Pape: »Ét skridt tættere på at skabe tryghed om vores klode«

Politiko.dk har bedt Søren Pape Poulsen, Anders Samuelsen og Kristian Thulesen Dahl om at skrive deres nytårstale til danskerne. I dag: Søren Pape Poulsen (K).

Formand for Det Konservative Folkeparti Søren Pape Poulsen fotograferet på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder årets nytårstale, hvis det var Søren Pape Poulsen, der skulle holde den:

Kæmp for alt, hvad vi har kært

af Søren Pape Poulsen, partiformand, Det Konservative Folkeparti

Den sidste nytårsraket var knap færdig med at oplyse himlen, før terrorens grimme ansigt viste sig i Paris.
Satiremagasinet Charlie Hebdo blev ramt af et forfærdeligt angreb. Måneden efter blev vi ramt på dansk jord. Krudttønden og synagogen i København var udsat for angreb, der også ramte vores samfund og de værdier, vi tror på.

Efterfølgende har vi set angreb i blandt andet Libanon, feriestedet Sharm el-Sheik og igen i Paris.

Angrebene har sat sig i os alle, for terroristerne er gået efter vores tryghed, fundamentale frihedsrettigheder og vores værdier. Uskyldiges liv er blevet tabt, og vi mindes dem. Og angrebene ser ud til alle, at være begået af mennesker, der har levet i et parallelsamfund. Her er det antidemokratiske- og islamistiske idéer, som blomstrer. De skal fjernes og bekæmpes som det ukrudt, de er.

Derfor er jeg også glad for, at vi i 2015 har fået tilført flere midler til Politiet og efterretningstjenesten, så flere betjente kan komme på gaden, parallelsamfund lettere kan bekæmpes, og terrornetværk kan optrevles.

Årets begivenheder vidner om, at indsatsen er nødvendig for, at helt almindelige danskere kan fortsætte tilværelsen ufortrødent.

2015 har også været året, hvor både Danmarks og Europas grænser har været krydset af hidtil uset store flygtninge- og migrantstrømme. Det giver os udfordringer, der er større, end vi før har set, og vi skal finde balancen mellem at hjælpe mennesker i nød, og fortsat sørge for at vores eget samfund kan følge med.

Derfor håber jeg inderligt på, at vi i det nye år får international opbakning til at standse symptombehandlingen i Syrien.

I stedet for at Vestens politikere diskuterer, hvad vi skal gøre af de migranter, der når hele vejen til vores dørtrin, skal vi gøre alt, hvad vi kan for at standse ulykken.

For vi har sagt det længe. Militær indgriben i Syrien er nødvendig, så der kan skabes sikre zoner. Og så skal FN's Flygtningekonvention moderniseres. Den er simpelthen ikke tidsvarende. Den undergraver vores samfund og svigter de svageste flygtninge, der ikke har midlerne til at tage turen mod Europa. Vores mål er et system, hvor man kun kan søge asyl i Danmark fra en flygtningelejr i nærområderne.

Det mener jeg, er det bedste for Danmark, men så sandelig også for de millioner mennesker, der lige nu er på flugt, men ikke har noget sted at flygte hen.

Meget er sket og forandret på få år. Med Islamisk Stat, der terroriserer i og omkring Syrien og den russiske bjørn, der igen er vågnet i Øst, er det på høje tid, at Danmark igen opprioriterer sit forsvar, så vi får flere soldater, og der bliver råd til moderne udstyr, der kan hjælpe med at stå vagt om vores tryghed og sikkerhed.

Heldigvis skete der også positive begivenheder i 2015, som vi om mange år vil se tilbage på og mindes med stolthed. Med den netop indgåede klimaaftale ved COP21 i Paris er vi ét skridt tættere på at skabe tryghed om vores klode.

Aftalen er historisk ambitiøs, og den vidner om, at når verdens politikere skal levere, så kan de også levere.

Nu er det tid til at sætte nye, højere klimamål for Danmark, og jeg garanterer, at vi i Det Konservative Folkeparti vil gå forrest. For udover at sikre at der også er en jord til kommende generationer, er der i den grønne omstilling også et enormt vækstpotentiale for Danmark.

Året vil også huskes for astronauten Andreas Mogensen, der er nået længere end nogen anden dansker før ham. Det er der grund til at være stolt af. Landet over har Andreas givet inspiration til blandt andet håbefulde skoleelever, der har lært lektien om, at ens drømme kan nå endnu længere ud end selv skyerne, hvis man er flittig.

Det kræver en folkeskole, der giver vores børn det bedste faglige fundament til den videre færd, men hvor der også er tid til fritid – og tid til at følge drømme og interesser ved siden af skolen.

Med folkeskolereformen fik vi den såkaldte »understøttende undervisning«, der på alt for mange skoler har mere karakter af institutionel opbevaring end faglig fordybelse.

Skal vi have børn, der som Andreas Mogensen vokser op og flytter grænserne for det mulige, handler det ikke kun om antallet af undervisningstimer, men også om kvaliteten af den undervisning, folkeskolen giver.
I Viborg Kommune, hvor jeg i øvrigt selv har været lærer, er der for første gang givet dispensation til at have færre timer, for til gengæld at have flere to-lærer-timer. Her er fagligheden større, og dispensationen giver grund til optimisme på vores børns vegne.

I 2016 fortsætter vi i Det Konservative Folkeparti for at hjælpe børn og deres familier til at få de bedste muligheder i livet.

Familiens muligheder afhænger også af tryghed om privatøkonomien. I år fik vi efter hårdt pres på Venstre-regeringen fastfrosset grundskylden i finansloven for næste år. Det betyder, at ingen familier bliver beskattet fra hus og hjem. Det var en stor sejr, og 2016 kan meget vel byde på endnu en.

For i foråret venter nye skatteforhandlinger, og for mig handler skattepolitik om moral. Derfor er det mit ultimative krav, at flere hårdtarbejdende danskere skal beholde flere af deres egne penge.

Der er ingen tvivl om, at 2015 har været et hårdt år med store udfordringer. Vi har lidt tab, og vores tryghed har været sat under pres. Vi skal kæmpe, for det Danmark vi har kært, og for det vi er gjort af. Et land der er bygget på kulturkristne værdier, og hvor vi sætter ytringsfrihed og demokrati før alt andet.

Den kamp fortsætter vi næste år, og vi går ikke på kompromis, med det vi tror på. Trygheden er nemlig forudsætningen for, at vi kan skabe flere muligheder for os selv og vores familier.

Godt nytår.