Juraeksperter: Spindoktor brød straffelov

Troels Lund Poulsens højrehånd forhandlede i månedsvis med journalist på Ekstra Bladet om læk af oplysninger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et klart brud på straffeloven, at forhenværende skatteminister Troels Lund Poulsens (V) spindoktor Peter Arnfeldt tilbød fortrolige skatteoplysninger om Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mand Stephen Kinnock til Ekstra Bladet.

Det fastslår juraeksperter, efter Ekstra Bladet søndag skriver, at spindoktoren ville give avisen personfølsomme oplysninger om statsministerens skatteforhold.

- Som offentligt ansat må man ikke udlevere fortrolige oplysninger som for eksempel folks konkrete skatteoplysninger. Det er en overtrædelse af tavshedspligten, som bliver reguleret blandt andet i straffeloven, siger Sten Bønsing, der er lektor og juraekspert ved Aarhus Universitet.

- Hvis det er korrekt, at han har forsøgt at udlevere oplysningerne, og at det er strafbart, betyder det at politiet kan efterforske sagen og rejse en straffesag imod ham, fortsætter han.

Troede han han kunne gå på skyerne?

Ifølge avisen forhandlede spindoktoren i månedsvis med Ekstra Bladets journalist Jan Kjærgaard i tiden efter skatteafgørelsen 16. september 2010. Forhandlingerne mundede dog aldrig ud i afsløringer i avisen, ifølge Jan Kjærgaard fordi han ikke kunne få adgang til den fulde skatteafgørelse.

Juraprofessor ved Copenhagen Business School, Claus Haagen Jensen, forstår slet ikke, at Peter Arnfeldt turde at tilbyde de fortrolige oplysninger.

- Jeg forstår ikke, at Peter Arnfeldt overhovedet kunne drømme om at videregive den slags oplysninger. Troede han, han kunne gå på skyerne? Det er stærkt kritisabelt og en meget alvorlig overtrædelse af straffeloven, siger han til Ekstra Bladet.

Anklagerne kan ifølge Sten Bønsing give op til seks måneders fængsel. Peter Arnfeldt har ifølge Ekstra Bladet ikke ønsket at kommentere anklagerne, men henviser til sin advokat Tyge Trier.