Optakt: Højrefløjens lørdag på Folkemødet

Lørdag er den mest kontroversielle dag på Folkemødet. Det er dagen, hvor Geert Wilders, Gyldent Daggry og andre antiislamister og ultranationalister skal i manegen.

Georgios Epitideios fra Gyldent Daggry / Daniel Carlsen fra Danskernes Parti. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede torsdag kunne man se billeder af uniformerede betjente på vej fra færgen i Rønne. Lørdag foregår den største politiaktion nogensinde på øen. Der tages ingen chancer, når lørdagens program på Folkemødet skal afvikles.

Den omstridte hollandske politiker Geert Wilders skal tale, og han vil utvivlsomt være totalt pakket ind i politi og sikkerhedsvagter. Det er ikke længe siden en Muhammedtegning-konkurrence i Texas, hvor han skulle tale, blev målet for et mislykket terrorangreb, hvor de to terrorister blev dræbt af politiet.

Det er Trykkefrihedsselskabet, der har inviteret Wilders, og arrangementet er blevet kritiseret af flere – blandt andet har tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann Jensen sagt, at Wilders intet havde at gøre på Folkemødet.

Det har dog aldrig fået Katrine Winkel Holm fra Trykkefrihedsselskabet til at ryste på hånden:

»Folk skal have lov til at tale uanset, hvad de mener. Og terroristerne vil jo netop gøre os bange og have os til at lukke munden på dem, der kritiserer dem,« sagde hun i maj.

Geert Wilders vil lørdag være stærk bemandet af politi, når han taler ved Folkemødet på Bornholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI.

Græske ultranationalister på Folkemødet

Wilders er langt fra eneste omstridte personlighed på lørdagens Folkemøde. Som Berlingske kunne afsløre for et par uger siden så kommer også det græske parti Gyldent Daggry, der af modstandere beskyldes for at være fascister og nynazister – det benægter de selv.

Den græske stat forsøger at lukke partiet ved at bevise, at det er en kriminel organisation.

Retssagen er stadig i gang og blev den 15. maj afbrudt, da tiltalte fra en anarkistisk gruppe, der skulle for retten i samme bygning for en række brandangreb mod blandt andet banker bragede døren op, truede Gyldent Daggry-medlemmer på livet og smed en flaske efter politiet.

På folkemødet deltager Gyldent Daggry i en paneldebat sammen med den selverklærede italienske fascist Roberto Fiore fra Forza Nuevo, et forbudt fransk højreradikalt parti og Danskernes Parti, der står bag arrangementet.

Alle disse partier er en del af det europæiske partisamarbejde på den yderste højrefløj Alliance for Peace and Freedom – Alliancen for Fred og Frihed.

Debat med Özlem Cekic

Danskernes Parti har også arrangeret en debat mellem partileder Daniel Carlsen og SFeren Özlem Cekic om et af Danskernes Partis kernepunkter, der også præsenteres på Folkemødet, men som Berlingske har fået indsigt i før offentliggørelsen: Hjemsendelse af indvandrere til deres oprindelseslande – også selvom de er født og opvokset i Danmark.

»Vi går vi ind for en langsigtet hjemsendelsesproces, hvor formålet vil være, at der ikke skal være personer med ikke-vestlig baggrund, der har permanent ophold i Danmark,« siger partileder Daniel Carlsen.

For Carlsen og Danskernes Parti betyder det – på sigt – alle, der ikke har mindst en etnisk dansk forælder.

Danskernes Parti drømmer om at starte et repatriereringsprogram, hvor der sendes 14.000 indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande hjem om året.

Hamrende uenig højrefløj

Ofte placeres mange grupper og partier på højrefløjen i en mudret kasse – »dem der på den yderste højrefløj«. Men der er store forskelle.

Wilders og Trykkefrihedsselskabet er bestemt ikke vilde med typer som Gyldent Daggry og Daniel Carlsen. Og den manglende kærlighed er gengældt.

Overordnet kan man lidt simplificeret set tale om to strømninger. Den nationalkonservative og antiislamistiske, som Wilders og Trykkefrihedsselskabet tilhører. Her kan man også placere partier som UKIP, Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterne.

På den anden del af højrefløjen er der det, som grupperne selv kalder »nationaldemokratiske« eller »patriotiske«.

 

Udefra kaldes de ofte ultranationalister eller højreradikale. Det er partier som Gyldent Daggry, NPD i Tyskland og Danskernes Parti. Politiske modstandere omtaler dem ofte som nynazister eller fascister.

De nationalkonservative betragter ofte ultranationalisterne som havende fascistiske eller nazistiske træk. Nationaldemokraterne mener ofte, at de nationalkonservative ikke er ægte nationalister.

Og ofte er Israel et godt pejlemærke for, hvor et parti ligger på skalaen. Nationalkonservative ser oftest Israel som en allieret mod Islam, mens mange nationaldemokrater/ultranationalister har et mildt sagt skeptisk forhold til Israel og jøder.

Lørdag mødes de så alle sammen på Solskinsøen. Det bliver næppe kedeligt