Möger har »mistet tilliden« til sin nærmeste

Peter Loft er med øjeblikkelig virkning og »indtil videre« blevet fritaget fra tjeneste af skatteminister Thor Möger Pedersen, som præciserer at han ikke længere har tillid til sin departementschef.

Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) har ikke længere tillid til sin departementschef, Peter Loft, som onsdag blev fritaget fra tjeneste.

- Jeg har lavet en vurdering af, hvad der er bedst for Skatteministeriet. Ministeriet står overfor store udfordringer, og jeg har besluttet, at Skatteministeriet skal have en ny departementschef. I den situation er det jo klart, at det også betyder, at jeg ikke har haft den fornødne tillid til, at Peter Loft kunne stå i spidsen for de udfordringer, Skatteministeriet har, siger Thor Möger Pedersen til Berlingske.

Peter Loft har siden november sidste år været under mistanke for at have blandet sig utidigt i Skats behandling af statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag, og onsdag røg Peter Loft så hjem på ubestemt tid.

Helle Thorning blev i sidste ende frikendt af Skat i sagen, der drejede sig om, at statsministeren og hendes mand skulle have betalt for lidt i skat. Loven siger, at Skatteministeriet ikke må blande sig i konkrete afgørelser af skattesager hos Skat, og en skattekommission kulegraver derfor sagen.

- Skattesagskommissionen har fået to år til sit arbejde. Og det er min vurdering, at en ny departementschef bedst kan stå i spidsen for de udfordringer, Skatteministeriet står over for, herunder den kommende omorganisering af ministeriet, som skal sikre en skarpere adskillelse mellem departementet og de dele af Skat, der træffer afgørelse i konkrete skattesager, siger skatteminister Thor Möger.

Skatteministeren erklærede ellers i november, da Peter Lofts mulige rolle i Thornings skattesag kom frem, at han havde »fuld tillid« til sin departementschef. Men nu lyder der andre toner fra Thor Möger Pedersen.

- Han er ikke fyret. Han er stadig ansat. Han er fritaget for tjeneste, og det betyder, at han ikke længere er min nærmeste rådgiver, og at Skatteministeriet nu skal have en ny departementschef.

Peter Loft selv siger, at han forstår Thor Möger Pedersens beslutning.

- Jeg kan godt forstå beslutningen. Jeg må da ærligt indrømme, at jeg også selv synes, at det er en hård belastning at have sådan en sag hængende over hovedet, siger han.

- Vi har store opgaver foran os i Skat, og jeg er nok ikke den rette til at vurdere, om jeg har kræfterne til det eller ej. Så jeg kan godt forstå beslutningen, selv om jeg da lige skal vænne mig til det, siger Peter Loft til JP.dk.

Hos Peter Lofts fagforbund, DJØF, er man forundret over departementschefens fritagelse.

- At fritage departementschefen for tjeneste mens undersøgelsen pågår og slå stillingen som departementschef op, er et alvorligt ansættelsesretligt skridt, som kommer samtidig med, at kommissionens medlemmer nu er udpeget og skal i gang med arbejdet. Det forekommer besynderligt, at man drager så alvorlige – og uforståelige - skridt, før vi kender konklusionerne på kommissionens undersøgelser, siger forbundets administrerende direktør, Mogens Kring Rasmussen. Han vil nu rette henvendelse til skatteministeriet for at få klarlagt grundlaget for ministerens beslutning.

På Christiansborg siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, at man har »fuld tillid« til skatteministerens beslutning, som ifølge Socialdemokraterne er »lige efter bogen«.

Venstres Troels Lund Poulsen, der som daværende skatteminister netop er vendt tilbage til Folketinget efter sin orlov som følge af skattesagen, vil ikke kommentere nyheden om sin tidligere departementschefs fritagelse for tjeneste. Troels Lund Poulsens rolle i skattesagen skal ligeledes undersøges af kommissionen.

Koncerndirektør Jesper Skovhus Poulsen er blevet bedt om at fungere som departementschef i Skatteministeriet, indtil man har fundet en ny.