Ny hovedpine for Løkke: LA truer med at vælte Pind

Hvis justitsministeren ikke vil udlevere papirerne fra Irak- og Afghanistankommission, truer Liberal Alliance med at vælte ham.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Mindre end et døgn efter, at regeringens ene støtteparti, de Konservative, har udtrykt mistillid til Eva Kjer Hansen (V) som fødevare- og miljøminister, truer et andet af regeringens støttepartier med, at samme skæbne kan overgår justitsminister Søren Pind (V).

Det skriver Politiken.

På fredag skal Folketinget stemme om LAs beslutningsforslag, der skal tvinge regeringen til at udlevere de indsamlede papirer fra den nu lukkede Irak- og Afghanistankommission.

Hvis forslaget stemmes igennem, og Søren Pind stadig nægter at følge flertallet, kan hans ministerpost komme i fare.

Indtil videre har Søren Pind afvist af udlevere papirerne.

»Alt tyder på, at vi får flertal (for beslutningsforslaget, red.). Og så ligger initiativet på regeringens skuldre - om den vil gøre det samme, som den gjorde før jul omkring udviklingsbistanden og sidde et folketingsflertal overhørigt. Det er måske ikke så klogt at gøre det to gange med så kort tid imellem. Men det er jo en mulighed, at den gør det«, siger Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, til Politiken.

Hun fastslår, at partiet i så fald vil komme med en modreaktion. En reaktion, der i yderste konsekvens kan være at udtrykke mistillid til hele regeringen, men hun oplister også en række andre og mindre drastiske handlemuligheder.

»Man kan udmønte et nyt beslutningsforslag, man kan tænke på at udtrykke mistillid til ministeren, eller man kan overveje at genåbne kommissionen. Og sådan vil der være en række udfaldsmuligheder afhængig af, hvad han (Søren Pind, red.) kommer med,« siger hun til avisen.