Bødskov: PET frygtede vold, stenkast og kanonslag mod Pia K.

Justitsminister Morten Bødskov beklager vildledende oplysninger til Folketingets Retsudvalg. Truslen mod udvalgets Christiania-tur var dog ganske reel, understreger han under dagens afgørende samråd. Flere partier kræver hans afgang. Pause i samrådet til klokken 16.

Justitsminister Morten Bødskov (S) under tirsdagens samråd i retsudvalget. Enhedslistens gruppeledelse vil senere i dag drøfte, hvilken konsekvens Christiania-sagen skal have for ministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ville justitsminister Morten Bødskov (S) have handlet anderledes i dag?

Ja, sagde han selv under dagens timelange samråd i Folketingets Retsudvalg. Her kæmpede ministeren for sit politiske liv i en byge af kritiske spørgsmål fra oppositionen og Enhedslisten.

Men Bødskovs beklagelse under samrådet rokker ikke ved, at han i 2012 var med til at vildlede Folketingets Retsudvalg ved at konstruere en falsk begrundelse for, at udvalget og Pia Kjærsgaards planlagte Christiania-besøg måtte aflyses med få dages varsel.

Politiets Efterretningstjeneste vurderede, at Christiania-besøget var forbundet med en alvorlig trussel. Men vurderingen var baseret på følsomme oplysninger, og derfor blev udvalgsmedlemmerne aldrig orienteret. De fik i stedet en til lejligheden konstrueret undskyldning om at daværende politidirektør i København, Johan Reimann, var blevet forhindret i at deltage på et frokostmøde forud for Christiania-turen.

Manøvren har ført til spekulationer om, hvorvidt truslen mod Kjærsgaard og retsudvalgets medlemmer overhovedet eksisterede, og om PET bare ikke ønskede at sætte det nødvendige sikkerhedsapparat i gang for at kunne gennemføre besøget på fristaden.

Under dagens afgørende samråd i retsudvalget afviste justitsministeren blankt, at truslen var opspind, og han fastholdt, at det var et sikkerhedsmæssigt - ikke ressourcemæssigt - hensyn, der vejede tungest i beslutningen om at få turen aflyst.

»Det er ikke i orden at beskylde hverken mig eller politiet for at opfinde trusler til lejligheden,« sagde Morten Bødskov.

Frygtede vold og stenkast

En stor del af de seneste dages ministerstorm har handlet om, hvad den konkrete trussel gik ud på. Det løftede Morten Bødskov ekstraordinært en del af sløret for under samrådet. I ugerne op til den planlagte tur 29. februar 2012 pegede PETs efterretninger på, at der var interne stridigheder mellem pushere på Christiania og »andre grupper«.

Desuden var der personer på fristaden, som »søgte en mere konfrontatorisk linje blandt andet i forhold til politiet,« forklarede Bødskov. Og PET vurderede tilmed, at der var fare for voldelige konfrontationer, stenkast og kanonslag mod retsudvalgets medlemmer.

»Inden for kort tid ville der kunne samles flere hundrede personer i området, som ville kunne skabe uro herunder kaste med kanonslag og sten,« sagde Bødskov.

Bødskov: Det kunne være endt galt

At DF-politikerne Peter Skaarup og Pia Kjærsgaard deltog i turen ville blot skærpe trusselsbilledet yderligere, forklarede Bødskov. Han orienterede derfor i fortrolighed retsudvalgets daværende formand, Anne Baastrup, om situationen:

»Jeg mener fortsat, at det ville have været forkert og direkte uansvarligt af mig, hvis jeg havde siddet min viden om trusselsvurderingen overhørig. Det kunne være endt galt. Nogen kunne rent faktisk være kommet til skade,« sagde Morten Bødskov og nævnte både retsudvalgets medlemmer, beboerne omkring Christiania og andre besøgende på fristaden som potentielle ofre.

»Under alle omstændigheder ville det have været mit ansvar,« tilføjede justitsministeren. Derefter undskyldte han over for retsudvalget:

»Jeg vil gerne beklage dybt, at jeg på denne måde har bidraget til, at medlemmerne af Folketingets Retsudvalg fik en begrundelse, som ikke var reel. Der skulle slet ikke have været givet en begrundelse, når udvalget ikke kunne få den reelle begrundelse,« sagde Bødskov.

Se tidslinjen: Hele sagen om Bødskov, PET og Christiania

Så sent som 19. november - og senere i en række interviews med pressen - fastholdt Morten Bødskov dog løgnen om, at Johan Reimann var årsagen til aflysningen. Da Berlingske onsdag i sidste uge spurgte Morten Bødskov, hvorfor Reimann blev brugt som undskyldning for aflysningen fastholdt Bødskov for eksempel at:

»Det er jo rigtigt, at politidirektøren ikke havde mulighed for at deltage i det planlagte møde forud for besøget på Christiania.«

Og i sin pressemeddelelse fra 19. november - altså for tre uger siden - henviser Bødskov stadig til den usande begrundelse for aflysningen.

»Hvorfor fortsætter man løgnen?« spurgte Pernille Skipper under dagens samråd.

Til det svarede Bødskov:

»Det var en helt, helt exceptionel situation. Det var en klar fejl, men der er bare det at sige til det, at i situationens alvor var der en forståelse mellem mig og den daværende formand (for retsudvalget, red.) om, at vi måtte finde en anden begrundelse.«

Flere partier kræver Bødskovs afgang

Forud for dagens samråd har et flertal uden om regeringen krævet, at Morten Bødskov fremlagde den konkrete trussel mod Pia Kjærsgaard.

Både DF, Konservative og Liberal Alliance har opfordret Morten Bødskov til at gå af som følge af sagen. Det tyder dog på, at Enhedslisten får lov til at afgøre hans videre skæbne, når partiets gruppeledelse træder sammen senere tirsdag.

Se dokumentationen: Her indrømmer og beklager Bødskov løgn til retsudvalget 

Under samrådet spurgte Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, kritisk ind til PETs kendskab til Pia Kjærsgaards kalenderoplysninger, som tjenesten har adgang til af planlægningshensyn.

Det står i dag klart, at PET overvejede muligheden for at snage i Kjærsgaards kalender for at finde en dato for Christiania-turen, hvor hun ikke kunne deltage - og det har skabt voldsom kritik af tjenestens troværdighed.

Bødskov tog da også afstand for den praksis:

»Det er vigtigt for mig at understrege, at taler man om det scenarie, hvor man søger at planlægge arrangementet, så den pågældende person ikke kan deltage, så er det for mig forkert og for vidtgående uden at orientere den pågældende,« sagde han og afviste, at han eller Justitsministeriet har været klar over, at PET-medarbejdere var blevet bedt om at kigge i Pia Kjærsgaards kalender.

Hverken PET eller Morten Bødskov valgte i 2012 at orientere den tidligere DF-formand om, at der var en konkret trusselsvurdering mod hende.

Livedækning: Følg Berlingskes liveblog fra samrådet med Bødskov: