Opbakning til Rønn om velfærdstrussel

Partier på begge fløje er enige med Birthe Rønn Hornbech i, at EU-retten truer velfærdssystemet, men der er uenighed om kuren.

Birthe Rønn mener EU-retten er en bombe under den danske velfærdsstat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

- EU-retten udgør en trussel for det danske velfærdssystem, mener den forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), der nu bakkes op fra flere sider.

Både hos SF og de Konservative ser man den frie bevægelighed i EU og EU-domme som Metock-dommen fra 2008 og den seneste Zambrano-dommen som en trussel. Samme holdning som Birthe Rønn Hornbech giver udtryk for i en kronik i Berlingske i dag.

- Jeg har ikke i sinde at lade vores unikke velfærdsmodel underminere af EU retten. Det er fuldstændig afgørende, at vi finder nogle løsninger, så vi kan polstre vores velfærdsmodel de steder, der er behov for det, siger Astrid Krag, integrationsordfører for SF og næstformand i partiets folketingsgruppe.

Læs også: Rønn går direkte imod Pind

Hun er dermed enig med Birthe Rønn Hornbech i, at det kan være et problem, at flere og flere udlændinge kan komme til Danmark og nyde godt af de danske velfærdsgoder.

- Vi har en skattebaseret universel velfærdsmodel i Danmark, og den er anderledes end de lande, hvor der er en forsikringsbaseret velfærdsmodel, og derfor giver det her med den vandrende arbejdskraft nogle særlige udfordringer, siger Astrid Krag.

Læs også: En bombe under velfærdssamfundet

Også hos de Konservative ser man med bekymring på udviklingen.

- Jeg er helt enig med Birthe Rønn i, at det er en bombe under den danske velfærdsmodel, hvis en masse EU-borgere bare kan komme forbi Danmark og hente de offentlige ydelser. Det har vi ikke råd til på sigt, siger politisk ordfører for partiet, Carina Christensen og fortsætter:

- Vi kan se en tendens med nogle domme, og er det den vej, det går, så kommer den danske velfærdsmodel under pres. Derfor er det vigtigt, at vi er ude i god tid, og vi har et værn mod det.

Uenighed om løsningen

Birthe Rønn Hornbech skriver i sit debatindlæg, at det ikke kan lade sig gøre at ændre EU-reglerne eller forhindre flere domme fra EU-retten, så løsningen er at ændre velfærdssamfundet radikalt.

Det kan blandt andet ske ved såkaldte optjeningsprincipper, hvor man skal "optjene" retten til at modtage offentlige ydelser ved at have betalt skat i Danmark i en længere periode. En anden løsning kunne være forsikringsordninger, som man ser i andre lande, hvor borgerne forsikrer sig selv.

Læs også:  Pind dropper opgør mod EU-domme

SF vil dog ikke ændre hele det danske system radikalt og mener, der må være bedre løsninger.

- Vi vil ikke lave radikalt om på den danske velfærdsmodel. Det kan godt være, det er Birthe Rønns politiske dagsorden, og det er da en ærlig sag at kaste håndklædet i ringen og sige, at man ikke magter opgaven, men så skulle man måske få udskrevet det valg, siger hun.

Astrid Krag har dog ikke selv konkrete bud på en løsning, men hun mener, at en fordomsfri debat i Folketinget skal være første skridt.

Konservative: For tidligt at konkludere

Hos de Konservative, ser man mere positivt på Birthe Rønn Hornbechs løsningsforslag, selvom man ikke vil diskutere forsikringsordninger på nuværende tidspunkt, siger Carina Christensen.

Optjeningsprincippet har man allerede fra regeringens side nedsat et udvalg, der skal se på, og Carina Christensen afventer nu deres bud på løsninger.

- Det er for tidligt at konkludere noget, så lad os nu se, hvad udvalget kommer frem til. Det kan Birthe Rønn Hornbech jo heller ikke konkludere. Nu må vi være åbne over for, hvad de forskere kan komme med, og så må vi se, hvor langt vi kan bringe det, siger hun.