Ny måling: Regeringens kronprinsesser får top- og bundkarakter

Mette Frederiksen og Sofie Carsten Nielsens ministerevner bliver vurderet vidt forskelligt i ny måling. Selvom den samlede karakter til Thornings regering ligger i den lave ende, så peger pilen opad.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) og justitsminister Mette Frederiksen (S). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er begge del af Helle Thorning-Schmidts (S) ministerhold og ligger begge nummer to i det interne hierarki i deres respektive partier, Socialdemokraterne og de Radikale.

Men der stopper ligheden mellem justitsminister Mette Frederiksen (S) og uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) også, viser en meningsmåling, som Gallup har lavet for Berlingske.

Her er der stor forskel på, hvordan danskerne bedømmer de to centrale politikere. Mens Mette Frederiksen får den højeste vurdering af alle ministre i Thornings regering - endda højere end statsministeren selv - så må den radikale uddannelsesminister se sig henvist til nederste podieplads.

Gallup har bedt danskerne vurdere, hvor godt de enkelte ministre har klaret deres ministerjob på en skala fra et til 100. Mette Frederiksen er i forhold til sidste år gået frem fra 44,2 til 52,1. Hun overhaler dermed sidste års nummer et, Bjarne Corydon (S), samt Martin Lidegaard (R), Magnus Heunicke (S) og Thorning på de efterfølgende pladser.

Frederiksen sikrer sig topplaceringen til trods for, at hun først som beskæftigelsesminister og siden som justitsminister har skullet stå på mål for regeringens politik på nogle af de mest omdiskuterede områder, herunder dagpenge- og asylpolitikken.

Bl.a. har Mette Frederiksen skullet forklare ministeriets rod i asyltallene og forsvare, at flygtninge fra eksempelvis Syrien ikke kan få deres familie til Danmark i det første år i landet. Men det har altså ikke ændret på danskernes opfattelse af Frederiksen, som står til at overtage S-formandsposten efter Thorning, når den tid kommer.

Sofie Carsten Nielsen blev hevet ind på ministerholdet i februar i kølvandet på SF's regeringsexit. Hun er udnævnt sig selv til at være partileder Morten Østergaards (R) »wingman«, hun er valgt som stedfortrædende leder af partiet, og hun har plads i de magtfulde fora, koordinationsudvalget og økonomiudvalget, hvor regeringens kurs bliver udstukket. Men trods en plads i toppen af dansk politik giver vælgerne ifølge Gallup-målingen hende kun karakteren 35,2 på skalaen fra 0 til 100.

Som uddannelsesminister har hun stillet sig i spidsen for at skære i antallet af pladser på bestemte studier f.eks. humaniora. Studier, som i ringere grad fører til et arbejde. Desuden har hun været afsender på to af efterårets mere markante udmeldinger.

Først gik hun i rette med støttepartierne SF og Enhedslisten, som blev beskyldt for at lyve i dagpengedebatten, og siden kom opgøret med Fogh og VK-regeringens smagsdommerdiskussion, som ifølge den radikale minister havde skræmt forskere fra at sige deres mening.

Selv betegner Sofie Carsten Nielsen placeringen som »et stort øv«.

»Men jeg er ikke overrasket. Jeg har ikke været minister så længe, og jeg er ikke så kendt endnu. Samtidig besluttede jeg fra begyndelsen, at jeg gerne ville lave nogle forandringer på uddannelsesområdet, og det er der nogen, der er utilfredse med,« siger hun.

Seks af ministrene i Gallup-målingen er nye i forhold til sidste år, og der er stor forskel på, hvordan debutanternes indsats bliver målt og vejet.

Transportminister Magnus Heunicke (S) bliver vurderet som den minister, der har gjort det fjerdebedst af alle på Thornings hold, mens miljøminister Kirsten Brosbøl (S) slutter tredjenederst blandt de nye. Heunicke har ellers både et larmende metrobyggeri og et ofte udskældt DSB under sig, men han har samtidig været blandt de mest markante ministre i medierne.

Allerede efter kort tid som minister sikrede den togglade minister gratis transport til alle passagerer, da rejsekortet en dag brød sammen. Det værdsætter vælgerne åbenbart højere end de vandmiljøplaner og randzoner, som Kirsten Brosbøl har haft på skrivebordet i Miljøministeriet.

I Gallup-målingen har vælgerne også fældet dom over hele regeringens indsats det seneste år. På 12-skalaen får Thorning og co. karakteren 4,34. Den gives ifølge Undervisningsministeriet »for den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål, med adskillige væsentlige mangler.«

Samlet set er regeringen gået frem, siden den trådte til. I 2012 lå karakteren til Thorning-regeringen på 3,33.