Danskere dumper indfødsretsprøven: »Hvor skal jeg sendes hen?«

Mange indfødte danskere kan ikke bestå den nye indfødsretsprøve på b.dk. Det vækker vrede hos nogle, mens andre synes testen skulle være endnu sværere.

Et af spørgsmålene handler om Olsenbanden Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er det urimeligt, at viden om Olsenbanden-filmene skal være en forudsætning for at få dansk indfødsret?

Det mener mange af de danskere, der har taget den test, som man kan finde her på siden.  Tirsdag eftermiddag skulle ansøgere til dansk statsborgerskab for første gang tage den nye og skærpede indfødsretsprøve, der indebærer at ansøgerne skal svare rigtigt på 32 ud af 40 spørgsmål om danske samfundsforhold, dansk kultur og historie.

Inden prøven har udenlandske ansøgere mulighed for at læse op til testen, og her er pensum også ekspanderet kraftigt fra 94 til 148 sider. Derudover er sprogkravet for nylig øget fra såkaldt Danskprøve 2 til den sværere Danskprøve 3.

Langt hovedparten af de Facebookbrugere, der har taget testen, finder den urimeligt svær, og mange af dem har da heller ikke bestået den. De spørger i spøg, hvor de skal rejse hen, nu de ikke længere er “danske”.

- Pokkers - jeg er dumpet.... Altså må jeg hjemsendes, men hvorhen??? Håber dælme der er solskin og kølige drinks, også gerne strand og havudsigt, skriver Jane Frank Pedersen.

Andre synes det er de forkerte spørgsmål der stilles:

- Ikke et spørgsmål om hverken Laudrup eller EM92 som er langt mere relevant end Sylfiden og den slags, det er en skandale, skriver Lasse Sørensen, der med 33 point ud af 40 akkurat kan bestå.

Andre har ingen problemer med at bestå og gør opmærksom på det.

- 35/40 på lige under 3 minutter, uden at have læst op, og de 5 handlede om ligegyldig populærkultur og michelinstjerner. Så kald lige dén prøve svær en gang til, skriver Mark Pedersen.

Endelig er der et mindretal af læsere, der synes, at testen er svær - men ikke svær nok!

- Den prøve kan ikke blive svær nok for udlændinge fra muslimske lande, for vil de være danske statsborgere, må de kunne tale dansk og vide meget om Danmark og dansk kultur og retsvæsen, hvad man ikke må, skriver Benny Thomsen.

Der bliver årligt afholdt to indfødsretsprøver på en lang række af landets sprogskoler. Deltagerne i prøven har tre kvarter til at udfylde prøven.