Løkke: Hellere valg end fyring af Kjer

DF stiller sig bag Lars Løkke Rasmussens fredningen af miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen. Det høje spil tjener vigtige formål for Løkke, men komplicerer fredsforhandlingerne i blå blok.

Eva Kjer Hansen var som landbrugs- og fødevareminister med under tredjebehandlingen af landbrugspakken i går – også selv om et flertal i Folketinget har gjort det klart, at de ønsker ministerens afgang. Et mistillidsvotum kan dog ikke behandles før onsdag i næste uge. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis meningen var, at torsdag skulle være dagen, hvor der blev lagt en dæmper på den yderst tilspidsede konflikt mellem regeringen og de Konservative, gik det stik modsat:

På den ene side fastslår de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, at hans parti sammen med rød blok vil stemme for det mistillidsvotum til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), som skal til afstemning i Folketinget på onsdag.

På den anden side har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu gjort det fuldstændigt klart, at han står last og brast med Eva Kjer Hansen.

»Jeg kender udmærket positionerne. Får det mig til at afskedige min minister? Nej. Det gør det ikke. Så er der et lidt mere sandsynligt udfaldsrum. Det er at udskrive et folketingsvalg,« siger han.

Statsministeren gav den klare melding forud for det, der ellers var planlagt som et fredsmøde med gruppeterapi mellem regeringen og de Konservative samt Dansk Folkeparti og Liberal Alliance oven på det forløb om landbrugspakken, der tirsdag fik K til at kræve miljø- og fødevareministerens afgang.

Ved redaktionens slutning var forsoningsmødet på Marienborg endnu ikke til ende.

DF forudser kort møderække

Samtidig forstærker Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, presset på de Konservative. DF-formanden finder det således åbenlyst, at udarbejdelsen af en tillægsaftale skal medføre, at de Konservative må fravige kravet om, at miljø- og fødevareministeren samtidig træder tilbage.

»Det er klart, at ideen med en møderække, hvor man dels laver en tillægsaftale om miljøforbedringer og dels prøver at få alle til at føle sig godt behandlet, er, at man så også accepterer, at statsministeren har sat sit hold, og at det består af Eva Kjer Hansen,« siger DF-formanden.

Kristian Thulesen Dahl forudser af samme grund et kort forhandlingsforløb om en ny tillægsaftale, og at sagen herefter kan lukkes.

»Jeg har meget svært ved at se, at vi sidder og laver en tillægsaftale med forbedringer af miljøet, og så kører det i næste uge fortsat med mistillid til Eva Kjer,« siger han.

Hos Liberal Alliance har man ikke forud for møderækken ønsket at komme med krav til forhandlingerne om en tillægsaftale.

Kan hverken trues eller købes

Selv om Lars Løkke Rasmussen nu har skærpet linjen over for de Konservative, ændrede det ikke på K-formand Søren Pape Poulsens uforsonelige kurs.

»Vi står, som vi har stået hele tiden. Vi har ikke tillid til ministeren,« siger han.

Dermed understreger han, at de Konservative ikke kan se Eva Kjer Hansen som minister i regeringen, fordi partiets tillid til hende er væk. Formanden understreger, at de Konservative ikke frygter et valg og hverken kan købes eller trues til at rette ind.

Så trods forhandlingerne på Marienborg var situationen i aftes mere låst end nogensinde, og både K og regeringen er i en situation, hvor retræte synes umulig. Og da rød blok nu samtidig har kastet et mistillidsvotum til Eva Kjer Hansen ind i spillet, er presset øget. Samtidig er der kommet en deadline på forhandlingerne i blå blok med onsdagens afstemning om et mistillidsvotum.

»Der kan ske meget inden onsdag, men det ændrer ikke vores holdning til det, der står i det mistillidsvotum: At vi ikke har tillid til miljø- og fødevareministeren,« siger Søren Pape.

K afviser at ville lave ballade

Omvendt kan statsministeren ikke leve med mistillid, eller at trusler mod hans regering eller ministre skaber præcedens, forklarede han onsdag på et pressemøde.

»Vi kan ikke have et samarbejde, hvor man uden varsel pludselig trækker taburetten væk under en minister. Hvem bliver så den næste,« spurgte han.

I magtkampen er der altså meget mere på spil for statsministeren end landbrugspakken og Eva Kjer Hansen. Eller som Lars Løkke forklarede på sit pressemødet:

»For mig handler det om langt mere og andet. Det handler dybest set om, hvorvidt det borgerlige projekt er levedygtigt. Om der er tillid mellem partierne. En tillid der gør, at vi sammen kan lede landet. Det har vi brug for at finde ud af.«

Opgøret om Eva Kjer Hansen bør – set fra de Konservatives side – ikke føre til frygt hos Løkke for, at K vil gøre det til en vane at kræve aftaler genåbnet eller ministre væltet.

»Vi har ikke tænkt os at stille mistillidsvotum til ministre i tide og utide. Det er bestemt ikke vores intention at bringe regeringen i uføre eller lave en masse ballade og markeringer. Jeg synes, den frygt er uberettiget,« siger Rasmus Jarlov.

Journalist Esben Vest Jensen har bidraget til denne artikel.