»Man skal gøre sig fortjent til at deltage i det danske demokrati«

Som det eneste parti tillader Dansk Folkeparti ikke folk uden dansk pas at blive medlem. Uden dansk statsborgerskab bør man heller ikke kunne stemme ved kommunalvalget, tilføjer Martin Henriksen.

Uden dansk pas, intet medlemskab i Dansk Folkeparti. Og hvis det stod til partiets udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen (DF), kunne udenlandske statsborgere heller ikke stemme ved kommunal- eller regionsvalg i Danmark.

»Vi er et dansk parti, og vi står vagt om demokratiet, og et sundt demokrati tager udgangspunkt i en nationalstat. Derfor mener vi, at det kun er danske statsborgere, der skal have lov til at stemme ved valg i Danmark, og i forlængelse af det, er det meget naturligt, at man skal være dansk statsborger for at blive medlem af Dansk Folkeparti,« siger Martin Henriksen til Berlingske Nyhedsbureau.

Dermed vil han udelukke de knap 300.000 udenlandske statsborgere, som har ret til at stemme til kommunal- og regionsvalg i Danmark, fordi de enten er EU-borgere, statsborgere i Island eller Norge, eller har boet i Danmark i mindst tre år.

»Det at deltage i det danske demokrati er noget, man skal gøre sig fortjent til. I dag kan man deltage i et kommunalvalg uden hverken at forstå eller snakke dansk. Det er en urimelig måde at indrette systemet, og vi så gerne, at der blev indført et krav om dansk statsborgerskab også ved kommunalvalg, så man har været igennem en integrationsproces og bestået nogle krav,« siger Martin Henriksen.

DFs princip om ikke at optage udenlandske statsborgere står i skærende kontrast til partiets egen integrationspolitik, skriver Berlingske. Fremtrædende DFere har i årevis argumenteret for, at udlændinge bør tage del i det danske foreningsliv, hvis de vil integreres.

Adspurgt om man ikke udelukker dem, lyder svaret fra Martin Henriksen:

»Det siger sig selv, at vi udelukker nogen. Men vi mener, at man skal gøre sig fortjent til at blive dansk statsborger, og først der skal man kunne stemme til folketingsvalg, kommunal- og regionrådsvalg - og altså blive medlem af Dansk Folkeparti,« siger han og uddyber:

»At stemme til et valg er ikke en ret, man har, når man kommer til Danmark. Det skal man gøre sig fortjent til. Der er nogen, der mener, at demokratiet er noget, man har ret til at deltage i fra dag et, men vi synes, man skal vise, at man er loyal over for Danmark, før man får det privilegium.«

Integrationsordføreren, der selv sidder i partiets hovedbestyrelse, påpeger, at hovedbestyrelsen kan give dispensation til medlemmer af det danske mindretal i Tyskland, som ønsker at blive medlem af partiet.