Lærebog til statsborgerskabstest har flere fejl

Hvornår blev Danmark medlem af EF? Ifølge lærebogen til indfødsretsprøven var det i 1972. Men det er forkert.

København. Flere af dem, der senest deltog i indfødsretsprøven for at blive dansk statsborger, formåede ikke at få de mindst 32 rigtige ud af 40 spørgsmål, som det kræver for at bestå.

Men nu viser det sig, at lærebogen, der skal forberede folk til testen, har flere fejl. Det skriver Politiken søndag.

En af fejlene drejer sig om, hvornår Danmark blev medlem af EF, Det Europæiske Økonomiske Fællesskab.

I lærebogen står der ifølge Politiken, at "Danmark bliver medlem af Fællesmarkedet (EF) i 1972". Men det er ikke korrekt.

Prøv selv den nye indfødsretsprøve her

- Det er forkert skrevet. Hvis spørgsmålet var: "Hvornår havde Danmark den første afstemning om EF eller EU?", så var svaret 1972.

- Men hvis spørgsmålet var, hvornår Danmark blev medlem af EU/EF, er svaret 1973, siger adjunkt ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet Helene Dyrhauge til avisen.

Et andet sted på samme side i lærebogen, står der da også forvirrende nok, at Danmark officielt trådte ind i EF 1. januar 1973.

I alt har Politikens gennemgang af lærebogen fundet deciderede fejl i tre tilfælde. På Facebook har Niels Mikkelsen, der er ekstern juralektor, pointeret de tre fejl og en række andre beskrivelser i bogen, som han mener er fejlagtige.

- Det er prisværdigt, at der er borgere som Niels Mikkelsen, der bruger tid på at læse korrektur på materialet til indfødsretsprøven. Det ser heldigvis ud til, at det er småting, han har fundet, som ikke rokker grundlæggende ved hverken pensum eller prøven.

- Men hvis der er deciderede fejl, forventer jeg, at ministeriet retter dem af sig selv, siger Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, til Politiken.

Lærebogens fejl havde dog ikke nogen betydning for prøven, der blev afholdt i juni, da der ikke blevet stillet spørgsmål til de fejlagtige oplysninger. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en mail til Politiken.

/ritzau/