Staten brugte seks millioner på at stoppe torturofres sag - og fejlede

Regeringen sparede penge på at lukke Irak-kommission, men betalte dyrt for at bremse 23 irakiske krigsfanger.

Peter Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Forsvarsministeriets og skiftende regeringers fem år lange forsøg på at bremse en gruppe fattige irakiske bønders erstatningssag mod den danske stat har kostet skatteyderne dyrt.

Ministeriet ville bremse sagen, før domstolene tog stilling til påstanden om dansk medansvar for tortur.

Det skriver Politiken søndag.

Bestræbelserne var dog forgæves, og forsvarsminister Peter Christensen (V) måtte efter et nederlag i Østre Landsret i september om den såkaldte Green Desert-sag endelig acceptere selve erstatningssagen.

Indtil da havde det kostet præcis 5.995.853 kroner og 95 øre i honorar til statens advokat, Kammeradvokaten. Det viser et svar fra ministeriet til Politiken.

Sagen om dansk medansvar for irakisk politis påståede tortur af fanger, der blev overladt i politiets varetægt under operation Green Desert i 2004, blev rejst i 2011.

Sidste år lukkede regeringen med støtte fra de borgerlige partier Irak- og Afghanistan-kommissionen. Det skete blandt andet med henvisning til, at udgiften på 20 millioner kroner kunne bruges bedre.

Kommissionens ene opgave var netop at undersøge hele den danske håndtering af krigsfanger i Irak. De sparede penge indgår i dag i indsatsen for at hjælpe krigsveteraner.

Forsvarsminister Peter Christensen ønsker over for Politiken ikke at lade sig interviewe om sagen, men skriver i et svar til avisen blandt andet:

- Jeg tror, det er i alle parters interesse at få afsluttet den her sag. Det er også derfor, Forsvarsministeriet ikke har kæret Østre Landsrets seneste kendelse.

- Nu er Forsvarsministeriet jo den sagsøgte part i den her sag og har derfor naturligt omkostninger til advokatbistand, tilføjer han.

SF, Radikale og Enhedslisten er stærkt kritiske over for det dyre forsøg på at stoppe Green Desert-sagen.

- Det er jo grotesk, at man har brugt seks millioner kroner på at forhindre en sag, hvor vi i det mindste kunne få en del af sandheden om fangehåndteringen i Irak frem i lyset, siger tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) til Politiken.

/ritzau/