Opgør i Venstre om miljøpolitik

Miljøminister Karen Ellemann (V) møder hård intern kritik fra Venstre i to vigtige sager og får en røffel af statsministeren.

Miljøminister Karen Ellemann er blevet sat på plads for ikke at have orienteret sin folketingsgruppe, og i en miljøsag møder hun kritik fra egne rækker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre er havnet i et internt opgør om to vitale sager på miljøområdet. I begge sager er miljøminister Karen Ellemann (V) skydeskive for kritik fra sin egen folketingsgruppe.

På et stormfuldt gruppemøde i går kaldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) det ifølge Berlingske Tidendes oplysninger for »uacceptabelt«, at folketingsgruppen ikke fik lov til at godkende det omstridte lovforslag om et testcenter for vindmøller i Østerild Plantage i Thy, før regeringen tiltrådte det.

LÆS OGSÅ: Karen Ellemann under pres fra alle sider

En række gruppemedlemmer havde forinden skarpt kritiseret Karen Ellemann, som gav folketingsgruppen en regulær undskyldning.

»Hun begik en meget stor fejl, som hun også har erkendt. Det er normal procedure, at tingene skal forelægges i gruppen først,« siger gruppemedlem Britta Schall Holberg (V).

Hun har stillet en række spørgsmål i sagen og vil ikke svare klart på, om hun bakker placeringen i Østerild op. Debatten om sagen trak i går så meget i langdrag, at den skal drøftes igen til formiddag.

Karen Ellemann er samtidig under internt pres i en anden sag om tempoet for nedbringelse af kvælstofudledning. En række medlemmer af Venstres gruppe opfordrede hende før påske til at bløde op på regeringens ambitioner om at ville nedbringe landbrugets udvaskning af kvælstof med 19.000 tons allerede i 2015. Men på et samråd i går svarede hun, at det fortsat er regeringens ambition.

Det falder Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen for brystet:

»Hvis man gennemfører det, kan vores fødevaresektor ikke overleve i sin nuværende form. Det vil betyde massivt tab af arbejdspladser,« siger han.

Karen Ellemann erkender, at hun begik en »klar fodfejl« ved ikke at sende lovforslaget forbi gruppen. Hun føler, at hun har intern opbakning til testcentrets placering og fastholder ambitionerne for kvælstofudledning.