»Landbrugspakken har betydet meget for mange i Venstre«

Landbruget har været prygelknabe for hele speltsegmentet i København i årevis. Sådan lyder forklaringen fra Venstres gruppeformand, Søren Gade, når han bliver spurgt, hvorfor store dele af regeringstoppen blev aktiveret under forløbet om landbrugspakken.

Venstres gruppeformand Søren Gade forklarer, hvorfor det var nødvendigt at inddrage hele regeringstoppen i arbejdet med landbrugspakken: »Fordi landbruget har været prygelknabe for hele speltsegmentet i København i årevis.« (Foto: Morten Stricker/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er rigtigt, at forhenværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) kom under internt pres i Venstres folketingsgruppe for at levere den mest vidtgående og favorable politiske pakke til landbruget, som flere kilder fortæller til Berlingske. Det bekræfter Venstres gruppeformand, Søren Gade.

»Hun var under pres for at levere regeringens politik, 16-punktsplanen. Det var jo hendes ressortområde. Pakken var oppe at vende på flere af Venstres gruppemøder. Flere partifæller var optaget af, at Eva skulle levere varen. Det har ikke været nemt for hende. Men det lykkedes for Eva at få pakken gennem Folketinget og opfylde et centralt valgløfte. Det var flot, og derfor er jeg også trist over, at det gik Eva, som det gik,« sige Søren Gade.

Om topembedsmænd og flere Venstre-ministres involvering i landbrugspakken siger Søren Gade:

»Jeg tror, at det skyldes, at landbrugspakken vedrører statens finanser, og at den var en del af regeringsgrundlaget og et centralt løfte i valgkampen.«

Søren Gade har selv en fortid som forsvarsminister og direktør for erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer.

»Bermuda-trekanten – det vil sige området omkring Rådhuspladsen, Danmarks Radio og Frederiksberg - bekymrer sig sikkert ikke meget om fødevareklyngen. Men landbrugspakken har betydet meget for mange i Venstre - og i Danmarks fødevarevirksomheder,« siger Søren Gade.

Var det ligefrem Eva Kjer Hansen, der trak i bremsen og advarede om, at regeringen var ved bryde EU-reglerne?

»Det tror jeg ikke, men det kan godt ske, at du har ret. Jeg ved det ikke. Jeg var ikke med på Marienborg,« siger Søren Gade.

Internt i Venstre har Eva Kjer Hansen, erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, landbrugsordfører Erling Bonnesen og gruppeformand Søren Gade også holdt møder om landbrugspakken, oplyser Søren Gade. Han bekræfter, at han desuden sad til møde med Eva Kjer Hansen, udvalgte embedsmænd fra Miljø- og Fødevareministeriet, erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, partner for advokatfirmaet Bech-Bruun Håkun Djurhuus og kammerherre, hofjægermester og greve Michael Brockenhuus-Schack.

»Håkun og Michael havde inviteret sig selv ved at sende en mail til mig. De ville gerne af med budskabet om, at de var meget interesserede i, at 16-punktsplanen blev gennemført,« siger Søren Gade.

Hvorfor er landbrugspakken egentlig så vigtig, at Venstre er klar til at inddrage hele regeringstoppen inklusiv en stribe topembedsmænd og ministre?

»Fordi landbruget har været prygelknabe for hele speltsegmentet i København i årevis.«

I hvor høj grad handler landbrugspakken om, at Venstre mistede landmandsstemmer til Liberal Alliance?

»Der er omtrent 15.000 egentlige produktionslandbrug i Danmark. Venstre hverken vinder eller taber valg på landmænd.«

I hvor høj grad handler landbrugspakken om, at Løkke i det afblæste opgør med næstformand Kristian Jensen i 2014 opdagede, at han havde landbrugs-Venstre imod sig?

»Med al respekt: Vi er 39.000 medlemmer i Venstre; de fleste er beskæftiget uden for landbruget. Men i Venstre har vi nok haft dårlig samvittighed over, hvordan vi har behandlet landbruget og fødevareklyngen, som står for 24 pct. af Danmarks samlede eksport,« siger Søren Gade.