Før Folkemødet: Politi-invasion på Bornholm

Solskinsøen levede op til sit ry, da de første mange hundrede politifolk fra mange af landets politikredse tirsdag ankom til Bornholm for at hjælpe til med at opretholde sikkerheden til dette års Folkemøde i Allinge.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere end hundrede politikøretøjer kørte tirsdag eftermidag i land i Rønne fra færgen Povl Anker, som politiet havde chartret til lejligheden. Også politiets antiterror-enhed, Aktionsstyrken, menes at væres blandt de mange hundrede politifolk, der skal løse en kæmpe sikkerhedsoperation på øen, mens dette års Folkemøde finder sted senere på ugen i Allinge, hvor politikere, debattørere og borgere kan mødes ansigt til ansigt.

Hvor mange politifolk der præcist deltager, vil Bornholms Politi dog ikke løfte sløret for af sikkerhedsmæssige årsager.

Dog skriver Bornholm Tidende, at der ifølge avisens informationer vil være mere end 500 politifolk til stede på øen - foruden et større antal folk fra Forsvaret, som skal hjælpe politiet.

Tidligere har formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt også anslået, at antallet af politibetjente vil være 'mindst tidoblet' i forhold til tidligere år.

Den skærpede politikontrol i år sker som en konsekvens af det forhøjede terrorberedskab efter terrorangrebene i København i februar og i Paris i januar. Samtidig er der flere kontroversielle gæster på Folkemødet, heriblandt den omstridte hollandske islamkritiker Geert Wilders.

Deltagerne i denne uges Folkemøde bliver derfor mødt af et skærpet sikkerhedsopbud, så snart de sætter foden på Bornholms klippegrund.

Som et af de første synlige tegn på det øgede terrorberedskab står uniformerede politibetjente iklædt skudsikre veste klar i både Rønne Havn og i Bornholms Lufthavn. Både biler og passagerer er siden weekenden blevet overvåget og undersøgt.

»Vi har indført et 100 procent tilsyn med alle indrejsende. Det vil sige, at vi dækker alle ankomster både med færge og fly,« siger Mikael Schollert, kommunikationsansvarlig ved Bornholms Politi til jp.dk.

Dog går politiet efter at skabe trygge rammer for Folkemødet, hvilket betyder, at de mange gæster på solskinsøen ikke kommer til at se kampklædt politi i gaderne.

Udover flere politifolk er der også bedre adgang til redningshelikoptorere, i tilfælde af det skulle ske en »større hændelse«.

Samtidig er der opbygget et stort logistikcenter på Almegårds Kaserne i Rønne, oplyser Det Bornholmske Hjemmeværn til Bornholms Tidende.

Hvor de mange politifolk bor og overnatter på Bornholm vides ikke. Øens politi blev nærmest overrendt af mails og telefonopkald fra borgere, der efter tidligere års problemer med at få logistikken til at passe med overnatninger til de mange tilrejsende politifolk, tilbød sovepladser hos dem.

Politidirektør hos Bornholms Politi, Peter Møller Nielsen, forsikrer dog, at alle de tilrejsende politifolk har fået et sted at sove.