Mette Frederiksen vil åbne yderligere – men professor advarer

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over fredagens vigtigste historier, som i denne tid særligt er præget af coronakrisen og dens massive konsekvenser.

 
Regeringen er under pres for at åbne grænserne. Video: Folketinget, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye beregninger fra Statens Serum Institut er så optimistiske, at Mette Frederiksen vil forhandle med andre partier om en yderligere genåbning allerede i fase to. Professor mener, at det går for hurtigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Velkommen til morgenens overblik. Det er fredag, og weekenden er faretruende tæt på.

I aftes, mens det globale antal af døde med coronavirus passerede 300.000, tørnede Folketingets partiledere sammen i en debat på DR TV og TV 2. Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, mener, at Mette Frederiksen sejrede, mens Business-redaktør Thomas Bernt Henriksen argumenterer for, at sejrherren slet ikke var til stede ved debatten. Læs deres analyser her og her.

Mandag kan restauranterne åbne dørene igen, og det bliver med helt nye retningslinjer. Skal du lige nå at prøve takeaway fra en af byens restauranter, der normalt ikke laver den slags, så leverer Studio den bedste boeuf bourguignon, Søren Frank nogensinde har smagt.

Nu til de seneste coronaopdateringer.

Dagens tal

  • Bekræftede smittede: 10.713
  • Indlagte: 147
  • Indlagte på intensiv: 35
  • Antal døde: 537
  • Bekræftede smittede på verdensplan: 4.443.597
  • Døde på verdensplan: 302.452

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Nye beregninger: Grænseåbning vil redde tusindvis af job og give milliardgevinst

I Berlingske kan du i dag læse om de økonomiske konsekvenser, der kan blive en realitet, hvis ikke landets grænser genåbnes.

Dansk Erhverv har foretaget en række nye beregninger med samme tal og metode, som Finansministeriet og den økonomiske ekspertgruppe har brugt til at regne på selve genåbningen.

Ifølge de beregninger kan en åbning af de danske grænser give en gevinst på 40 mia. kr., og en åbning kan komme til at redde omkring 40.000 danske job.

»Åbning af grænserne kan rykke kraftigt ved det store tab, der har været ved at lukke Danmark ned. Det er ekstremt mange job, der er på spil, og det er job, der er afhængige af, at der bliver åbnet inden højsæsonen starter. Sker det senere, kan man ikke sælge ret mange is. Det er et dystert scenarie, vi ser ind i, hvis der ikke bliver åbnet,« siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Tore Stramer.

Læs hele historien her.

Coronaramte børn og unge kan være smittet af deres forældre

Stadig flere børn og unge bliver smittet med coronavirus, og det tyder på, at de bliver smittet af deres forældre.

I en ny statusrapport fra Sundhedsstyrelsen kædes stigningen i antallet af tilfælde blandt børn og unge sammen med, at der nu testes flere danskere.

Af rapporten fremgår det også, at »der er foretaget aktiv testning af familiemedlemmer til syge forældre, da størstedelen af unge bor på adresse med voksne, som er blevet diagnosticeret med covid-19 umiddelbart før den unge«.

Der har i en periode været konstateret en stigende forekomst af bekræftede tilfælde i aldersgruppen 13-19 år og aldersgruppen 7-12 år, mens forekomsten i andre aldersgrupper har været stagnerende eller faldende.

Tidligere har Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut sagt, at unge tager for let på smitten og smitter hinanden.

»Det hér bekræfter det billede, vi selv har, nemlig at unge passer på hinanden og andre. De tager hensyn og følger de anbefalinger, der er, og sætter en ære i at gøre det. De har udvist samfundssind i denne situation og har trodset den klassiske unge-/teenagestereotyp om, at man bare tænker på sig selv. De unge har sat andre først og passet på bedsteforældre, naboer og andre,« siger Thea Enevoldsen, der er formand for Danske Skoleelever.

Læs hel historien her

Nedslående studie afliver stærkt omstridt coronastrategi

Noget tyder på, at flokimmunitet ikke længere er en gangbar strategi mod covid-19. Tidligere har det været et mål blandt andet for den britiske strategi, at et flertal af befolkningen skulle have udviklet immunitet.

Et nyt studie fra Spanien, et af Europas hårdest ramte lande, viser nu, at flokimmunitet slet ikke er lige om hjørnet.

I Spanien er de første resultater af en omfattende undersøgelse, hvor flere end 60.000 tilfældigt udvalgte personer er blevet testet for, om de har udviklet antistoffer mod covid-19, blevet præsenteret.

Tallet ville indikere, hvor mange i Spanien der reelt har sygdommen – deriblandt personer, der ikke har haft symptomer.

Blot fem procent af spanierne er blevet smittet, viste undersøgelsen. Det svarer til omtrent to millioner ud af landets 47 millioner indbyggere.

Tallene overrasker Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet.

»Jeg er overrasket over, at antallet af smittede ikke er større i Spanien. Det tyder på, at det vil koste for mange dødsfald, før vi når en væsentlig grad af flokimmunitet,« siger han.

Læs hele Berlingske-artiklen her.

Mette Frederiksen vil åbne yderligere – professor advarer

Hos Jyllands-Posten kan man læse en historie om statsministerens planer om at udvide genåbningen i fase to.

Torsdag oplyste Mette Frederiksen på baggrund af nye beregninger fra Statens Serum Institut, at tallene er så optimistiske, at man kan åbne yderligere allerede i fase to.

Ifølge Jyllands-Posten vurderes det for sandsynligt – hvis danskerne ellers fortsat holder god hygiejne og afstand – at antallet af indlagte holder sig under 110 de kommende uger.

Med de beregninger i hånden indkaldte Mette Frederiksen til forhandlinger med partierne i næste uge, og hun pegede blandt andet på, at dele af kulturlivet kunne genåbnes.

Jyllands-Posten har talt med professor Jan Pravsgaard Christensen fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet. Han mener, at blot det, at politikerne taler om yderligere åbninger, vil ændre folks adfærd.

»Jeg tænker, at nu går det for stærkt, hvis politikerne vil til at forhandle om at åbne endnu mere. Vi har allerede sat meget i gang, som skal åbne i denne og næste uge, og min anbefaling vil bestemt være at vente og se, om denne fase af genåbningen – som jo er ganske omfattende – sætter sig spor i smittespredningen og antallet af indlagte,« siger han.

Læs hele artiklen her.

400-500 gymnasieelever stimlede sammen til gammel tradition

TV2 Østjylland kan fortælle, at unge gymnasieelever i Silkeborg valgte at se bort fra anbefalingerne om afstand og forsamling af mange mennesker onsdag. Her valgte Silkeborg Gymnasiums 3.g'ere at holde fast i en gammel tradition, hvor de dagen før sidste skoledag klæder sig i hvidt og løber rundt på en græsplæne til tonerne af nummeret »The Final Countdown«.

»Det varede kun fem minutter, og jeg synes ikke, vi brød nogle regler. Der var ingen, der kyssede, og ingen, der holdt i hånden. Og vi holdt afstand, så godt vi kunne. Jeg synes mere, man skal se begivenheden som en lille idrætsaktivtitet,« siger en af eleverne til TV 2 Østjylland.

Rektor på Silkeborg Gymnasium Erik Olesen, mener at »reglerne er fulgt efter bogen«.

»De er 19 år – mere er der ikke i det. Eleverne er generelt meget bevidste om reglerne,« siger rektor.

Midt- og Vestjyllands Politi undersøger lige nu, om eleverne har brudt forsamlingsforbuddet.

Læs hele artiklen her.

Det sker

Kl. 9:  Instrukskommissionen fortsætter afhøringer

På førstedagen i Instrukskommissionen, der undersøger Inger Støjberg (V), optræder flere e-mail, der går imod den tidligere udlændinge- og integrationsministers hidtidige forklaring i sagen om adskillelse af asylpar.

Kl. 11: Elefanter flytter ind i safaripark

Regeringens fire elefanter flytter ind i Knuthenborg Safaripark, hvor de fremover skal bo.

12.30: Åbent samråd om USAs hjælpepakke til Grønland

Udenrigsudvalget har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i samråd om stormagternes rivalisering i Arktis. Udvalget har bedt udenrigsministeren redegøre for, hvad han mener om stormagternes rivalisering i Grønland og Arktis.

Kl. 20: »X Factor« vender tilbage

Omkring en million danskere ser normalvis med hver fredag, når »X Factor« ruller over skærmen på TV 2. Efter en lang coronapause er det store underholdningsshow tilbage. I aften er temaet sange fra musikfilm.

Dagens billede

Mens debatten går på livet løs i Danmark, om hvorvidt de danske studenter kan komme på studenterkørsel eller ej, så har de fundet på en kreativ løsning på en high school i Puerto Rico, der markerer deres afgang. Måske danske elever skal lade sig inspirere?

Skoleeleverne i Puerto Rico kan på grund af den sociale distance ikke fejre deres afgang, det markerer de fra deres biler på en parkeringsplads, som en alternativ afslutning på deres skolegang. Fold sammen
Læs mere
Foto: RICARDO ARDUENGO.

Dagens dyr

Flagermusen.

Måske er den alligevel ikke coronakrisens »bad guy«