det ikke være lovligt at foretage det valg i Danmark, understreger Camilla Hersom.

»Jeg synes, det er en forkert holdning at have, at et barn er noget, man kan vælge til og fra efter karakteristika, og at kønnet spiller så stor en rolle. Jeg mener, at det vigtigste må være, at man får et sundt og raskt barn, og sådan tror jeg også, de fleste forældre har det,« siger hun.