Ombudsmand kritiserer forsvarschef for at true med fyring

Folketingets Ombudsmand kommer med en hård kritik af forsvarschefen for at true sine ansattes ytringsfrihed.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen

København. Ret ind ellers er det ud af det danske forsvar.

Firkantet sagt var det beskeden fra forsvarschef Peter Bartram, da han under besøg på kaserner truede med at fyre "illoyale" medarbejdere, som eksempelvis kritiserer forsvarsledelsen på sociale medier.

Nu er det imidlertid forsvarschefens tur til at modtage en ordentlig reprimande. Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, kritiserer ham for at skabe usikkerhed om de ansattes ytringsfrihed:

»Under et besøg på flyvestation Karup sagde han blandt andet, at han havde til hensigt at fyre de folk, han kunne komme af sted med, og som han syntes var direkte illoyale.«

»Det opfatter vi som en trussel over for de ansatte og deres grundlovssikrede ytringsfrihed. Det er meget kritisabelt.«

Den usædvanligt skarpe kritik kommer, efter DR Nyheder kom i besiddelse af en optagelse fra kasernen i Karup, som blev optaget af Forsvaret og siden lagt på Forsvarets intranet.

Forsvarschefen er ifølge DR Nyheders oplysninger kommet med lignende udmeldinger på en række andre baser og kaserner. Den opførsel sømmer sig ikke for en officer på Peter Bartrams niveau, fastslår ombudsmanden.

Spørgsmål: Skal forsvarschefen ikke have lidt albuerum til at kunne indskærpe tonen i Forsvaret, som jo ikke er en helt normal offentlig arbejdsplads?

»Det er ikke en almindelig offentlig arbejdsplads, det er rigtigt. Og hvis han mere generelt havde adresseret tonen i debatten, var han velkommen til det,« siger Jørgen Steen Sørensen.

»Men ansatte i Forsvaret har samme ytringsfrihed som andre offentligt ansatte, så længe man gør det klart, at man taler som privatperson. Det kan hverken forsvarschefen eller andre lave om på.«

Forsvarschefens udmeldingen kom efter, at der var iagttaget en stigende tendens fra ansatte i Forsvaret til negative og stødende bemærkninger over for homoseksuelle og personer med anden etnisk baggrund på sociale medier.

På den baggrund finder ombudsmanden det helt forståeligt, at forsvarschefen så et behov for at adressere tonen.

Forsvarschefen har over for ombudsmanden beklaget sagen og understreget, at han siden har forsøgt at udbrede budskabet om, at Forsvarets ansatte gerne må komme med kritik af Forsvaret i den offentlige debat.

Ombudsmanden finder det dog tvivlsomt, om det er nok til at sikre, at Forsvarets ansatte ikke afholder sig fra at komme med offentlig kritik af Forsvaret.

»Man skal huske på, at forsvarschefen har en meget stor autoritet. Når han udtrykker sig så bastant og firkantet, så er det ikke nogen selvfølge, at der er støvsuget færdigt, selv om han beklager på Facebook,« siger Jørgen Steen Sørensen.

Han har bedt Forsvarsministeriet overveje, om der er behov for yderligere tiltag - eksempelvis en kortlægning af, hvad de ansatte tror gælder.

/ritzau/