Johanne Schmidt-Nielsen: Jeg er ikke uundværlig

Enhedslistens politiske ordfører er afklaret med, at hun måske ikke står på stemmesedlen, når der er valg til Folketinget næste gang.

Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den politiske skæbne ligger ikke i hendes egne hænder.

For Johanne Schmidt-Nielsen - Enhedslistens største profil og politiske ordfører - er det reelt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som bestemmer, om hun får lov til at stå i spidsen for Liste Ø, når danskerne skal stemme til næste folketingsvalg.

Det er Enhedslistens egne regler om rotation i folketingsgruppen, som betyder, at hvis der ikke er udskrevet valg inden partiets årsmøde i juni, så er det farvel til Johanne for nu. Til den tid vil uret herunder gå i nul.

Selv er hun afklaret med konsekvensen:

»Jeg vil gerne stille op ved næste valg, så hvis jeg kan det, så gør jeg det naturligvis med glæde. Og hvis jeg ikke kan det, så er det sådan, det er,« siger hun.

»Der er ingen, der er uundværlig. Det er jeg naturligvis heller ikke.«

Friske øjne og hjerner

Johanne Schmidt-Nielsen fik 47.002 personlige stemmer ved valget i 2011, kun overgået af V-formand Lars Løkke Rasmussen. Reglerne om rotation, som du kan læse mere om her, har både positive og negative sider, mener Johanne Schmidt-Nielsen. Hun synes dog, der er flest fordele:

»Det er grundlæggende meget fornuftigt, at der bliver skiftet ud engang imellem. Og det er et vilkår, man kender til, når man stiller op for Enhedslisten, at der er grænse for,  hvor mange gange, man kan stille op til valg.«

»Fordelen er også, at man undgår, at folk gror fast til taburetten, og man får friske øjne og hjerner ind på Christiansborg,« siger hun.

At der også er ulemper ved at rotere så forholdsvis ofte, kan Johanne sagtens få øje på.

»Det er klart, at der er en risiko for, at man mister noget kontinuitet og erfaring. Og det tager noget tid for befolkningen at lære de forskellige politikere at kende.«

Ingen færdig plan for sit liv

Det ligger allerede klart, at Enhedslisten må vinke farvel til to af partiets mest erfarne folketingspolitikere, når der skal være valg næste gang. Således har Per Clausen og Frank Aaen siddet så længe, at de ikke kan opstilles for partiet igen, selv hvis valget kommer tidligt. Til gengæld sigter partiveteranerne og de tidligere folketingsmedlemmer Søren Søndergaard og Jette Gottlieb efter at gøre comeback på Christiansborg.

Johanne Schmidt-Nielsen vil ikke spekulere i, om det kommende valg bliver udskrevet før eller efter sommerferien, og hun ville »være en rig kvinde«, hvis hun kunne spå om svaret«.

Og hvad hun selv skal lave, hvis det ikke bliver Folketinget?

»Jeg har ikke nogen færdig plan for min liv, og det er egentlig meget rart, synes jeg.«