Nu er det Lars Løkkes tur i Statsløsekommissionen

Venstre-formanden skal redegøre for, hvad han som statsminister vidste om konventionsbruddene i Integrationsministeriet.

Lars Løkke fortalte i 2011, at han først fik kendskab til sagen om de statsløse, da den kom frem i medierne.(Foto: Erik Refner/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Løkke Rasmussen (V) skal i eftermiddag - otte dage forsinket - afhøres af Statsløsekommissionen.

Venstre-formanden skulle egentlig have afgivet forklaring 21. maj, men hans bisidder Nicolai Mallet bad i april om udsættelse med den begrundelse, at Løkke var på rejse til Grønland i perioden 20.-22. maj.

Kommissionen gav lov til at udsætte afhøringen, som betød, at den tidligere statsminister ikke skulle afhøres samme dag som sin daværende departementschef i Statsministeriet, Karsten Dybvad.

Dybvad forklarede under sin afhøring, at han i efteråret 2009 havde holdt møde med daværende departementschef i Integrationsministeriet, Claes Nilas, som fortalte Dybvad, at der var »knas« med at sikre statsløses rettigheder, og at daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) ikke fandt det nødvendigt at orientere Folketinget.

Efterfølgende orienterede Dybvad ifølge sin egen forklaring Lars Løkke Rasmussen uden at gå i detaljer, og Løkke tog orienteringen »til efterretning«.

Det stemmer ikke umiddelbart overens med Løkkes egen forklaring på et pressemøde 1. marts 2011, hvor han fortalte, at han først hørte om sagen i januar 2011, da sagen blev rullet op i Information.

Onsdag har Lars Løkke mulighed for at give sin version af sagen. Han skal ifølge planen afhøres fra klokken 13.

Statsløsekommissionen skal undersøge, hvordan en lang række statsløse personer i strid med internationale konventioner kunne få afslag på dansk statsborgerskab, og hvem i den politiske top, der i givet fald har kendt til ulovlighederne.

Birthe Rønn Hornbech blev underrettet om den ulovlige praksis i august 2008 af sine embedsmænd, men Folketinget blev først orienteret i 2010, og samme år blev praksis ændret.

Sagen kostede Birthe Rønn Hornbech ministerposten i marts 2011.