Pape stiller grønt ultimatum til Løkke: »Vi vil ikke trækkes rundt i manegen«

K-formand Søren Pape Poulsen giver regeringen 14 dage til at garantere, at udledningen af kvælstof sænkes i 2017 og 2018. Får støttepartiet ikke sin vilje, vil det forsøge at danne flertal uden om regeringen. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) afviser at give garantier på forhånd.

Så er det nu! De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, kræver kvælstofhandling af regeringen inden for 14 dage. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har kostet et ministerliv. Slået skår af blå bloks sammenhold. Fået statsministeren til at true med at udskrive folketingsvalg.

Men det blå slagsmål i kølvandet på den borgerlige landbrugspakke er ikke slut end-nu. For en af sagens hovedpersoner – den konservative formand, Søren Pape Poulsen – mener, at han har et »udestående« med regeringen. Og han forlanger en hurtig afklaring.

Det er med det afsæt, at Søren Pape Poulsen nu stiller et bemærkelsesværdigt ultimatum til regeringen. Hans ultimatum lyder:

Regeringen – repræsenteret ved miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) – skal senest om to uger, fredag den 8. april, give en »garanti« for, at Det Konservative Folkeparti kan få politiske indrømmelser, som resulterer i en lavere udledning af kvælstof i de kommende år.

Indrømmelserne skal falde i forbindelse med de kommende forhandlinger om en såkaldt naturpakke og skal ifølge K-formanden sikre, at der i løbet af 2017 og 2018 samlet set udledes 624 tons mindre kvælstof.

Formålet er ifølge Pape at tage en betydelig del af merudledningen af kvælstof som følge af landsbrugspakken i 2017. Og at neutralisere merudledningen fuldstændig i 2018. Dermed sikrer man med Papes ord, at »vi samlet set går i miljømæssigt nul et år tidligere end planlagt«.

»Jeg ved godt, at nogen har stillet spørgsmålstegn ved, om vi mente det seriøst, da vi krævede miljøkompenserende tiltag. Men klaveret spiller jo ikke sådan, at fordi en minister har måttet gå, så mener vi ikke længere noget politisk. Derfor siger vi nu til ministeren, at han har 14 dage til at meddele, om han er indstillet på at imødekomme vores krav eller ej. Og det må han så finde ud af,« siger Søren Pape Poulsen:

»Vi vil ikke trækkes rundt i manegen i en proces, hvor det tager lang tid og så ender det med, at folk bare kigger på os og siger: I sagde, det her handlede om vandmiljøet, men I gør ikke en dyt. Derfor sætter vi en deadline,« slår K-formanden fast.

Det var de Konservatives mistillid til daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, der for en måned siden udløste en parlamentarisk krise, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen undervejs truede med at udskrive valg. De Konservatives mistillid blev vakt, da en række af landets førende miljøforskere i Berlingske beskyldte Eva Kjer Hansen for at sminke tallene bag landbrugspakken. Den borgerlige magtkamp resulterede bl.a. i, at Eva Kjer Hansen valgte at træde tilbage som minister. Siden afviste regeringen at lave en tillægsaftale til landsbrugspakken, men efter påske indledes alligevel forhandlinger om en naturpakke.

»Værs’go, hr. minister. Den er nem, den her«

Pape siger, at hans klare førsteprioritet er at lave en aftale med regeringen, men at han vil forsøge at skabe flertal for sin politik uden om regeringen, hvis ikke hans krav bliver indfriet:

»Jeg har slet ikke fantasi til at forestille mig, at regeringen ikke vil forhandle det her med os. Så det er jo mit klare udgangspunkt. Men det er klart, at hvis regeringen bare hælder os ned ad brættet, så lægger vi vores politik frem, og hvis der så er et flertal for det, så må vi få det gennemført på den måde,« siger Pape.

Allerede nu er de Konservative klar med et forslag til, hvordan man vil sikre den lavere udledning af kvælstof som kompensation for den merudledning i de første år, som landbrugspakken medfører.

Konkret foreslår partiet således, at der etableres en frivillig såkaldt efterafgrødeordning, som giver landmændene en kompensation på 700 kroner pr. hektar efterafgrøder, de etablerer.

En efterafgrøde – eksempelvis græs, kornafgrøder eller korsblomstrede afgrøder – har til formål at optage næringsstoffer i jorden for at binde kvælstof og dermed forhindre, at det vaskes ud i det danske vandmiljø.

Efterafgrødeordningen kan ifølge Pape mindske kvælstofudledningen med 612 tons samlet set i 2017 og 2018 og er dermed krumtappen i det konservative udspil. For at nå op på 624 tons i alt foreslår partiet dog også en »hurtigere etablering« af såkaldte minivådområder.

Den samlede pakke vil ifølge udspillet koste 51,9 mio. kr. at gennemføre.

Adspurgt, om partiets udspil er et ultimativt krav, svarer Søren Pape Poulsen:

»Vi stiller aldrig ultimative krav. Men for et parti, der ikke gør det, er det så tæt på at blive et ultimativt krav, som det kan komme, at landsbrugspakken går i miljømæssigt nul et år før, altså i 2018, og at vi får en reduktion i 2017. Det er det her, vi lægger frem, og det er det, vi skal have,« siger han.

Selv synes K-formanden, at hans krav er »ufatteligt konstruktivt«. Så han sender følgende besked til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen:

»Værs’go, hr. minister. Den er nem, den her.«

Ifølge Stiig Markager, der er miljøprofessor ved Aarhus Universitet, er det »lidt irriterende« at høre på, at politikerne diskuterer »de her småting«, som det konservative udspil i miljøprofessorens øjne er udtryk for.

Stiig Markager peger på, at Danmark hvert år udleder 57.000 tons kvælstof, og miljøprofessoren mener, at vi skal ned på 42.000 tons for at overholde EUs såkaldte vandrammedirektiv. På den baggrund siger han om det konservative udspil:

»Det er bedre end ingenting, men det er for lidt og for sent. Det svarer til, at man kører 70 kilometer i timen på en strækning, hvor man kun må køre 50 kilometer i timen, men at man så vil sætte farten ned til 68 kilometer i timen. Det er selvfølgelig fint – men man kører stadig for stærkt.«

Formand for brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, efterspørger i første omgang investeringer i permanente løsninger som eksempelvis etablering af minivådområder, men han hilser i udgangspunktet en tilskudsordning til efterafgrøder velkommen.

»At man kompenseres for at lave den slags tiltag, har vi efterlyst i mange år, så det ligger ikke fjernt fra os. Men om vores medlemmer køber så meget ind på ordningen, at man kan opnå det ønskede mål for kvælstofreduceringen, kan jeg ikke garantere,« siger Martin Merrild.

LA: Konservative skulle hellere klinke skår

På Christiansborg er politisk ordfører for Liberal Alliance, Simon Emil Ammitzbøll, ikke videre imponeret af de Konservatives udspil. Liberal Alliance har ingen planer om at komme til forhandlingerne om naturpakken med ultimative krav, understreger han.

»At Søren Pape så vælger at komme med et fremstød, vil jeg overlade til ham selv. Jeg synes, de Konservative skulle have mere fokus på at få klinket skårene i det borgerlige Danmark,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har ikke ønsket at kommentere de Konservatives ultimatum forud for forhandlingerne.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har alene ønsket at svare skriftligt på Berlingske spørgsmål om de Konservatives krav.

Direkte adspurgt om det fremsatte ultimatum afviser Esben Lunde Larsen på forhånd at give nogen garantier om indholdet af en kommende aftale.

»Det er ikke nogen overraskelse, at de Konservative gerne vil have visse ting med i forhandlingerne. Men man kan ikke garantere noget om indholdet af en politisk aftale, inden den er indgået. Vi er fire partier, der skal blive enige, og vi skal finde finansiering. Alle skal kunne se elementer af egen politik i aftalen, men det, forventer jeg nu også, vil kunne lykkes,« lyder det fra ministeren.