Løkke fryser Mette Frederiksen ud: Vil kun snakke pension med Thulesen Dahl

Kun Dansk Folkeparti bliver inviteret med til regeringens forhandlinger om, hvordan danskerne skal holdes længere på arbejdsmarkedet. »Det virker faktisk en lille smule pigefornærmet,« mener Socialdemokratiet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Henning Bagger og Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har besluttet at udelukke Socialdemokratiet fra de kommende forhandlinger om at få danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Da Løkke søndag aften gik på direkte TV med beskeden om, at regeringen dropper sine planer om at hæve pensionsalderen yderligere, understregede han samtidig, at regeringen vil finde på nye veje til at holde danske seniorer længere i job.

Regeringen vil indkalde til forhandlinger om tiltagene inden sommerferien, og under interviewet med DR lod Lars Løkke Rasmussen forstå, at det kun er Dansk Folkeparti, der bliver inviteret med til bordet.

»Regeringen vil nu her før sommerferien forhandle med de partier, som stod bag integrationsydelsen og JobReform I, om et udspil til, hvordan vi på anden vis kan få seniorerne til at blive lidt længere på arbejdsmarkedet,« sagde statsministeren.

Partierne bag integrationsydelsen og JobReform I, der bl.a. indeholder kontanthjælpsloftet, er Venstre, Liberal Alliance, de Konservative og Dansk Folkeparti.

Regeringskilder bekræfter over for Berlingske, at det er netop de fire partier, der skal sidde sammen ved forhandlingsbordet, når der skal tales om tilbagetrækning, og at Socialdemokratiet dermed ikke får en invitation.

Den fasttømrede alliance

DF-formand Kristian Thulesen Dahl og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har dannet fælles front i indtil flere sager i den seneste tid til stor irritation for regeringen.

Senest gik de to sammen ud og krævede en undersøgelseskommission af skandalerne i Skat, og så sent som i weekenden afviste de begge over for Berlingske kategorisk at gå med til at hæve pensionsalderen yderligere, end der i forvejen er lagt op til.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, begrunder beslutningen med en træthed over Socialdemokratiets ageren.

»Vores udgangspunkt er, at vi forhandler med de partier, som gerne vil spille bold, og som ikke bare tyrer den væk igen. At vi tager udgangspunkt i de partier, som fører en seriøs politik, og som vi kan regne med,« siger han og tilføjer:

»Der må man bare sige, at Socialdemokratiet har fået en tendens til bare at stå på sidelinjen og råbe og ikke være så konstruktive. Skal vi nå i mål, må det være med nogen, der gerne vil føre politik.«

Der snakkes og skrives meget om, at regeringen er presset af parløbet mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. At I lider nederlag på nederlag. Er det her et forsøg på at splitte Thulesen Dahl og Mette Frederiksen?

»Det er et ønske om at nå frem til nogle resultater. Det har vi ikke den store tiltro til, at vi kan via Socialdemokratiet.«

Socialdemokratiet har tidligere signaleret, at de gerne vil diskutere senere tiltagetrækning, så længe det sker frivilligt. Man må forstå, at det er det samme, I nu lægger op til. Er det her ikke lidt usagligt?

»Jo, de har også signaleret, at de gerne vil snakke vækst. Men det, man har leveret på den front, er i bedste fald ikke imponerende.«

Men er det ikke lidt udemokratisk at starte snævert? Burde I ikke indlede med at afsøge mulighederne så bredt som muligt og så eventuelt snævre ind bagefter?

»Nej, men det er jo også de erfaringer, vi har gjort os på det seneste, hvor det har været vanskeligt. Nu må vi se, hvordan vi finder løsninger, og det gør vi ved at tage en snak med Dansk Folkeparti,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

»Det virker faktisk en lille smule pigefornærmet«

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, undrer sig over, at regeringen kun vil drøfte tilbagetrækning med Dansk Folkeparti.

»Jeg synes, det er uklogt at lave tiltag, som skal have en lang holdbarhed, uden at inddrage Folketinget bredt. Det er selvfølgelig regeringens prærogativ at gøre, som den vil, men jeg synes ikke, det er særlig klogt. Det virker faktisk en lille smule pigefornærmet,« siger han.

I forsømmer jo sjældent en lejlighed til at blokere for regeringens politik – gerne sammen med Dansk Folkeparti. Kan du forstå, at regeringen dermed ikke har lyst til at forhandle med jer?

»Det må da være den til enhver tid siddende oppositions opgave at få mest mulig indflydelse på den førte politik. Og jeg kan da ikke forestille mig andet, end at Venstre ville gøre præcis det samme, hvis de var i samme position. Vi har jo erklæret os parate til at tale om tilbagetrækning – så længe der ikke var tale om en forringelse af danskernes pensionsalder.«

Man kan vel ikke bebrejde Lars Løkke Rasmussen at ville forhandle med sit parlamentariske grundlag, og de fire partier i blå blok har jo adskillige gange lavet aftaler sammen?

»Jo, men der er også så mange ting, som de ikke er lykkedes med at komme igennem med. Man må overveje, hvad man vil: Vil man lave holdbare resultater, eller er man mere interesseret i at kunne vise, at man kan handle inden for sin blok? Det må regeringen selvom,« siger Benny Engelbrecht.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, siger, at regeringen må tilrettelægge det forløb, den vil. Men han lader skinne igennem, at han ikke synes, det er det klogeste træk at lukke Socialdemokratiet ude.

»Pension er noget, der vedrører rigtig mange danskere, og som har meget stor betydning. Og regeringen har sagt, at det her er en af de store udfordringer i det danske samfund. Hvis den mener det, må den også have en interesse i en bred aftale, så det holder efter et valg. Derfor kan det undre mig, at den melder det her ud,« siger han.