Karen Ellemann under pres fra alle sider

Miljøminister Karen Ellemann (V) er havnet i et vanskeligt dobbeltpres mellem landbruget, oppositionen og den landbrugsvenlige fløj i hendes eget parti.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Miljøminister Karen Ellemann (V) har ikke haft noget let år. I januar kom hun under massiv beskydning fra bl.a. folketingsformand Thor Pedersen (V) for den meget omtalte madpakkeordning i hendes gamle ministerium.

Nu er hun under massivt pres fra en række stærke og modsatrettede interesser i det nye ministerium.

I går måtte hun lide den tort at blive irettesat kraftigt af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for ikke at have orienteret folketingsgruppen om det omdiskuterede lovforslag, som skal bane vej for et testcenter for vindmøller i den naturskønne Østerild Plantage i Thy.

Hvilket Karen Ellemann ifølge hende selv beklagede.

»Det er fuldstændig korrekt. Jeg kan kun bekræfte, at jeg begyndte at redegøre for den fodfejl, jeg begik. Det er en klar aftale, at tingene skal forbi gruppen inden det fremsættes,« siger hun.

I Venstre har flere medlemmer af gruppen tidligere ytret heftig kritik af placeringen. Selv om et forslag allerede vil blive fremsat i morgen, føler folketingsmedlem Britta Schall Holberg sig ikke overbevist om, at Østerild er det rigtige sted.

»Jeg har stillet en række spørgsmål til den sag og har ikke lyst til at svare på noget som helst, før jeg har fået svar på de spørgsmål,« siger hun.

Placeringen i Thy har mødt kritik fra både miljøorganisationer og stribevis af lokale interessenter. Adspurgt om der er fodslag i Venstre, svarer statsministeren:

»Det er jo ikke nogen nem beslutning. Men det er jo vores grundlæggende opgave og pligt at træffe beslutninger. Også svære beslutninger. Det har regeringen så gjort her. Men vi kan ikke gennemføre det alene. Vi er beroende på, at de partier, der også snakker CO2-reduktioner og grønne jobs, også gør deres stilling klar.«

Det er et åbent spørgsmål, om regeringen kan samle flertal. Mens Løkke fastholder, at Østerild er eneste rigtige placering, mener Socialdemokratiet og SF, at Karen Ellemann i går i Miljøministeriet gav løfte om at få en grundig belysning af mindst én anden placering.

»Frustrerende«

Karen Ellemann kalder det »frustrerende at opleve, at der ikke er opbakning hos andre end i regeringspartierne« og afviser andre placeringer.

»Vi står samlet og afklarede. Ellers ville vi ikke fremsætte lovforslag,« siger Ellemann, hvilket Socialdemokratiet ikke forstår.

»Det lyder jo slet ikke rigtigt i forhold til vores drøftelse onsdag formiddag, hvor det blev tilkendegivet, at vi sammen med bl.a. Danmarks Naturfredningsforening og Vindmølleindustrien skal kigge på alternative løsninger,« siger naturordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Ved siden af denne strid er Karen Ellemann under pres i en anden giftig sag om, hvor hurtigt dansk landbrug skal opfylde EUs vandrammeplan for udvaskning af kvælstof. Trods flere ugers internt pres fra en stribe gruppemedlemmer fastholdt ministeren onsdag på et samråd, at regeringens mål er at mindske udvaskningen af kvælstof med 19.000 ton i 2015.

Det affødte i går heftig kritik fra både landbrugets top i Landbrug og Fødevarer og fra Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen:

»Man kan ikke gennemføre det til 2015 og stadig have en fødevaresektor og en valutaindtjening som i dag«.