Løkke har - næsten - indhentet Thorning på populariteten

Der er stort set dødt løb mellem de to statsministerkandidater, når man spørger befolkningen, hvem der er bedst egnet til at lede landet.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et procentpoint. Det mulehår af en føring har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) foran oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V), når man spørger danskerne om deres foretrukne statsminister.

Stillet over for valget mellem de to partiledere peger 37 procent ifølge en Gallup-måling lavet for Berlingske på Helle Thorning-Schmidt som den bedst egnede til at lede Danmark efter det kommende folketingsvalg. 36 procent peger på Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Ole Hækkerup (S), peger ikke overraskende på den samlede socialdemokratiske pakke som årsagen til den lille fordel til Thorning.

»Vi skal have et konkurrencedygtigt erhvervsliv og investeringer i velfærden, og de to ting skal understøtte hinanden. Det, tror jeg, er den politik, som de fleste danskere gerne vil have,« siger S-ordføreren.

Siden seneste måling af de to statsministerkandidaters popularitet 24. maj 2014 er Thorning gået seks procentpoint tilbage, mens Løkke er gået fire procentpoint frem.

Ole Hækkerup har ikke noget endegyldigt bud på, hvorfor det forholder sig sådan.

»Jeg vil ikke gisne om, hvorfor folk flytter fra det ene til det andet, men Lars Løkke var jo meget nede at ligge på det tidspunkt, og det kan være en af forklaringerne på, at han går frem,« siger han med henvisning til Venstre-lederens famøse tøjsag, der formentlig har kostet et par procentpoint på tillidsbarometret.

På det punkt er der enighed mellem Socialdemokraterne og Venstre. Politisk ordfører Inger Støjberg (V) er nemlig enig i, at krisen i Venstre har betydet noget for tallene.

»Det glæder mig, at danskernes tillid til Lars Løkke er stigende. Jeg er ikke i tvivl om, at vi tabte noget terræn og noget tillid under forårets krise. Men danskerne kan sagtens se, at Lars Løkke er en meget dygtig politiker, og derfor mener de, at han skal være statsminister i Danmark,« siger hun.

Gallup har i perioden 2.-4. december stillet 1.091 repræsentativt udvalgte vælgere landet over spørgsmålet »Hvem af Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt er efter din opfattelse den bedst egnede til at lede landet som Danmarks statsminister efter næste folketingsvalg?«. 27 procent har hverken peget på Helle Thorning-Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen.