Firma tilbyder forældre frit valg mellem barnets køn

Et dansk firma annoncerer med, at forældre selv kan bestemme, om deres kommende barn skal være en dreng eller en pige.

Foto: THOMAS SJØRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis vordende forældre brændende ønsker sig enten en dreng eller en pige, kan de sikre sig frit valg mellem kønnet på deres kommende barn ved at betale tusindvis af kroner til det danske firma KirurgiRejser.

Ifølge Jyllands-Posten markedsfører det danske firma sig med at tilbyde fertilitetsbehandlinger, der giver forældrene lov til selv at bestemme. Og danske par kan betale mellem 10.500 og 45.000 kroner til firmaet for at vælge kønnet på deres kommende barn.

KirurgiRejsers direktør, Atef El-Kher, oplyser til avisen, at flere par allerede har henvendt sig på baggrund af firmaets store dagbladsannoncer, der tilbyder forældrene frit valg.

»Vi giver danske forældre mulighed for at få det barn, de ønsker sig, ved at arrangere rejsen og stå for kontakten med klinikken. Hvis muligheden og teknologien er til stede, bør man da kunne benytte den,« siger han til Jyllands-Posten.

Kønsselektering er forbudt i Danmark, med mindre det handler om at undgå kønsbundne, alvorlige, arvelige sygdomme. Men da det blandt andet på Cypern er lovligt at sikre sig ønskebarnet ved at vælge kønnet selv, sender KirurgiRejser danske par til fertilitetsklinikken North Cyprus IVF Clinic. Og 200 danskere har ifølge direktøren selv fundet vej til den cypriotiske klnik inden for de seneste fire-fem år.

Firmaet skriver blandt andet på sin hjemmeside, at man i samarbejde med fertilitetsklinikken på Cypern »gør det muligt som de eneste i Europa at vælge køn på et foster ved hjælp af avancerede reproduktionsteknikker og ved brug af IVF«.

KirurgiRejser skriver desuden, at fastlæggelsen af fosterets køn kan være nyttig for at forhindre genetiske sygdomme.

»I de fleste lande er kønsvalget kun tilladt med henblik på at undgå sygdomme, som knytter sig til et bestemt køn, men igennem KirurgiRejser og North Cyprus IVF Clinic har du nu mulighed for både at undgå arvelige sygdomme og vælge barnets køn,« hedder det på hjemmesiden.

Dansk Fertilitetsselskab er forarget over annoncerne.

»Det er første gang, at jeg ser den slags tilbud til danskere, og jeg finder det forkasteligt at kønssortere, alene fordi forældrene har et ønske om et bestemt køn. Desuden er teknikken, som klinikken bruger til at sortere sædcellerne, udokumenteret, og ingen kender eventuelle langtidsvirkninger,« siger formand Søren Ziebe, som også er klinikchef på Rigshospitalets Fertilitetsklinik, til Jyllands-Posten.

Sundhedsstyrelsen oplyser til avisen, at styrelsen vil undersøge lovligheden af KirurgiRejsers annoncer.