Pilen peger på en fyring af Bødskov

Enhedslisten operer med to scenarier. Men tonefaldet og sprogbruget på dagens samråd peger i én retning, vurderer Berlingskes politiske redaktør.

Morten Bødskov forlader det åbne samråd i forbindelse med sagen om retsudvalgets besøg på Christiania, hvor mødet blev aflyst med falsk forklaring. Tid og sted: tirsdag d. 10. december 2013, Christiansborg, København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal man vurdere ud fra tonefaldet og sprogbruget fra Enhedslistens repræsentanter i Folketingets retsudvalg er der ikke nogen tvivl om, at partiet - formentlig senere i dag - vil beslutte at fyre justitsministeren.

De første tre timer i retsudvalgets samråd bød på et bombardement af spørgsmål og lige så mange - ofte enslydende - svar fra Morten Bødskov. Og Enhedslisten førte an i den uforsonlige kurs. Resten af samrådet er udsat. Det forsætter klokken 16.

Enhedslisten taler om “løgn” og opremser hvor mange gange justitisministeren har løjet. Pernille Skipper sagde under samrådet om forskellen på løgn og at tale usandt. »Taler man usandt med vilje, så lyver man.«

Svært at bakke ud

Morten Bødskovs forklaring om, at det var nødvendigt at lyve af hensyn til fortroligheden prellede tilsyneladende af på regeringens parlamentariske grundlag. Skippers partifælle Per Clausen stillede spørgsmålstegn ved om justitsministeren overhovedet tog tilstrækkeligt med afstand fra PET’s planer om at kigge i Pia Kjærsgaards kalender og om trusselsvurderingen nu også var så alvorlig, som Bødskov hævdede. Alt i alt en skarp tone, som Enhedslisten har svært ved at bakke ud af.

Da de nye oplysninger om Bødskovs løgn kom frem i aftes sagde Pernille Skipper, at sagen er »meget meget alvorligt«. Og der er ikke sket noget siden, som vil kunne ændre på den vurdering. Bødskov har tilføjet nogle flere detaljer omkring, hvad det var for en trussel, men ikke noget derudover.

To scenarier

På de indre linjer opererer man med to scenarier. Enten udtrykker Enhedslisten mistillid mod Bødskov og han må gå af her og nu. Eller man beder om yderligere undersøgelser, opklaringer og svar, hvilket må tages som udtryk for, at Bødskov overlever i første omgang,. En umiddelbar “frifindelse” er ikke længere en mulighed.

Som dagen er skredet frem er den sidste mulighed for Enhedslisten blevet mindre sandsynlig. Retorikken er kørt op i et højt og skarpt niveau, og reaktionen på Bødskovs forklaringer er så uforsonlige, at Enhedslisten vil have svært ved at forklare, hvorfor man ikke fyrer justitsministeren.

Forholdet kan køles yderligere

Spørgsmålet er, hvordan regeringen vil reagere på et direkte mistillidsvotum til en af dens centrale ministre? Forholdet vil blive kølet yderligere ned og regeringen vil skyde skylden for dens dårligdomme over på Enhedslisten, som anklages for at have misforstået sin rolle og hjælpe Pia Kjærsgaard og de borgerlige.

Da regeringstoppen for nylig besluttede at indgå en finanslovsaftale med den blå blok og droppe Enhedslisten betød det er brud på en lang periode med forsøg på forbrødring. Og en fyring af Bødskov vil ikke kunne undgå at blive udlagt som et tak for sidst fra Johanne Schmidt-Nielsen og hendes partifæller. Det vil de formentlig kunne leve med i Enhedslisten, som senere på dagen vil tage stilling til justitisministerens skæbne. Men spørgsmålet er hvor længe regeringen kan leve med at være “omringet af fjender” i Folketinget.