Mette Frederiksen kan trække S tilbage mod rødderne

Socialdemokraternes næste formand bliver med al sandsynlighed Mette Frederiksen. To S-kendere vurderer, at hun kan trække partiet mod venstre side af det politiske spektrum og tilbage mod rødderne.

Det var en rørt Mette Frederiksen, der på valgnatten lyttede, men Helle Thorning-Schmidt bekendtgjorde sin afgang som partiformand. Lørdag forventes hovedbestyrelsen hos Socialdemokraterne at konstituere hende som formand, og hun ventes at blive valgt til formand til efteråret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man behøvede blot at følge kameraerne, da Helle Thorning-Schmidt (S) natten til fredag holdt sin valgtale.

For mens Thorning til taktfaste klapsalver bebudede sin afgang, krydsklippede kameraerne til den person i tilskuerskaren, der ventes at blive partiets næste formand.

Mette Frederiksen (S) var det naturligvis, og knap havde Helle Thorning forladt scenen, før de første fremtrædende S-profiler pegede på den snart forhenværende justitsminister som partiets næste formand.

I løbet af natten og fredagen igennem stemte stadig flere socialdemokrater i det kor, og lørdag ventes det, at partiets hovedbestyrelse vil konstituere Mette Frederiksen som formand for landets største parti.

Dermed ligner det til en forandring, at Socialdemokraterne vil få et gnidningsfrit og temperamentsløst formandsskifte. Partiet, der traditionelt har været præget af interne uenigheder og fløjopgør, synes enige om, at Mette Frederiksen er den rigtige arvtager.

Ifølge Claus Bryld, professor emeritus i historie ved Roskilde Universitet og forfatter til flere bøger om Socialdemokraterne, stiller Mette Frederiksen sig i spidsen for et samlet parti.

»Jeg tror ikke, hun vil få problemer internt. I hvert fald ikke det første stykke tid. Allerede sidste sommer, da det var på tale, at Helle Thorning skulle til EU, blev der enighed om, at Mette Frederiksen i så fald skulle træde til,« siger Claus Bryld.

Vurderingen er nogenlunde den samme hos Lars Olsen, journalist og forfatter, der ligeledes har et indgående kendskab til Socialdemokraterne.

»Det er mit indtryk, at hun har meget bred opbakning. Der er ingen andre medlemmer, der har den styrke, hun har. Jeg tror, alle har erkendt, at hun ikke kan slåes,« siger Lars Olsen.

Socialdemokraterne endte som bekendt med at få fremgang og er atter landets største parti. Ifølge Claus Bryld efterlader det Mette Frederiksen i et dilemma.

»For første gang resulterede Thornings midtersøgende kurs i fremgang hos vælgerne. Men det er ikke rigtig den politik, Mette Frederiksen har været garant for. Hun er en mere traditionel socialdemokrat med solide rødder i fagbevægelsen. Derfor er det store spørgsmål, hvordan hun vil definere partiet politisk, og om hun vil rykke det tilbage mod Venstre,« siger Claus Bryld.

Han vurderer, at det vil blive tilfældet og forventer, at vi vil se de første skridt i den retning ved Socialdemokraternes kongres til september.

»Jeg tror, Socialdemokraterne vil komme styrket ud af formandsskiftet. Vi vil se en renere profil og et parti, der vil kunne udfordre Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl,« siger Claus Bryld.

Det er Lars Olsen enig i:

»Mette er nok et stykke til venstre for Helle Thorning politisk. Hun er meget bevidst om, at Socialdemokraterne skal gøre noget for de vælgere, de har tabt til Dansk Folkeparti. Jeg tror, hun vil gøre alt for at genetablere forbindelsen til arbejderne og lønmodtagerne,« siger han.

Mette Frederiksen afstod fredag fra at kommentere sin egen fremtid hos Socialdemokraterne.