Minister kendte flere forslag i kvotesag: »En bombe under ministertaburetten«

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) kendte til flere forslag til en indsats mod kvotekonger, end de forslag han har fremlagt under samråd. DFs top har diskuteret ministerens fremtid mandag aften. »Det gør bare sagen endnu mere alvorlig,« lyder det fra DF.

Esben Lunde Larsen (arkiv) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) har haft kendskab til flere forslag til en indsats mod kvotekonger. Det fremgår af en redegørelse, som ministeriet mandag aften har sendt til partierne på Christiansborg.

I den såkaldte kvotesag har ministeren været under anklage for at »lyve« for Folketinget, fordi flere partier rundt om regeringen har efterlyst initiativer til en indsats mod såkaldte kvotekonger, der ifølge kritikere har så store mængder fiskekvoter, at der opstår monopollignende tilstande på fiskeriområdet.

Ministeren har for nylig kun informeret forligskredsen bag fiskeriaftalen om et enkelt tiltag om etableringen af en såkaldt tro- og loveerklæring. Men Berlingske kunne torsdag i sidste uge afsløre, at der i ministeriet lå et katalog med 16 forslag til tiltag udarbejdet af NaturErhvervstyrelsen.

Esben Lunde Larsen har hidtil undslået sig med, at han ikke har set det pågældende katalog, ligesom han heller ikke har set et længere diasshow med beskrivelser af forslagene, som har ligget i ministeriet.

I samråd har ministeren dog erkendt, at han havde flere forslag liggende siden foråret, som blev tilbageholdt for Folketingets partier, hvilket primært skyldtes, at han kun ville sende forslag, som styrelsen bakkede op om.

Nu viser det sig, at han har siddet med informationer om to tiltag så sent som under efterårets forhandlinger om et servicetjek af fiskeriområdet, hvilket partierne på Christiansborg ikke fik at se, lyder det i redegørelsen.

Her forklarer ministeriet, at ministeren havde fire forslag med til forhandlinger, og at forslag nummer et og tre blev frembragt og senere blev en del af fiskeriaftalen med partierne uden om regeringen.

»Set i bakspejlet ville det have været hensigtsmæssigt, hvis punkt to og fire på baggrund af partiernes interesse også var blevet oversendt til partierne bag Fiskeripakken, så de kunne have foretaget deres egen bedømmelse af forslagene her i foråret,« står der i redegørelsen.

Dansk Folkeparti har undervejs i forløbet beskyldt ministeren for at lyve, for at komme med usande forklaringer og fortie oplysninger for Folketinget. Da Berlingske mandag aften fanger DFs fiskeriordfører, giver han kun en kort kommentar angående ministerens seneste indrømmelser.

»Det gør bare sagen endnu mere alvorlig, at han har tilbageholdt flere forslag, men nu vil jeg granske hele redegørelsen, og så kommer vi med en samlet vurdering fra DFs side,« siger Ib Poulsen (DF).

De nye oplysninger får flere af partierne i rød blok op ad stolen.

»Ministeren har med denne redegørelse lagt en bombe under sin ministertaburet. Det er helt vildt, at han ikke indrømmede det her i fredagens samråd, da han havde alle muligheder for at fortælle sandheden,« siger Enhedslistens demokratiordfører Maria Reumert Gjerding.

»Tættere på en fyring«

I Dansk Folkeparti er tålmodigheden med Esben Lunde Larsen meget tæt på at være opbrugt, lyder det fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»DFs topledelse har diskuteret ministerens fremtid mandag aften, og tirsdag vil DFs folketingsgruppe få en gennemgang af sagen. Som det ser ud nu, er Esben Lunde rykket tættere på en fyring. I DF er man vrede over, at han har tilbageholdt oplysninger og gentagne gange har ændret på sine forklaringer. Tilliden til ministeren er nærmest ikke-eksisterende,« siger Thomas Larsen.

Han kalder samtidig Esben Lundes situation for langt mere alvorlig end den position, som transportminister Ole Birk Olesen for nylig stod i, da han også kom under heftig beskydning fra DF.

»Der er en væsentlig forskel. Dengang mente DF ikke, at Ole Birk Olesen informerede i tide om PostNords problemer. Denne gang mener DF, at Esben Lunde har fortiet oplysninger og talt usandt. Det er ekstremt alvorligt. Det eneste, der efter min mening kan redde ministeren, er, hvis DF mener, at forholdet til den samlede regering vil lide ubodelig skade.«

Socialdemokraterne mener, at sagen er dybt alvorlig for Esben Lunde Larsen.

»Ministeren indrømmer nu sort på hvidt, at han har kendt til og har tilbageholdt oplysninger, som Folketinget udtrykkeligt har bedt om. Det er særdeles alvorligt, og det er en meget skærpende omstændighed, at ministeren ikke lagde alle kort på bordet, da han havde muligheden under samrådet i fredags,« siger fiskeri- og fødevareordfører Simon Kollerup.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Esben Lunde Larsen.