»Hør sig mig, Joachim: Er der ikke nogen mandfolk i Liberal Alliance, eller hvad? Hvad er det for en gang klynk?«

Politisk ugepost: Vi har samlet alle de vigtigste historier om dansk politik fra ugen, der er gået.

FOTO: Jens Nørgaard Larsen og Bax Lindhardt. Fold sammen
Læs mere

Velkommen til denne uges politiske ugepost - artiklen, hvor vi kigger tilbage på ugen i dansk politik og giver dig det vigtigste fra ugen, der er gået.

Overskriften på denne artikel refererer til en debat om Uber. Den beskriver vi indgående lidt længere nede

Først skal vi forbi noget helt andet. For efter at både ældreminister Thyra Frank (LA) og transportminister Ole Birk Olesen (LA) har været en tur i den politiske vridemaskine, kom turen i denne uge til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Sagen begyndte onsdag klokken 20.20, da Berlingske offentliggjorde en historien med følgende rubrik: Kvoteopgør: S og DF beskylder minister for løgn. Baggrunden er følgende:

Socialdemokratiet, SF, de Radikale og Dansk Folkeparti har indgået en fiskeriaftale uden om miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Flertallet har samtidig bedt ministeren og hans embedsværk om bud på konkrete tiltag til opgøret med kvotekongerne.

Ifølge partierne er ministeren – trods gentagne og insisterende forespørgsler – blot vendt tilbage med ét enkelt forslag om en såkaldt tro og love-erklæring, hvor de kapitalstærke fiskere alene skal erklære, at de ikke omgår reglerne.

Men Berlingske var kommet i besiddelse af et dokument fra december 2015 udarbejdet af NaturErhvervstyrelsen (i dag Landbrugs- og Fiskeristyrelsen), som hører under Miljø- og Fødevareministeriet, og i kataloget opridses hele 16 konkrete forslag til et opgør med kvotekoncentration.

»Så ministeren har løjet over for mig både mundtligt og skriftligt. Det må man ikke som minister, og i min bog er det en skærpende omstændighed, at han gør det over for sit støtteparti. Det er ikke særlig fremmende for samarbejdet. Det skaber mistillid,« sagde DFs fiskeriordfører Ib Poulsen til Berlingske.

Fra løgn til dobbeltløgn

»Jeg kan forstå, at aftalepartierne nu ønsker en mere vidtgående model. Det har jeg bedt mit embedsværk om at se på,« sagde Lunde Larsen i en skriftlig udtalelse i Berlingskes artikel.

Men da aftalepartierne læste det, gik situationen fra svær til værre for Esben Lunde Larsen. For med udtalelsen får ministeren det til at fremstå, som om partierne uden om regeringen først lige nu beder om yderligere muligheder for at gribe ind over for de magtfulde storfiskere. Og derfor gør Esben Lunde Larsen sig skyldig i endnu en usandhed, lød det.

»Det havde været rart, hvis han gik til bekendelse. I stedet kommer han med en ny usandhed,« sagde DFs Ib Poulsen til Berlingske.

Fredag morgen var der indkaldt til hastesamråd om sagen - et samråd, hvor Esben Lunde Larsen slet og ret blev bedt om at forklare, hvorfor han havde talt usandt og tilbageholdt vigtige oplysninger for Folketinget.

Og fredag tidlig morgen - en time og 19 minutter inden samrådet, offentliggjorde Berlingske så endnu en artikel, der ifølge DFs Ib Poulsen gjorde, at det krævede en »meget, meget god forklaring« fra ministeren.

I maj 2016, altså efter at Esben Lunde Larsen havde overtaget ministerposten fra forgængeren Eva Kjer Hansen (V), blev der nemlig oversendt et dokument til Miljø- og Fødevareministeriet om kvotekoncentration. Dokumentets bestillingstype hed »Forelæggelse til ministeren«. Og dokumentet indeholder en lang række muligheder til, hvordan man kan imødegå kvotekoncentration, skrev Berlingske.

Skæbnesamråd?

8.30 beyndte samrådet. Knap tre timer senere var det slut efter et forløb, hvor Berlingske beskrev Esben Lunde Larsens svar således:

»Først benægtede han. Så erkendte han. Så kom han lidt i tvivl. Så bad han om ekstra tid. Og så bekendte han – delvist. Men havde så – formentlig – ikke personligt læst et centralt dokument.«

Du kan læse en liveblog fra samrådet her.

Ib Poulsen mente efterfølgende stadig, at Esben Lunde Larsen har løjet, og han kaldte samrådet for en ren tilståelsessag. Men han ville ikke svare på, om Dansk Folkeparti ville vælte Esben Lunde Larsen.

»Det skal du ikke spørge mig om. Nu skal jeg tilbage og finde ud af det,« sagde han.

Fredag aften sagde Dansk Folkeparti så til Berlingske, at patiet først i næste uge vil tage stilling til, om partiet har tillid til Esben Lunde Larsen (V) som miljø- og fødevareminister. DFerne afventer nogle svar på nogle skriftlige spørgsmål.

Gav ny misinformation under samråd

På det tidspunkt kom det også frem, at den PowerPoint-fremlæggelse, hvor Esben Lunde Larsen måske, måske ikke var blevet forelagt dokumentet med »Forelæggelse til ministeren«, slet ikke var blevet præsenteret for ministeren. Det skrev han i et svar til Miljø- og Fødevareudvalget fredag aften.

Fredag aften kunne Berlingske ligeledes komme med en ny afsløring om, at Esben Lunde med al sandsynlighed gav sit parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti, og resten af Folketinget misvisende oplysninger under fredagens samråd, da ministeren fremførte et af sine kerneargumenter.

Esben Lunde Larsen holdt fast i, at han kun havde sendt ét forslag til de andre partier, fordi hans embedsmænd i den relevante styrelse klart anbefalede, at dette indgreb – en såkaldt tro- og loveerklæring – ville virke bedst og have størst effekt.

Men en gennemgang af sagens dokumenter viser, at den relevante styrelse, NaturErhvervstyrelsen tværtimod ad flere omgange i direkte vendinger havde understreget, at de omtalte tro- og loveerklæringer vil være uden virkning.

De nye oplysninger fik igen Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, på banen.

»Jeg bliver mere og mere overbevist om, at han (Esben Lunde Larsen, red.) gerne vil bruge en tro- og loveerklæring, netop fordi den ikke virker. Det er hans politiske holdning, at den ikke skal virke, og derfor vil han bruge den,« siger Ib Poulsen.

Det blev en længere omgang om kvotekonger, Esben Lunde Larsen, Ib Poulsen, mulige løgne, en næse, der (endnu) ikke er givet og en taburet, på hvilken miljø- og fødevareministeren tilsyneladende fortsat sidder en kende usikkert.

Mere følger uden tvivl i løbet af weekenden eller i næste uge. Nu iler vi videre.

Uber lukker

For det var også ugen, hvor Uber meddelte, at man lukker sin kørselstjeneste i Danmark, fordi selskabet ikke kan leve med den nye taxilov, som blev indgået i februar.

Den 18. april er det således ikke længere muligt at bestille en Uber herhjemme.

Meddelelsen kom ud i tirsdags og skabte en hel del debat blandt danske politikere, der både på sociale og traditionelle medier diskuterede, hvorvidt Ubers lukning er en virkelig god nyhed eller et stort tilbageslag.

»Hvad er det for en gang klynk?«

DR2 debatterede Karsten Hønge, SFs transportordfører, lukningen med Liberal Alliances ditto, Joachim B. Olsen.

Lukningen er S og DFs skyld, lød det fra LAeren, der sendte følgende stikpille af sted mod Karsten Hønge:

»Hvad SF gør, er sådan set ligegyldigt i den her sammenhæng. De er for små til at have nogen betydning,« sagde Joachim B. Olsen med adresse til den taxilov, som regeringen i februar indgik med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, de Radikale og altså SF, som Joachim B. Olsen mente var ligegyldige.

Transportminister Ole Birk Olesen sagde dengang, at han glædede sig over, at aftalen er en »markant modernisering og liberalisering af taxilovgivningen«, men betonede også, at regeringen gerne ville »være gået længere ved at åbne for nye former for taxikørsel«.

Joachim B. Olsens stikpille returnerede Karsten Hønge lidt senere i debatten ved at hæve stemmen og sige:

»Når nu Joachim er så venlig at omtale SF på den måde, så vil jeg da lige sige: Hør sig mig, Joachim: Er der ikke nogen mandfolk i Liberal Alliance eller hvad? Hvad er det for en gang klynk?«

»Tag jer sammen og forsvar det forlig, som din egen minister fremlægger,« tilføjede Hønge på DR2.

Joachim B. Olsen svarede ved at slå fast, at der er »masser af mandfolk« i hans parti og tilføjede så:

»De eneste politikere, jeg kan huske stå og græde på Christiansborg har vist været SFere.«

Du kan se ordudvekslingen her:

»Er du bare sådan en guerillabevægelse?«

De to stødte også sammen på Radio24syv, hvor Joachim B. Olsen i øvrigt slog fast, at han vil fortsætte med at køre i Uber helt indtil 18. april, når han ikke kan mere.

»Loven er, som den er…Og der står ikke noget i loven om, at det er ulovligt at være passager,« sagde Joachim B. Olsen, der argumenterede for, at det er den danske lovgivning og ikke Uber, der er noget galt med.

Den kommentar førte til heftig meningsudveksling og en hel del snakken i munden på hinanden, indtil Karsten Hønge sagde:

»Er du bare sådan en guerillabevægelse, der er ude på at gå imod loven? Du kan mene, hvad du vil. Men at du direkte bidrager til en ulovlig handling. Er dit had til det organiserede arbejdsmarked virkelig så stort?«

»Jeg har ikke noget had til et organiseret arbejdsmarked,« indskød Joachim B. Olesen.

»Det lyder da sådan,« svarede Karsten Hønge.

»Jeg har en stærk uenighed med dig i…« begyndte Joachim B. Olsen.

»Ja, det tror jeg da nok,« indskød Karsten Hønge.

»…at der er nogen, der skal have et monopol, og at der er mennesker…« fortsatte Joachim B. Olsen.

»Det er der sgu da,« indskød Karsten Hønge.

»Det er da et monopol, når du siger, at det kun kan være ordnede forhold, når der lige præcis er den her røde fagforening, der har sat sin…,« indskød Joachim B. Olsen tilbage.

»Det behøver da ikke være en rød fagforening,« indskød Karsten Hønge.

»Nå. Må det også gerne være en gul fagforening? Er gule fagforeninger også ok?« spurgte Joachim B. Olsen.

»Nej, det synes jeg ikke,« svarede Karsten Hønge.

»Nå ok. Bum. Der var den,« svarede Joachim B. Olsen.

Og sådan blev de to aldrig enige.

Løkkes vellykkede klask

Vi begynder lige denne del med et par billeder.

Løkke trykker Trumps hånd. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA.

Løkke trykker Trumps hånd Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA.

Løkke trykker Trumps hånd. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA.

Sent torsdag aften dansk tid mødtes statsminister Lars Løkke Rasmussen med USAs præsident, Donald Trump, i Det Hvide Hus. Der er sagt og skrevet meget om det møde - både før og efter.

Du kan for eksempel læse en analyse af mødet her. Og læse Trumps første ord om den danske statsminister under Løkkes besøg her.

I denne ugepost nøjes vi med at give ordet til nogle eksperter, vi sjældent har fornøjelsen af på disse sider; dem med ekspertise inden for kropssprog.

Og Danmarks statsminister får faktisk store roser i den ædle, politiske disciplin: håndtrykket.

»Det er sgu noget nær topkarakter til statsministeren,« sagde ekspert i kropssprog og tidligere gidselforhandler Michael Sjøberg fra Human Advisor torsdag til dr.dk.

Også Berlingske talte i denne uge med en ekspert i kropssprog for at få ham til at vurdere Løkkes optræden hos Trump. Og ligesom Michael Sjøberg var Jesper Bergstrøm imponeret over Løkkes håndtryksevner:

»Det var et virkeligt godt håndtryk.«

Løkke undgik desuden både at få rykket armen halvt af, som den nye højesteretsdommer Neil Gorsuch på det nærmeste endte med, da han trykkede hånd med Trump. Og Løkke undgik også både at at blive trukket igennem et knap 20 sekunder langt håndtryk, som Japans premierminister Shinzu Abe, eller lide den tort slet ikke at få et håndtryk - som Tysklands kansler Angela Merkel.

Du kan se alle ovenfor omtalte håndtryksseancer hos dr.dk her.

Ugens næsten-comeback

Den sygemeldte Dansk Folkeparti-politiker Morten Messerschmidt synes at være på vej tilbage som aktiv politiker.

I hvert fald kom det fredag ud, at han nu har taget første skridt med ansættelsen af en ny rådgiver. Det skrev den politiske netavis Altinget fredag.

På mandag begynder Messerschmidts nye spindoktor - Erik Bjørn Møller - der bl.a. har en fortid som pressechef i Socialdemokratiet for daværende partiformand Mogens Lykketoft og indtil nu har arbejdet på Altinget.

Ugens interview

I en række artikler forsøger Berlingske at forstå og udfordre holdninger, få har, og som strider mod et flertal af danskeres holdning.

Tirsdag handlede det om et af de mest omdiskuterede emner i dansk politik: Fri abort. Fortalere har kæmpet for ligeret mellem kønnene, modstandere har argumenteret for fosterets ret til at leve.

En af de få politikere, der dybt og inderligt er imod abort, er formand for Kristendemokraterne, Stig Grenov.

»Livet begynder ved befrugtningen. Selv et lille foster har værdi som menneske,« siger Stig Grenov i interviewet med Berlingske, som du kan læse her.

Ugens analyse

I slutningen af februar bragte Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen en efterlysning. Hvor er Løkke?, hed rubrikken på Larsens analyse, der handlede om, at man både internt i Venstre og i Dansk Folkeparti undrede sig over, at Lars Løkke Rasmussen ikke i højere grad markerede sig.

I denne uge slog Thomas Larsen så fast, at Løkke efter flere måneders vinterhi nu er klar til at lede sin regering igen.

»Nu lyder meldingerne på, at Løkke er vendt tilbage på kommandobroen på et skib, der nok er i søgang, men som trods alt vil kunne finde en rute, hvis det vel at mærke sker i samspil med DF,« skrev Thomas Larsen tirsdag.

Du kan læse hele Thomas Larsens analyse af dansk politik lige nu her.

Ugens udrensning

Facebook skulle løfte debatten i Danmark, men har vist sig også at få det til at pible frem med hadefuldhed, sexisme, racisme og ekstreme synspunkter, mener førende politikere i dag.

De har taget sagen i egen hand og sletter nu kommentarer fra danskere, der går over stregen. Og er det slemt nok, så ryger du helt ud.

Det skrev Berlingske torsdag.

Søren Pind er en af de toppolitikere, der har taget skeen i den anden hånd. Han har flere end 40.000 følgere på sin Facebook, og det giver et ansvar, mener han.

»For mig handler det om, at min væg er det, jeg er. Lader jeg trusler, grovkornethed, vulgariteter og hadefuldhed stå, så er jeg med til at legitimere det. Og det vil jeg ikke,« sagde Søren Pind til Berlingske.

Læs mere her.

Tak fordi du læste med. God weekend.