Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Chefredaktørens blog: Retsstat eller hvad har vi?

Lisbeth Knudsen: De to notater, som skatteminister Thor Möger Pedersen har offentliggjort fredag vedrørende statsminister Helle Thorning-Schmidts og Stephen Kinnocks skattesag, er uhyggelig læsning i langt mere end en forstand.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) indleder den 14. november 2011 en undersøgelse af forløbet i skattesagen. Han beder om en skriftlig redegørelse fra både departementschef i Skatteministeriet Peter Loft og Erling Andersen, som er direktør i Skat København (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om sagen udvikler sig til den største politiske skandale siden Tamilsagen må fremtiden og resultatet af den planlagte undersøgelseskommission vise. Men notaterne i sig selv repræsenterer et helt unikt indblik i, hvordan behandlingen af en helt almindelig skattesag for en ganske vist helt ualmindelig borger kan udvikle sig til en proces med blinkende røde lygter i alle vigtige kontorer, sms-beskeder før 7 om morgenen og med samtlige topchefer i Skatteministeriet og SKAT København involveret i en stribe af såkaldt uformelle møder, med ministeriets presseafdeling, spindoktor og minister dybt involveret. De tegner også et billede af et ministerium helt fokuseret på pressens behandling af sagen, samt sagens politiske betydning mere end dens sag-faglige substans. Det er selvfølgelig interessant at vide, at pressen tages alvorligt, men det er dybt problematisk hvis en juridisk sagsbehandling af en skatteyders helt personlige forhold skal styres af evnen til at tackle mediernes interesse og af politiske hensyn. Den slags staves magtmisbrug.

Har vi en retsstat, eller hvad har vi? Uanset partifarve må man nødvendigvis stille sig selv det spørgsmål på vej igennem de interessante redegørelser for en stribe møder, hvorfra der besynderligt nok intet referat foreligger i sagsakterne. Til gengæld fremgår det tydeligt, hvis man skal tro redegørelsen fra SKAT Københavns direktør, Erling Andersen, at ministeren og departementschef Peter Loft både lægger pres på og blander sig i sagsbehandlingen, både før og efter den juridiske afgørelse. Man må også undre sig over, hvad en spindoktor har at gøre som tilstedeværende på møder om en personlig skattesag, som hans minister overhovedet ikke må blande sig i, og som han burde holde en betydelig armslængde til.

Man kan tabe både næse og mund over, at en erfaren departementschef overhovedet kan finde på i en sådan personsag at kaste et notat på bordet, som han ikke lige kan huske præcist hvor stammer fra »men muligvis fra Venstres pressetjeneste«. Hvad i himlens navn gør sådan et notat - uanset om det nu viser sig reelt at være et notat udfærdiget af B.T. - i en sagsbehandling i et departement og et skattekontor, som må forventes at besidde den ypperste ekspertise til at behandle sådan en sag, og som må forventes at ligge inde med de mest relevante faktiske informationer til sagsbehandlingen. Prikken over i’et, hvor vi flytter os fra at være et retssamfund til at være en magtkorrumperet bananrepublik, er hvor skatteministeren ifølge direktør for SKAT København, Erling Andersen, prøver at få skatteregionens afgørelse omstødt - efter at den er sendt til Helle Thorning og hendes mand. Hvis Erling Andersens påstand kan bekræftes under undersøgelseskommissions arbejde, så har vi en fuldtonet politisk skandale. Men allerede nu tegner dokumenterne i sagen et bekymrende billede af et skatteministerium helt afsporet fra fokus på faglig sagsbehandling og fuldstændig opslugt af politiske hensyn og mediestyring. Her er noget ravruskende galt.