Lærere og pædagoger vender tomlen ned til udlicitering

Folkeskolen og børnehaverne skal ikke på private hænder, lyder kritikken fra flere sider efter Produktivitetskommissionens anbefalinger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drop planerne om at udlicitere børnepasning og dele af folkeskolen for at skabe mere konkurrence, som Produktivitetskommissionen anbefaler i en ny rapport.

Det mener både Skolelederforeningen og forbundet for pædagoger og klubfolk, BUPL, hvor formand Henning Pedersen advarer mod at give private virksomheder mulighed for at drive vuggestuer, børnehaver, folkeskoler og SFOer.

Han forklarer i en skriftlig udtalelse, at folkeskolen allerede er udsat for konkurrence fra private skoler.

»Jeg ser absolut intet behov for at undersøge mulighederne omkring udlicitering af driften af folkeskoler. Vi har i Danmark et ganske velfungerende system omkring private skoler, så den danske folkeskole er allerede i sund konkurrence,« siger Henning Pedersen og tilføjer:

»Vi er nødt til at spørge os selv, om små børn skal være forsøgspersoner i en øvelse, der i bund og grund handler om at spare penge.«

Produktivitetskommissionens anbefalinger får også kritik fra Skolelederforeningens formand, Anders Balle.

»Vi har en folkeskole i Danmark, og det skal vi blive ved med at have. Vi skal ikke have gjort folkeskolen til uddannelsesmaskiner, der har til formål at tjene penge i stedet for at give den bedste undervisning. Det kan jo ende med at blive en pop-smart ting, hvor det handler om kampen om at tiltrække elever,« siger Anders Balle til Berlingske Nyhedsbureau.

»Folkeskolen er en for betydningsfuld samfundskulturel institution til at skulle udsættes for businessagtig konkurrencementalitet,« slår han fast.

I Dansk Sygeplejeråd advarer formand Grete Christensen om, at Produktivitetskommissionens anbefalinger kan blive direkte kontraproduktive.

»Tæt sparring og dialog mellem hjemmesygepleje, hospital og praktiserende læge er helt nødvendig for at undgå genindlæggelse af en ældre borger, der er udskrevet til videre behandling i eget hjem. Når der så pludselig kommer en ny privat leverandør ind i billedet og skal løse en isoleret del af forløbet, er der stor risiko for, at sammenhængen med det øvrige sundhedsvæsen kommer til at halte,« siger sygeplejeformanden.

Den nye delrapport fra Produktivitetskommissionen, der blev nedsat af regeringen i 2012, er den sjette i rækken, og den samlede slutrapport ventes i næste måned.