Politiker: »Jeg fatter simpelthen ikke, at Lars Løkke vælger igen-igen at optræde med sådan en arrogance«

Politisk ugepost: Vi har samlet alle de vigtigste historier om dansk politik fra uge to af 2017. Du får hele overblikket fra ugen samlet ét sted: Lige her

Statsminister Lars Løkke Rasmussen får hård kritik af Enhedslistens Pelle Dragsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Velkommen til denne uges politiske ugepost - artiklen, hvor vi kigger tilbage på ugen i dansk politik.

Det var i den forgangne uge kvindernes internationale kampdag, og det markerede 'Slotsholmen' - DR P1s ugentlige politiske radioprogram - ved at gennemgå antallet af kvinder i regeringens fire centrale udvalg koordinationsudvalget, økonomiudvalget, sikkerhedsudvalget og ansættelsesudvalget, der tilsammen tæller 19 stole.

Resultatet: Ingen kvinder.

Ud af de ni partiledere i Folketinget er tre kvinder. Ud af de 19 departementschefer er der ligeledes tre kvinder. Og i Folketingets øverste ledelse - Præsidiet - er en af de fem medlemmer en kvinde, nemlig formanden for Folketinget: Pia Kjærsgaard.

Du kan høre denne uges udgave af 'Slotsholmen' her. Og du kan læse mere om regeringens centrale udvalg her.

Ole Birk Olesen i strid modvind

Vi iler videre til en af de sager, der har fyldt en hel del på Christiansborg i denne uge. Hovedpersonen er transportminister Ole Birk Olesen.

For mens det i flere uger har handlet en hel del om Venstre, har denne uge stået i  LA-ministerens håndtering af og udtalelser om PostNords massive problemers tegn.

Onsdag offentliggjorde PostNord selskabets redningsplan, der blandt andet indebærer et farvel til op mod 4.000 ansatte og skærer markant på postomdelingen. Samtidig blev det klart, at PostNord skal bruge godt to milliarder kroner fra den svenske og danske stat.

Og så rullede sagen for alvor. For det beløb vakte en del undren og vrede hos Folketingets to største partier, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. De kritiserer Ole Birk Olesen for ikke at have delt oplysningerne om det konkrete beløb, PostNord mener at have behov for fra den danske stat, da han fik dem.

Kritikken tog især til torsdag, da flere medier - heriblandt TV 2 og Politiken - kunne referere fra et transportministerielt mødereferat fra et møde mellem PostNord-toppen og Ole Birk Olesen og departementschefen i Transportministeriet 19. december.

Af det referat fremgår det, at et sær­deles stort hul i PostNords økonomi blev drøftet. Og at konkrete beløb blev oplyst.

»Min tillid til både PostNord og ministeren er tyndslidt,« skrev SFs postordfører Karsten Hønge til Berlingske Business i en SMS. Også både Socialdemokratiet og Dansk Folkepartis ordførere i sagen har raslet flittigt med sablen.

På tirsdag mødes Ole Birk Olesen med ordførerkredsen for at forklare sagen og sin egen ageren. Og selvom DFs transportordfører Kim Christiansen slår fast, at Ole Birk Olesen skal have en »god forklaring«, hvis DF fortsat skal have tillid til ministeren, så er Ole Birk Olesen ikke nervøs for mødet. Adspurgt om han tror på, at han stadig er minister efter mødet på tirsdag, svarede Ole Birk Olesen fredag middag til Ritzau:

»Ja, det er jeg ret sikker på.«

Ole Birk Olesen har i øvrigt hele tiden afvist, at han har tilbageholdt oplysninger eller udtalt sig i strid med sandheden.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Tre korte om Ole Birk Olesen

Første korte
Ifølge Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen har Ole Birk Olesen fået en katastrofal start som transportminister.

Men trods den megen blæst om hans ministertaburet, har Ole Birk Olesen ret, når han forventer også at være minister efter på tirsdag, skriver Larsen i en analyse. Hvis altså der ikke fremkommer nye belastende oplysninger frem de kommende dage.

Du kan læse analysen, hvor Thomas Larsen også behandler et rygte om, at Liberal Alliance er parate til at trække sig helt fra regeringen, hvis Ole Birk Olesen væltes på usagligt grundlag, her.

Anden korte
Det er ingenlunde første gang, at Ole Birk Olesen har været i modvind hos Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen i løbet af sine første godt 100 dage som transportminister. I slutningen af februar leverede selvsamme Kim Christiansen en ordentlig bredside mod Ole Birk Olesen.

»Set fra min stol kom Ole Birk ufatteligt skævt ind i jobbet som minister. Han kom med en arrogance og en attitude om, at 'nu skal min politik bare igennem'. Og man kan godt fornemme, at det er et område, som ministeren ikke har beskæftiget sig med,« sagde Kom Christiansen til DR om Ole Birk Olesen.

Du kan læse den historie her.

Tredje korte (som er lidt længere, men til gengæld i en faktaboks)
Herunder kan du læse en tidslinje-gennemgang af sagen:

Fire korte og en grafik

Afgørelsen på Ole Birk Olesens ministerfremtid ser ud til at blive afgjort tirsdag. Så vi lader sagen ligge for nu, og vender os i stedet mod nogle af ugens øvrige nyheder fra den politiske manege:

X) Tirsdag var det præcis 100 dage siden, VLAK-regeringen blev dannet. I den anledning havde DR fået de øvrige partier til at give regeringen en karakter for præstationen den første tid. Det var ikke prangende, de tal der blev langet over det grønne eksamensbord: Dansk Folkeparti: 02, Socialdemokratiet: 00, De Radikale: 00, Alternativet: 02, Enhedslisten: 02, SF: 02. Læs begrundelserne her.

X) Og apropos 100 dage: DR2-programmet 'Debatten' havde torsdag en række politikere i studiet for at debattere netop regeringens første 100 dage. Resultatet og debatten kan du se her.

X) Min ide - nej, min ide. Nogenlunde sådan lød det tidligere på ugen, da DFs kulturordfører, Alex Ahrendtsen, i Jyllandsposten beskyldte kulturminister Mette Bock for at have stjålet en række af hans idéer. »Vores tillid til regeringen bliver bare mindre,« sagde Alex Ahrendtsen, der dog efterfølgende er blevet ringet op af Mette Bock, der har forklaret sig og talt DFeren ned igen. Læs mere om den historie her.

X) I mandags bragte Berlingske en Gallup-måling, der viste, at flere end hver anden af de adspurgte Venstre-vælgere er enten uenig eller overvejende uenig i, at man skal forbedre råderummet i dansk økonomi ved at hæve pensionsalderen - sådan som regeringen har signaleret, at den vil. Mere præcist er det 57 pct. af de adspurgte V-vælgere, der betakker sig. Kig nærmere på målingen i grafikken herunder:

»Jeg fatter simpelthen ikke, at Lars Løkke vælger igen-igen at optræde med sådan en arrogance overfor danskerne«

»Venstre inviterer erhvervsfolk til hemmeligt møde på Marienborg«

Sådan lød en overskrift på radio24syv.dk i denne uge. Og den historie har skabt en del debat.

Venstre har ifølge Radio24syv inviteret en række personer til at blive medlemmer af »Den Liberale Erhvervsforening« - en af de klubber, der populært bliver kaldt partiernes pengeklubber, fordi medlemskontigentet af disse går til partierne.

Hvis man vil være medlem af »Den Liberale Erhvervsforening«, får man for sine 20.000 kontingentkroner fire årlige møder. Og det første møde skal altså afholdes i statsministerens embedsbolig Marienborg, kunne Radio24syv i denne uge fortælle.

Forskningschef ved Danmarks Journalisthøjskole, Roger Buch, kaldte det forleden usædvanligt.

»Ved at bruge den officielle residens for statsministeren bruger man lokaler, som er stillet til rådighed af staten til at tjene penge til partiet Venstre. Det, synes jeg, er dybt problematisk. Marienborg er en officiel bolig, som statsministeren har, fordi han er statsminister, ikke partiformand. Og den kan bruges i officielle øjemed,« sagde Roger Buch til Radio24syv.

På Facebook lagde Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted en hård kritik af sagen ud:

»Sagen bliver desto mere absurd fordi det ikke er mere end et år siden, at regeringen listede ind i et lovforslag om noget helt andet, at statsministerens private brug af marienborg skulle gøres skattefri. Jeg rejste sagen, og Enhedslisten og SF stemte som de eneste partier imod skattefritagelsen. Som jeg sagde dengang mener jeg ikke, at der skal væres særlige særprivilegier for politikere mht. at få stillet goder skattefrit til rådighed. Mine kollegaer i folketinget kaldte mig under debatten for smålig, og statsministeren understregede, at når han ønskede skattefritagelse var det med henblik på fx at kunne overnatte i forbindelse med møder i regeringen,« skrev Pelle Dragsted og fortsatte:

»Jeg fatter simpelthen ikke, at Lars Løkke - i en tid med stigende politikerlede - vælger igen-igen at optræde med sådan en arrogance overfor danskerne.«

Venstres partisekretær Claus Richter afviste torsdag til Berlingske al kritik:

»Statsministeren kan bruge Marienborg til hvad som helst,« sagde han. Vi bringer herunder en del af interviewet med Claus Richter (du kan læse hele interviewet her):

Hvorfor har I valgt at afholde mødet på Marienborg?

»Det har vi valgt, fordi statsministeren har adgang til Marienborg til de møder, han ønsker at holde. Det er klart, at nå vi holder det møde på Marienborg, så er det ikke noget, der er relateret til et officielt arrangement med Statsministeriet, men et arrangement for statsministeren, og det betyder også, at Venstre afholder udgifterne i forbindelse med arrangementet.«

(...)

Foreningen kanaliserer vel så også penge til Venstre?

»Foreningen har til formål at have en dialog mellem nogle interesseorganisationer og så partiet Venstre.«

Det koster noget at være medlem, og de penge eller nogle af dem går vel i sidste ende til partiet Venstre?

»Ja.«

(...)

En del af kritikken er jo netop, at man sammenblander en statsministers embedsbolig med det at samle penge ind til et parti?

»Der er tale om, at der er oprettet en forening, der har til formål at styrke dialogen mellem Venstre og erhvervs- og interesseorganisationer og fagforeninger. Til det er der oprettet en forening. Det er klart, at når der oprettes sådan en forening, så deltager selvfølgelig Venstres politikere. Det er formålet.«

(...)

Kan kritikken fra en ekspert få jer til at overveje at flytte mødet et andet sted hen?

»Nej, ikke så lang tid det er Roger Buch, nej.«

Læs hele interviewet med Claus Richter her.

Ugens citat: »Jeg ville huske deres koners fødselsdag, og når deres hunde havde fået hvalpe«

»Jeg har aldrig været minister og er sikkert også blevet for gammel til nogensinde at blive det. Men hvis jeg blev det, ville jeg bare være så utrolig flink og sød og rar over for de ordførere, der skulle stemme for mine ting. Der ville ikke være grænser. Jeg ville huske deres koners fødselsdag, og når deres hunde havde fået hvalpe. Jeg ville også spille tennis med nogle af dem. Måske jeg ligefrem ville gå til fitness med dem.«

- Sådan sagde Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen til Berlingske i mandags.

Fire korte og en Facebook-opdatering

X) Vi skal lige for en stund tilbage til regeringens 100 dages jubilæum. I den forbindelse talte Radio24Syv med Liberal Alliances økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll i et interview, hvor værterne gerne ville have Ammitzbøll til at udnævne det mest liberale lovforslag, Liberal Alliance havde fået igennem i regeringens første 100 dage. Det kom der en hel del talen i munden på hinanden, afbrydelser og dårlig stemning ud af. Du kan høre interviewet her.

Simon Emil Ammitzbølls partifælle, Liberal Alliances politiske leder og Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen, slog i øvrigt dette op på Facebook i tirsdags:

X) Onsdag udpegede samme Anders Samuelsen i øvrigt det at blive en vinder i globaliseringen som Danmarks største udenrigspolitiske udfordring i et interview med Jyllands-Posten. »Ja, det er number one,« sagde ministeren til avisen og høstede en hel del kritik fra også sine borgerlige venner i Folketinget.

X) Tirsdag sagde erhvervsmanden og samfundsdebattøren Asger Aamund til Ekstra Bladet, at han mente Lars Løkke Rasmussen burde udskrive valg. »Et valg vil nok gå dårligt for Løkke. Men det vil nok være det rigtige.«

X) Ple­je­hjem­met Lotte på Fre­de­riks­berg i Køben­havn, som ældre­mi­ni­ster Thyra Frank (LA) var leder af fra 1988 til 2011, blev ifølge Radio24syv ikke over­be­talt. Efter megen debat om netop det, kunne radiokanalen onsdag morgen fremvise nye tal. Du kan tygge dig igennem dem her.

Ugens debatindlæg: Måske kunne vi lære lidt af mange indvandreres hjælpsomhed

»Der er masser af problemer med indvandringen, men måske kunne vi lære lidt af mange indvandreres hjælpsomhed og gæstfrihed. Ligesom vi kunne lære lidt af den venlighed og de store smil, jeg bliver mødt med, når chauffører med indvandrerbaggrund samler mig op ved stoppestedet.«

- Venstres Bertel Haarder i mandagens BT.

Ugens svar på et debatindlæg: Hvorfor er der aldrig nogen, der fremhæver kioskejeren med dansk baggrund

»Er det ikke lidt det samme, som at vi med jævne mellemrum hører, at der er nogen, der har en rigtig sød grønthandler, der vistnok kommer fra Tyrkiet, og som er rigtig flink? Men hvorfor er der aldrig nogen, der fremhæver kioskejeren med dansk baggrund, som er lige så venlig. Det er spøjst.«

- Dansk Folkepartis udlændingeordfører var i onsdagens BT langt fra enig med Bertel Haarders indlæg dagen forinden.

Fik du læst? »Det skete der, da Inger Støjberg kaldte flygtninge griske og gjorde en jurastuderende gal på direkte TV«

Vi slutter denne uges politiske gennemgang af med en historie fra i går.

I en artikel i BT i februar kaldte udlændingeminister Inger Støjberg (V) en syrisk flygtningefamilie grisk. Hendes ord vakte stor opsigt.

Derfor er Berlingske dykket ned i, hvad der præcis blev sagt og skrevet, og hvordan sagen udviklede sig. Og avisen har bedt eksperter vurdere, om ministeren gik for langt.

Resultatet kan du læse her.

Tak fordi du læste med. Hav en god weekend.